Comemorarea românilor uciși în Masacrul de la Fântâna Albă, 1 aprilie 2023, Mănăstirea Putna

Astăzi, sâmbătă 1 aprilie 2023, se împlinesc 82 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la ora 17.00, la Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” de la Mănăstirea Putna, va avea loc pomenirea celor uciși atunci pentru dorința de a trăi în patria mamă, în libertate și credință.

După slujba Parastasului, se vor depune flori și apoi elevii Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus vor susține un moment artistic dedicat celor uciși în 1941.

***

În 1 aprilie 1941, circa 3.000 de români din nordul Bucovinei, ocupată de URSS în urma pactului Ribbentrop-Molotov, au dorit să treacă granița în patria mamă. Majoritatea au fost uciși la Fântâna Albă, de către grănicerii sovietici.

În 1 aprilie este comemorată Ziua națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie, instituită prin Legea 68/2011.

În 2 iulie 2018, la Mănăstirea Putna a fost sfinţit Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”. Portalul cuprinde o poartă monumentală, o troiță de piatră, spații pentru depunerea de flori și aprinderea de lumânări, inscripții cu numele satelor de unde au pornit spre România cei uciși în masacrul din 1941 (Crăsnișoara Nouă, Crăsnișoara Veche, Budineț, Davideni, Igești, Cireșul, Pătrăuții de Sus, Pătrăuții de Jos, Bănila pe Siret, Crasna, Ciudei, Suceveni, Corcești, Carapciu, Cupca, Dimca, Iordănești) şi o fântână. Portalul a fost realizat de către mănăstire pe locul unei troițe ridicată la 1 aprilie 2011 în memoria victimelor Masacrului de la Fântâna Albă, la iniţiativa Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.