Hramul parohiei Drăgoiasa și sfintirea noii case parohiale

Ziua de 8 noiembrie este una de mare însemnătate pentru credincioșii parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Drăgoiasa, comuna Panaci, așa cum este hramul bisericii pentru orice comunitate creștin-ortodoxă.

Biserica Parohiei Drăgoiasa, construită în anul 1848, a trecut prin mai multe procese, fiind demolată  în timpul primului război mondial și la 29 aprilie 1949. Între 1949 și 1952 s-a construit o altă biserică prin jertfa PC. Pr. Bărbuță Gheorghe și a credincioșilor, aceasta fiind sfințită în anul 1952 de către Mitropolitul Moldovei și Sucevei Sebastian Rusan, cu doar 4 ani înainte ca acest mare ierarh să se stingă din viață.

După Pr. Bărbuță, cei care au slujit în calitate de preoți parohi la biserica din Drăgoiasa au fost: Pr. Isaia Bodnăraș, Pr. Dolgu Petru, Pr. Mihai Negrea, Pr. Dolgu Ștefan, Pr. Grigorie Acatrinei, Pr. Grădinaru Sorin, Pr. Daniel Zelincă, Pr. Alexandru Lorand Fechete, Pr. Jbanca Costin, Pr. Balabașciuc Petru și Pr. Paroh Ștefan Nicolae Țehanciuc.

După hotărârea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților, din anul 2021, de a transforma filia Drăgoiasa în parohie de sine stătătoare, și după numirea actualului paroh, Țehanciuc Ștefan Nicolae în funcția de preot paroh, împreună cu comunitatea parohială, s-a luat decizia construirii unei case parohiale atât de necesare. Astfel, în doar doi ani, cu ajutorul Consiliului local al Primăriei comunei Panaci, al credincioșilor și a altor oameni binefăcători, s-a ridicat casa parohială, care a fost sfințită cu ocazia hramului bisericii, ca o încununare a eforturilor acestei mici parohii.

Ziua liturgică a debutat cu slujba Utreniei, urmată de Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și apoi de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în sobor de preoți, sub protia preotului misionar protopopesc, Șuiu Alexandru-Iulian.

În finalul cuvântului de învățătură, s-a  multumit, din partea Înalpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, tuturor celor implicați în lucrările de  zidire a  casei parohiale, accentuându-se faptul că acest edificiu nu este al preotului paroh, nici al familiei sale, ci este al comunității, rămânând mărturie de jertfelnicie și dăruire,  peste ani.

Primească Bunul Dumnezeu, jertfa tuturor ostenitorilor, miluitorilor și binefăcătorilor!

A consemnat: Pr. Șuiu Alexandru-Iulian, misionar protopopesc