Evaluarea la nivel eparhial a Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă” – Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Temele anului omagial și comemorativ 2024, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți ”, au fost valorificate în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”.

Astfel, în ultimele luni, tineri și copii din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, din cele 5 protopopiate, Suceava I, Suceava II, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni, au luat parte la întâlniri rodnice, pline de bucurie și înțelepciune, daruri revărsate din activitățile catehetice, dar și din cele social-filantropice desfășurate în cadrul proiectelor în parohiile înscrise în Programul Național Catehetic.

Pentru a desemna proiectul care va reprezenta eparhia la etapa națională a competiției, marți, 30 aprilie 2024, în Sala Gherasim Putneanul a Centrului Eparhial Suceava, au fost evaluate cele zece proiecte ale grupurilor catehetice calificate la această etapă de către o comisie formată din teologi, clerici, profesori și inspectori. Întrunirea, organizată de Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, a fost moderată de prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial la Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, care a prezentat cadrul general al concursului și a remarcat implicarea parohiilor din cuprinsul arhiepiscopiei.

A urmat evaluarea propriu-zisă în cadrul căreia, între altele, au fost punctate planul, prezentarea și creativitatea catehezei, originalitatea în redactarea acesteia, precum și diversitatea și complexitatea activităților desfășurate și corelarea lor cu tematica și obiectivele concursului.

Juriul a fost format din prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina Religie, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, arhid. Ionuț Isopescu, consilier eparhial al Sectorului Educațional-Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Adrian Duțuc, cadru didactic la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava și pr. Constantin Bogdan Feștilă, profesor de Limba și literatura română la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni.

În urma evaluării, proiectul declarat câștigător a fost Mugurașii duhovnicești pe calea lui Hristos. Comisia întrunită la sediul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a ales proiectul catehetic coordonat de prof. dr. Nicoleta Ursuțu, director al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Bogdănești, și de pr. dr. Maricel Ursuțu, de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Bogdănești I, Protopopiatul Fălticeni.

Potrivit organizatorilor și inițiatorilor competiției, Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, între scopurile principale se numără  „valorificarea conținutului de credință al Bisericii Ortodoxe cu privire la boală, suferință și comuniune a omului cu Dumnezeu și cu aproapele său, să promoveze legătura de iubire, de cunoaștere, de apropiere și slujire dintre oameni, cu precădere relația copiilor și tinerilor în raport cu cei în suferință”.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi