Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, în a cincea săptămână din Marele Post

Odată cu apropierea de întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos la sărbătoarea Învierii, sufletul caută să se pregătească în perioada postului prin spovedanie și împărtășanie, dar și prin rugăciune.

În seara zilei de vineri, 31 martie 2023, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a săvârșit slujba Deniei Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, după ce în dimineața aceleiași zile Preasfinția Sa a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Arhiepiscopale, Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”.

Unul dintre cele mai cunoscute imnuri închinate Maicii Domnului, Acatistul Bunei Vestiri, numit și Imnul Acatist, este alcătuit din 13 condace şi 12 icoase care prezintă momente importante din viața Preacuratei Fecioare Maria, începând cu întruparea Mântuitorului Iisus Hristos. Acatistul Bunei Vestiri amintește și de momentul în care Maica Domnului a săvârșit minunea prin care a eliberat orașul Constantinopol în urma atacului perșilor și avarilor din 7 august 626, în aceea noapte creștinii cântând această rugăciune în Biserica Maicii Domnului din Vlaherne, Constantinopol.

Slujba Deniei Acatistului Bunei Vestiri face parte din rânduiala specifică Postului Paștelui și are ca scop întărirea creștinilor în ultima parte a parcursului duhovnicesc, pregătindu-i pe aceștia pentru interiorizarea Patimilor Domnului și pentru primirea bucuriei Învierii Domnului. Acest imn, atribuit patriarhului Serghie al Constantinopolului, cuprinde sinteza învățăturii Bisericii Ortodoxe despre Maica Domnului.

Irina Ursachi