Gânduri de luat acasă dintr-un dialog despre tinerețea ce-L are coleg de bancă pe Hristos

Povestea Zilei Internaționale a Tineretului Ortodox, zi care – ne spune Părintele Necula – e în fiecare zi în care tinerii se întâlnesc în Sfânta Liturghie, n-ar fi fost deplină, cred, fără dialogul acesta despre „Întâmpinarea tinereții cu Hristos”, o conferință online, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia  Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Media și Comunicare,  cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, care reiterează, și de această dată, grijă și susținere și față de proiectele pentru copii și tineret.

Conferința a fost concepută și a avut, predominant, o structură tripartită, inspirată de cele Trei Ipostasuri – Creator, Mântuitor, Sfințitor. Trei sesiuni, trei tineri invitați, trei nivele de structurare  a dialogului, trei daruri care pot pregăti încă de-aici izbăvirea – raţiune, inimă bună şi voinţă neîngrădită.

Mai întâi, ne-a vorbit Părintele Conf. Dr. Habil. Constantin-Valer Necula, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Lucian Blaga”  din Sibiu. E supranumit „risipitor de bucurie și de cuvânt ziditor” , și pe bună dreptate, pentru că am cules din împărtășirile, și din gândurile și din sfaturile  părintelui profesor lumină și înțelepciune, bob cu bob, ca într-un metanier.

S-a adresat mai cu seamă tinerilor, pentru că acela a fost rostul întâlnirii noastre, dar ne-am putut regăsi fiecare un loc în care să stăm cu astfel de povățuiri la taifas și „gânduri de luat acasă”. Așa cum și Părintele Patriarh ne spunea cândva: „în Biserică nu avem decât tineri de vârste diferite, pentru că tinerețea nu se măsoară cu vârstra biologică, ci cu intensitatea entuziasmului”.

Ce-i de păstrat? Și de încercat de trăit prin lume? „Cum te pregătești să fii omul lui Dumnezeu?” Și o serie de „poate”, pentru că – nu-i așa? – nu le putem ști cu desăvârșire, aici, pe toate: „să (re)descoperim împreună cu tinerii comunitatea liturgică”; „din Sfânta Liturghie  izvorăște tinerețea fără sfârșit”; „dumnezeiasca liturghie e un spațiu de reîntinerire sufletească”; „primul lucru pe care tinerii îl au la îndemână e să învețe adevărul și să refuze minciuna”; „toți trebuie să stăm alături de tineri și să-i învățăm că a fi creștin este o bucurie”; „Evanghelia este unul dintre marile programe de existență ale lumii”; „să-L oferim tinerilor pe Hristos Viu și Tânăr”, pentru că „Mântuitorul, asumând vârsta tinereții, o vindecă, o mântuie”; „tinerețea n-are niciun fel de încrâncenare dacă e o tinerețe curată și adevărată”.

Apoi, „cel mai bun salon de înfrumusețare e rugăciunea în fața icoanei”, pentru că „nu există strălucire mai frumoasă decât cea pe care-o dă Hristos”. Și au și dovedit aceasta tinerii invitați la dialog, la împărtășire din ceea ce ei înșiși sunt și-au devenit prin muncă statornică și rugăciune.

În cea de-a doua sesiune a serii, am aflat „povestea zămislirii” cărții-fenomen Despre sensul vieții cu Părintele Necula și Mihai Morar, apărută la Ed. Bookzone, în 2021, care s-a vândut în 140.000 de exemplare în primele 3 luni de la lansare. Fiecare volum cuprinde și câte  o scrisoare semnată de părintele Necula, cartea fiind,  în fapt, o așezare în file a unui dialog între sfinția sa și Mihai Morar. „Un dialog sincer și necesar despre puterea cuvintelor, puterea oamenilor și puterea Lui Dumnezeu, care îți oferă reperele de care ai nevoie într-o lume în schimbare.”

În partea de final, am încercat  (și am și reușit) să aflăm „taina” reușitelor personale și profesionale de la fiecare dintre cei trei tineri suceveni invitați, care au performat în domenii diferite și mărturisesc despre trăirea lor în Hristos. I-aș și supranumi schimbă-lume-și-o-face-mai-frumoasă-și-mai-bună:  Angelica Flutur, interpretă de muzică populară: „copila de aur a Ciumârnei”; Ancuța Bodnar, campioana olimpică la canotaj, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, 2021; Cosmin Țugui, liceanul rădăuțean care a obținut Marele Premiu pentru cel mai bun discurs la concursurile „Serbării de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”.

De la Angelica Flutur am aflat că iubește folclorul, tradiția și Biserica și că valorile ei sunt, fără putință de tăgadă, familia, credința, Dumnezeu şi pământul strămoşesc. Pentru ea, profesia, arta, folclorul sunt o altă formă de rugăciune.

Am admirat-o, iar și iar, pentru a câta oară?, pe o altă fată de aur a Bucovinei și a țării, Ancuţa Bodnar, campioană olimpică la canotaj, aflată și cum în cantonament, în Italia, și ne-au fost vie mărturie palmele ei bătătorite pe rame. Și știm, ne-a mai spus și ne-a și arătat, palmele ei se transformă uneori în carne vie, ard, dor, dar ea nu renunță la visul de a ajunge între cei dintâi și de a ridica pe podium steagul țării sale.

Iar de la Cosmin Țugui, elev în clasa a XII-a, la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, din Rădăuți, aveam să descoperim că un tânăr – pasionat de istorie, științe umaniste, geopolitică și retorică, ancorat în realitatea stringentă, pe care, spune el, se chinuie să o înțeleagă și să-i confere un sens propriu, original – consideră că Mântuitorul Hristos se dovedește a fi „consultantul ideal” atunci când proietul pe termen lung e însăși viața ta.

Și pentru ca amintirea acestei celebrări a tineretului și a tinereții să fie deplină, organizatorii oferă și premii pentru aceia dintre particianții la conferința online care au împărtășit experiența propriei întâmpinări de către Hristos. Iar premiile constau în: 10 volume Despre sensul vieții, cu Părintele Necula și Mihai Morar; 10 volume Cuvântări la ceas de priveghere, oferite prin grjja Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic,  și care-i și poartă semnătura;  10 volume (re)Conectat cu Hristos în pandemie, volum colectiv, în care se regăsesc împărtășiși ale unor profesori și elevi din școlile României și mărturisiri despre întâmpinare lor de către Hristos; 10 bilete la spectacolele ce vor avea loc în luna martie, oferite Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, prin doamna director Angela Zarojanu.

Iar, dac-ar fi să tocmim și să întocmim un dicționar al „întâmpinării tinereții cu Hristos, (că tot a fost și Ziua Internațională a Cititului Împreună), și-n care să culegem cuvinte rostite prin însăși viața lor de oamenii luminoși pe care i-am ascultat în conferință, de-acolo n-ar lipsi: Hristos, credință, educație, Școală, Biserică, muncă – neostoită muncă,  iubire, voință, rugăciune, curaj măsurat, bunăvoință, învățare continuă, încredere – întemeiată pe nădejdea-n Cruce și pe credință, sacrificiu, iubire de Dumnezeu și de oameni și nerenunțare la vis. Și-aș cuteza să spun că n-ar fi de uitat că omenirea întreagă e într-o tinerețe continuă, dacă e să ne raportăm la veșnicie.

Tot gând de luat acasă e și îndemnul acesta arhieresc și părintesc al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, un sfat adresat cândva tinerilor, dar care,  în acest context, ni se potrivește tuturor: „Propovăduiți-L neamurilor pe Hristos și valorile Evangheliei Sale. Faceți din viața voastră o doxologie adusă lui Dumnezeu! Ridicați-vă sus cu mintea și cu inima și revărsați-vă înaintea lui Dumnezeu sufletul în rugăciuni și mulțumiri.”

 

Daniela Ceredeev,
moderator de dialog despre Întâmpinarea tinereții cu Hristos