Conferință despre primele zile ale vieții intrauterine ale ființei umane la Centrul Eparhial Suceava

Seria manifestărilor dedicate vieții desfășurate în luna martie în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-a încheiat ieri, 30 martie 2023, cu o întâlnire deosebită menită să aducă răspunsuri și lămuriri cu privire la una dintre cele mai de interes teme dezbătute din ultima vreme, statutul embrionului uman.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în mijlocul celor prezenți la Centrul Eparhial Suceava s-a aflat domnul Petru Cernat, asistent universitar la catedra de Teologie Morală a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Titlul conferinței, „Embrionul uman – conglomerat de celule sau persoană? Incursiune în Tradiția creștină”, a fost dat de tema pe care invitatul special, domnul Petru Cernat, a abordat-o în lucrarea sa de doctorat, scriere concretizată în volumul „Identitatea embrionului uman din perspectivă teologică și bioetică”. Cartea, apărută în anul 2022 la Editura Doxologia, prin Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, aduce în atenția cititorilor o tratare atât din punct de vedere științific, cât și ideologic a problematicii embrionului și a însuflețirii acestuia.

Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților prin Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață, a fost moderat de prof. Cristi Gabriel Hurjui, consilier eparhial.

După cuvântul de bun venit, invitatul a adus în atenție repere despre fiinţa umană în etapa embrionară, analizând, totodată, problematica de bioetică cu privire la începutul vieții. Încercând să devină un purtător de cuvânt al embrionului uman, Petru Cernat a punctat elementele care se regăsesc în Tradiția creștină referitoare la această etapă a vieții. Domnia sa a prezentat o serie de argumente biblice și patristice prin care a demonstrat identitatea umană a embrionului din momentul concepției.

A urmat una dintre surprizele serii, momentul artistic oferit de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava. Pentru început, au fost interpretate cântări psaltice de o importanță deosebită pentru această perioadă prepascală. Grupul a fost constituit în luna noiembrie a anului 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Membrii acestuia sunt slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, preoți și diaconi, cu studii teologice și conservator.

În cea de-a doua parte a conferinței a avut loc sesiunea de întrebări și răspunsuri, moment în care au fost clarificate mai multe aspecte despre tema abordată.

Fiu al Eparhiei Sucevei, domnul Petru Cernat este absolvent al cursurilor Facultății de Teologie Ortodoxă și Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În prezent este asistent universitar la catedra de Teologie Morală a Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae”, ocupându-se totodată și de Bioetică și Apologetică ortodoxă.

Evenimentul s-a încheiat cu un nou moment artistic deosebit, de data aceasta susținut de Corul „Mitropolitul Dosoftei” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava, dirijat de părintele profesor Ionuț Lucian Tablan Popescu.

Prin interpretarea unui repertoriu specific perioadei Triodului, tinerii seminariști au adus lumină și bucurie pe chipurile tuturor celor prezenți. Corul a prezentat piesele pregătite pentru participarea la etapa națională a Olimpiadei Naționale Corale, în urmă cu câteva zile obținând premiul I la faza zonală a competiției, desfășurată la Bacău.

Corul Seminarului a luat naștere în luna decembrie a anului 1991, sub bagheta dirijorală a vrednicului de pomenire părintele Alexandru Lăzăreanu. Prin jertfa și dragostea sfinției sale, corul a reușit să obțină în anul 2002 Trofeul Festivalului – Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire”, ediția a XII-a. Din anul 2003, Catedra de Muzică Liniară și Ansamblu Cor este în grija părintelui profesor Ionuț Lucian Tablan Popescu care, în aproape 20 de activitate, a reușit să obțină, alături de elevii seminariști, premii importante la nivel național și internațional, concertând pe renumite scene din Europa.

Conferința care a încununat seria manifestărilor din luna martie dedicate vieții a fost transmisă live pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial.

Irina Ursachi