Duminica a XXIII-a după Rusalii la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

În a XXIII-a duminică după Pogorârea Sfântului Duh, credincioșii prezenți la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava au înțeles încă o dată faptul că nemărginita iubire a lui Dumnezeu îi înconjoară atât pe cei aflați în întuneric, cât și pe cei în care arde dorința de a-L purta mereu în inimă pe Mântuitorul Hristos.

Astăzi, 22 octombrie 2023, când în bisericile ortodoxe se lecturează Evanghelia vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor, pelerinii și clericii aflați la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” au avut ocazia de a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pe un podium special amenajat în incinta lăcașului de cult. Între preoții și diaconii din soborul slujitor s-au numărat slujitori ai mănăstirii, precum și clerici ai Administrației Eparhiale, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar-administrativ.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, iar în cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Pavel Chiriac a primit hirotonia întru preot, iar monahul Iustin Ciurdar a fost hirotonit ierodiacon, ambii pe seama Mănăstirii Mirăuți, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.

Arhim. Paraschiv Dabija a dat citire cuvântului de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, „Fără Hristos suntem într-o continuă robie!”,  în cadrul căruia a fost evidențiat cât de important este omul în ochii lui Dumnezeu, Mântuitorul îngăduindu-le demonilor, care îl chinuiau nespus pe acest demonizat din ținutul Gherghesenilor, să intre în turma de porci, eliberând astfel sufletul lui din ghearele legheonului.

„Dacă omul se resemnase în propriul lui chin, iată că nu acelaşi lucru îl agreau demonii. Ei, văzându-se stingheriţi în lucrarea lor, au încercat o oarecare scăpare, spunând, ca buni teologi ce sunt, – pentru că la început au fost îngeri luminoşi –, că nu ar trebui pedepsiţi mai înainte de vreme, adică înainte de timpul Judecăţii de Apoi. De altfel, este ştiut faptul că implacabilul lor sfârşit a fost pecetluit după căderea lui Lucifer. Or, pentru ei, nu această apariţie a lui Hristos a fost neaşteptată, ci atitudinea pe care Hristos – în marea Sa iubire dumnezeiască – o arăta faţă de cel demonizat. De aceea, ei au căutat să-L înduplece pe Hristos, mărturisindu-L drept Fiul lui Dumnezeu. Dar s-au văzut înfruntaţi de Hristos, Care nu putea îngădui suferinţa demonizatului. (…) Hristos, prin trimiterea demonilor în turma de porci, le-a dejucat planul, în sensul că i-a protejat sufleteşte pe oamenii din acel ţinut, care erau expuşi dezumanizării. Mai mult, Iisus le-a îngăduit intrarea în porci tocmai pentru a le arăta locuitorilor cât de nocivă şi vătămătoare le era prezenţa atâtor demoni în acea zonă.”

La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a citit și rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, și i-a binecuvântat pe credincioși prin stropire cu apă sfințită.

Ca de fiecare dată, pelerinii aflați la Catedrala Arhiepiscopală au simțit și bucuria întâlnirii cu Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni, ale cărui cinstite moaște ocrotesc neîncetat Cetatea Sucevei.

Înaltpreasfinția Sa a amintit faptul că începând de mâine moaștele Sfântului Ioan cel Nou vor călători în întreaga Arhiepiscopie a Sucevei și Rădăuților pentru două zile. Racla care adăpostește moaștele Sfântului Ioan cel Nou va fi dusă în cele cinci protopopiate din cuprinsul eparhiei, Suceava I, Suceava II, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni, în zilele de 23 și 24 octombrie 2023, pentru a aduce lumină în sufletele celor care îl cinstesc pe cel dintâi ocrotitor al Moldovei.

Totodată, ierarhul a subliniat faptul că în noaptea de luni spre marți racla cu moaștele Sfântului Ioan va poposi la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Câmpulung Moldovenesc, unde va fi săvârșită Slujba Privegherii și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. După ce va fi binecuvântat credincioșii eparhiei, racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic, grabnic ajutător, va fi reașezată în Paraclisul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Pentru al patrulea an consecutiv Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează o procesiune cu moaștele sfântului ei ocrotitor. În anii 2020-2021 procesiunile s-au făcut pentru încetarea răspândirii bolii molipsitoare și pentru mângâierea și întărirea credincioșilor în perioada de grea încercare, iar din anul 2022 Sfântul Ioan cel Nou a ajuns la parohiile și mănăstirile eparhiei în semn de mulțumire pentru ajutorul și mijlocirea prin rugăciune a marelui mucenic înaintea lui Dumnezeu.

Irina Ursachi