Cercurile Pastorale din Protopopiatul Suceava II desfășurate în luna aprilie 2023

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna aprilie întâlniri ale cercurilor pastorale.

CERCUL PASTORAL NR. 1
„Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”

 

În data de 4.04.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, păstorită de către Părintele Onesim Cezar din Șcheia-Suceava, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ierarh Iacob Putneanul”.

După slujba acatistului „Bunei Vestiri”, a urmat meditația cu titlul ,,Relația dintre preot și cântăreț și efectele acesteia în parohiesusținută de către Părintele Onesim Cezar de la Parohia ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Suceava.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 14 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Onesim Cezar (Președinte al Cercului Pastoral); Pr. Buta Dragoș; Pr. Argatu Petru; Pr. Iacob Ovidiu; Pr. Baltag Vasile; Pr. Clipa Sorin.

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, a dirijat discuțiile aducând un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„În Bucovina, există o frumoasă tradiție ca preoții și cântăreții bisericești să fie promotori ai culturii și ai muzicii corale frumoase. Datorită lor s-a format o tradiție culturală și muzicală, evidențiată prin numeroase concursuri organizate de-a lungul anilor de Societatea Arcășească, Societatea Școala Română din Bucovina, Societatea Ciprian Porumbeascu, Festivalul Buna Vestire de la Fundu Moldovei, etc. Aceste manifestări culturale sunt rodul faptului că între preoți și cântăreții bisericești a fost o muncă de echipă.”

         În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Cântărețul bisericesc ce are dragoste față de Biserică, va fi un bun colaborator al preotului și-l va ajuta la diverse activități, nu numai culturale, ci și administrative;
  2. Preotul trebuie să facă eforturi pentru formarea unui cântăreț bisericesc, să-l identifice din rândul celor ce au drag de a veni la biserică și să-l motiveze pentru munca depusă;
  3. Preotul poate să-l pregătească pe cântărețul bisericesc, astfel încât acesta să aibă conștiința că scopul urmărit este înălțarea sufletului către idealul creștin.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a adresat mulţumiri atât părintelui Onesim Cezar pentru prezentarea temei cât și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR.  2
„Sfântul Ioan Iacob de la Neamț”

 

În data de 25.04.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință”, păstorită de către Părintele Bujorean Ioan din Bosanci, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, coordonat de către Părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii a urmat meditația cu titlul ,,Corurile parohiale și importanța acestora în misiunea Bisericii” susținută de către Părintele Bujorean Ioan de la Parohia cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință” din Bosanci.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 15 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Onea Valentin; Pr. Păstrăv Ciprian; Pr. Mihoc Mihai; Pr. Romega Ionel; Pr. Mihoc Nicolae; Pr. Ciceu Eugen; Pr. Șalvar Leonte-Dan; Pr. Marișca Gheorghe; Pr. Devisevici Ovidiu.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

            „Preoții din satele Bucovinei și a Moldovei de Nord au fost promotorii culturii și a muzicii frumoase. Credința lor lucrătoare a odrăslit mugurii unei culturi muzicale. Cântăreții din strană, învățătorii și studenții teologii au format o adevărată echipă cu preotul și au luat ființă primele coruri bisericești. Corurile laice, patriotice și folclorice s-au dezvoltat și ele imediat datorită concursurilor și întrecerilor organizate de Societățile Arcășești și de Societățile Culturale din Bucovina. Numărul corurilor arată cât de mult le plăceau oamenilor acestor locuri muzica. Ei conștientizau că doar așa pot păstra mai ușor tradițiile, obiceiurile, portul popular și limba dulce românească.”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Organizarea corurilor parohiale este de o mare importanță pentru viața Bisericii;
  2. Un cor bun aduce și o imagine bună întregii comunități, devine o carte de vizită nu doar a parohiei, ci și a localității;
  3. Scopul corurilor parohiale este de a înfrumuseța cultul divin, atrăgând astfel credincioșii la biserică.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Bujorean Ioan, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, cât și celorlalți  preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 3
„Sfântul Ierarh Petru Movilă”

 

În data de 26.04.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie și Ioan”, păstorită de către Părintele Hulpoi Mircea, din Bălăceana, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ierarh Petru Movilă”, coordonat de către Părintele Ungureanu Marius-Nicușor.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul ,,Relația dintre preot și cântăreț și efectele acesteia în parohie”, susținută de către Părintele coslujitor Cormoș Mircea de la Parohia cu hramul ,,Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie și Ioan”.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 10 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Ungureanu Marius (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 3); Pr. Fodor Cornel; Pr. Ungureanu Gheorghe; Pr. Niga Adrian; Pr. Hulpoi Mircea; Pr. Fodor Cornel; Pr. Țuțuianu Gheorghe; Pr. Lazăr Daniel; Pr. Țuțuianu Gheorghe.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Activitatea dascălului în parohie poate să fie extinsă și dincolo de atribuțiile executării răspunsurilor liturgice, rostirea psalmilor sau intonarea cântărilor bisericești. Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, primul cântăreț (cantor, dascăl) este, alături de preoți și eventual diaconi slujitori activi ai parohiei, membru de drept în Consiliul parohial, cu vot deliberativ (art.59, alin.4). Având, așadar, și atribuții cu implicații administrative cântărețul bisericesc trebuie să facă dovada că iubește Biserica sau, cum spunem la rugăciunea amvonului, „podoaba casei Domnului”. În acest sens, este necesar să se implice pentru a sprijini preotul în acțiunea de a asigura cele mai bune condiții pentru desfășurarea cultului, dar și în efortul pe care acesta îl depune în vederea bunului mers al parohiei.”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Relația preotului cu cântărețul bisericesc (dascălul, cantorul) trebuie să fie deosebit de armonioasă și responsabilă, conștienți fiind că sunt în slujba Domnului;
  2. Între preotul paroh sau cel coslujitor și cântărețul bisericesc trebuie să existe și o relație duhovnicească;
  3. Cântarea de la strană nu trebuie să fie complicată, fiindcă ea își îndeplinește misiunea dacă glasul celui ce cântă se află în concordanță cu inima.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit atât părintelui paroh Hulpoi Mircea pentru organizarea cercului pastoral, părintelui coslujitor Cormoș Mircea pentru prezentarea temei cât și celorlalți preoți pentru participare.

                                                                       

CERCUL PASTORAL NR. 4
„Sfântul Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”

 

În data de 24.04.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” păstorită de către Părintele Simirea Doru-Constantin din Mironu, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr.  4, așezat sub patronajul ,,Sfântul Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, coordonat de Părintele Aldea Florin.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii a urmat meditația cu titlul ,,Relația dintre preot și cântăreț și efectele acesteia în parohie” susținută de către Părintele Simirea Doru-Constantin de la Parohia cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, din Mironu.

  La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 14 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Aldea Florin (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 4); Pr. Cojocar Marius; Pr. Lateș Dumitru; Pr. Simirea Doru-Constantin; Pr. Manolache Mihai; Pr. Gherasim Vasile; Pr. Aluculesei Alexandru; Pr.  Curcă Ciprian-Constantin; Pr. Bîrsan Marius și Pr. Florin.

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„În biserică o cântare executată deplin nu ține doar de atingerea înălțimii fiecărui sunet muzical, ci de reușita ca mesajul transmis de Dumnezeu să ajungă unde trebuie, adică să rezoneze cu inimile, mințile și sufletele oamenilor. În cantorul nostru ar trebui să transpară vocația sa de om al Bisericii, care să primeze în fața calităților sale muzicale, să se simtă că el este slujitorul Bisericii și nu stăpân al ei – inclusiv  al strănii. El este un mesager al mântuirii.”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Preotul este dator să vegheze ca al său cântăreț să împlinească un set de îndatoriri deoarece în cantor ar trebui să transpară vocația de om al Bisericii, care să primeze în fața calităților sale muzicale;
  2. Cântarețul este un mesager al mântuirii, așadar cântarea și ținuta sa trebuie să fie adecvate misiunii ce o indeplinește;
  3. În biserică o cântare executată deplin nu ține doar de atingerea înălțimii fiecărui sunet muzical, ci de reușita ca mesajul transmis de Dumnezeu să rezoneze cu inimile, mințile și sufletele oamenilor.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit atât părintelui paroh Simirea Doru-Constantin pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, cât și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 5
„Sfântul Apostol Și Evanghelist Ioan”

 

În data de 27.04.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, păstorită de către Părintele Lazăr Răzvan din Pârtești de Sus, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5, așezat sub patronajul ,,Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”, coordonat de Părintele Nuțu Mircea.

După slujba Tainei Sfântului Maslu, a urmat meditația cu titlul  ,,Relația dintre preot și cântăreț și efectele acesteia în parohiesusținută de către Părintele Lazăr Răzvan de la Parohia cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”din Pârtești de Sus.

 La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 17 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Nuțu Mircea (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 5); Pr. Velniciuc Gheorghe și Pr. Juravle Cristian.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Slujba liturgică este concepută și construită ca să aibă cursivitate și frumusețe. Mesajul textului liturgic este însă clar doar atunci când cântărețul se preocupă în particular de studierea sensului sau sensurilor acestuia, pentru ca, îmbrăcându-l în haina frumoasă a muzicii, să-l canalizeze spre mintea credincioșilor dornici de înțelegere. De aici necesitatea școlilor de cântăreți, ce trebuie să observe nu numai calitatea vocii și exprimarea orală, ci și urmărirea îndeaproape a elevilor componenți în ceea ce privește aprofundarea și înțelegerea învățăturilor sfinte.”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Mare parte din frumusețea slujbei liturgice este realizată de cântăreț, ca reprezentant al rugăciunii cântate de popor;
  2. Cântărețul cu o trăire creștinească exemplară este un pilon important ce îl sprijină pe preot în misiunea sa;
  3. Este benefică pentru întreaga Ortodoxie înființarea cât mai multor școli de cântăreți care să pregătească reprezentanți ai creștinilor dornici de a-și cultiva și înălța sufletul prin muzică.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Lazăr Răzvan, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

A consemnat, Arhid. Maloș Constantin