Dar de bucurie. . . din trăire sfântă. . .

Duminica după Botezul Domnului, 08 Ianuarie 2023, a reprezentat pentru credincioșii din Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Falcău, un eveniment cultural și religios aparte: este vorba despre lansarea volumului cu titlul Părintele Vartolomeu Dolhan Icoana unui mărturisitor din temnițele comuniste, semnat de părintele Nicolae Crăciun, slujitor al Parohiei Pârcovaci din Județul Iași și doamna profesor Luminița Vartolomeu din Suceava.

Întâlnirea s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților și a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica parohială. Soborul de preoți l-a avut ca protos pe părintele Nicolae Crăciun și a fost alcătuit din părintele Ionel-Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatulul Rădăuți, arhimandritul Vartolomeu Chira, slujitor al Catedralei Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, protosinghelul Hrisostom Ciuciu, slujitor al Mănăstirii Putna, părintele Adrian Iftimiu, slujitor al parohiei Sfântul Nicolae – Protopopiatul Suceava I, preotul paroh Gheorghe Solcan și diaconul misionar protopopesc George Mironescu.

Serviciul divin a fost urmat de Slujba Parastasului, în mijlocul bisericii, unde, pe masa împodobită după datina străbună cu ștergar, lumânare, colac și colivă, a fost așezată și fotografia părintelui Dolhan, încadrată în ștergar țesut cu alesături, fiind străjuită din absida dreaptă a bisericii de veșmântul pictat pe care l-a îmbrăcat odinioară părintele la sfintele slujbe cât și de dimpreună cu metanierul său, expuse pe un stativ. Când soborul a ridicat prinoasele pentru veșnica pomenire, toți credincioșii s-au strâns aproape de preoți, ca o singură familie, venită să-și pomenească din inimă și cu evlavie adâncă, părintele duhovnic trecut la cele veșnice.

Deschiderea evenimentului cultural s-a făcut prin cuvântul părintelui protoiereu de Rădăuți, Ionel-Constantin Maloș, cel care a fost și moderator al prezentării. Sfinția Sa a adresat un frumos și călduros cuvânt de bun găsit tuturor celor prezenți și a felicitat autorii acestei recente apariții care evocă pe distinsul arhimandrit Vartolomeu Dolhan.

Oaspeți așteptați cu emoție de părintele paroh Gheorghe Solcan și de toți parohienii Falcăului, au fost: părintele consilier cultural Constantin Oprea, maica Augustina de la Mănăstirea Sucevița, părintele Vasile Popescu de la Vicovu de Jos. Au fost întâmpinați cu aceeași dragoste, părinții Florin Boțic și Mihai Iațentiuc de la parohia Straja I, precum și primarul comunei Straja, domnul Mihai Juravle.

A fost – în totalitate – o atmosferă de pace, de calm și senin de suflet, o atmosferă de comuniune în care s-a perceput vibrația iubirii de frumos, de bunătate și, mai cu seamă, de recunoștință. Fiecare vorbitor a rememorat în câteva cuvinte, amintiri dragi legate de părintele Vartolomeu.

Primul dintre autorii volumului – părintele Nicolae Crăciun – a adus în atenția ascultătorilor îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic de a aduna mărturiile celor care l-au cunoscut pe părintele Vartolomeu, arhimandrit și pictor bisericesc care, în anii ’60 ai secolului trecut, a înfrumusețat cu frescă biserica din satul natal Pârcovaci, aflată sub ocrotirea Sfintei Împărătese Pulheria din 1834 până în prezent dar și biserica de aici, din satul Falcău. De altfel, Înaltpreasfinția Sa a scris și frumosul Cuvânt înainte al prezentei ediții, apărută în colecția Scrieri Teologice Bucovinene IV și publicată de Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Frânturi din luminoasa activitate a părintelui arhimandrit, evocând copilăria, școala absolvită, periplul educativ de la Vorona, școala de cântăreți bisericești din Botoșani, Facultatea de Arte Frumoase din Iași, treptele ierarhice, dar și anii de temniță urmate de domiciliul forțat la Falcău, Râșca și Văratec (unde se va muta la Domnul pe 15 septembrie 1980), au scos în evidență chipul unui monah blând, darnic, duhovnicesc și plin de iubire față de toți.

Doamna profesor Doina Ciobanu, care semnează volumul cu pseudonimul  Luminița Vartolomeu, ucenică a părintelui de la sosirea acestuia în Parohia Falcău, a evocat figura luminoasă  și blândă a celui ce a fost dumneaei, și multor tineri din parohie, mentor și duhovnic. Amintirile copilăriei, presărate de prezența impresionantă și dominantă a figurii patriarhale a părintelui au marcat întreaga viață a doamnei profesor. Astfel, a descris în frumoase și elogioase cuvinte, crâmpie din frumoasa relație ucenic-mentor-duhovnic, avută cu părintele arhimandrit în anii frumoși cât a slujit la biserica din Falcău dar și după plecarea acestuia la Mănăstirile Râșca și Văratec.

Părintele arhimandrit Vartolomeu Chira, slujitor la Catedrala Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, și el ucenic al părintelui Dolhan, a prezentat în imagini plastice, figura impresionantă blândă și cucernică a celui care i-a fost duhovnic și îndrumător spre monahism. Se simțea onorat că, la intrarea în monahism, a primit același nume de călugărie ca mentorul său.

Că a fost cuvântul părintelui Adrian Iftimiu, al maicii Augustina de la Sucevița, că au fost amintirile părintelui Vasile Popescu ori aprecierile părintelui protosinghel Hrisostom, că a fost emoția trăirii rostită de Albina Ursaciuc din Falcău, toate s-au împletit armonios cu o dăruire artistică și autentică. A intervenit și colaborarea rodnică dintre Școală și Biserică, pentru că tânăra Maria Popescu, elevii coordonați de doamna Elena Croitor, profesor de limba română și grupul folcloric Ulciorașul coordonat de Mariana Maloș, profesor de canto la școala din Falcău, au încântat publicul cu adierea inegalabilă a liricii lui Radu Gyr și a tonalităților cu inflexiuni sonore și argintii.

Audiența numeroasă i-a răsplătit prin aplauze generoase pe artiști și pe îndrumătorii lor.

Evenimentul s-a încheiat cu mulțumirile cuviincioase ale părintele Protoiereu Ionel Maloș, adresate tuturor celor prezenți pentru răbdare și implicare în desfășurarea acestei lansări de carte, rugându-l pe părintele paroh Gheorghe Solcan să adauge și Sfinția Sa audienței un cuvânt, ca smerit slujitor la Sfântul Altar unde a slujit și părintele arhimandrit Vartolomeu Dolhan.

Părintele Solcan a dat citat un cuvânt din scrierile IPS Părinte Mitropolit Antonie de Suroj:

            „Doamne, când vei veni să-i judeci pe cei vii și pe cei morți, nu te uita la cruzimea, la atrocitățile și la suferințele pe care ni le-au adus torționarii noștri.

            Ci privește doar la răbdarea, la tovărășia, la generozitatea pe care această suferință a născut-o în mulți dintre noi.

            Și fă ca aceasta să fie justificarea lor.

            Fă așa încât chinul și moartea noastră să fie răscumpărarea lor, nu oroare veșnică.”

                                  ( Mitropolit Antonie de Suroj, Rugăciune)

            La finalul manifestării, cei doi autori au împărțit cărți și autografe celor prezenți.