Cercurile pastoral-misionare din Protopopiatul Suceava II – noiembrie 2021

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare, în luna noiembrie întâlniri ale cercurilor pastorale.

CERCUL PASTORAL NR. 1

,,SFÂNTUL IACOB PUTNEANUL”

În data de 15. 11. 2021, ora 17:00, sub ocrotirea ,,Sfântului Iacob Putneanul”, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1 în regim on-line, coordonat de Părintele Onesim Cezar.

Meditația cu titlul ,,Sărbătorile religioase și patriotice între trăire și formalism. Esența, locul și rolul lor în conștiința diasporei” a fost susținută de către Părintele Mureș Cătălin de la Parohia ,,Sfântul Mare Mucenic Mina” din Suceava.

La întâlnirea cercului pastoral au participat un număr de 14 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, aducând un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv, împreună cu următorii preoți: Pr. Ruscan Filaret (Consilier al Sectorului de Misiune Pastorală în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților); Pr. Argatu Gavril; Pr. Baltag Vasile; Pr. Lăzăreanu; Pr. Argatu Petru; Pr. Clipa Sorin; Pr. Mihoc Dimitrie.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Sărbătoarea religioasă este ziua liturgică pe care biserica a închinat-o persoanelor sfinte și faptelor importante din istoria creștinismului. Totodată am văzut și semnificația unei lecții de religie în care se învățau noțiuni legate de istoria bisericii și de rânduială a vieții creștine […]. Rolul bisericii în străinătate este acela de a fixa ideea de credință, de Românie, românism, român și de limbă română în conștiința celor ce vor să fie în continuare creștini ortodocși”.

            Au urmat discuții pe marginea temei discutate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:

  1. Să nu uităm să găsim mai întâi partea duhovnicească a sărbătorii și mai apoi pe cea lumească;
  2. O sărbătoare, fie ea religioasă, fie patriotică trebuie să fie ancorată în viața bisericii;
  3. Să sărbătorim așa cum se cuvine și să nu uităm că sărbătoarea are rolul de a ne uni și de a ne întări în dreapta credință, fie că trăim în țara noastră sau în diaspora.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Mureș Cătălin pentru prezentarea temei și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR.  2
„SFÂNTUL IOAN IACOB DE LA NEAMȚ”

 

În data de 16. 11. 2021, ora 19:00, sub ocrotirea ,,Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2 în regim on-line, coordonat de Părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.

Meditația cu titlul ,,Sărbătorile religioase și patriotice între trăire și formalism. Esența, locul și rolul lor în conștiința diasporei” a fost susținută de către Părintele Alexandriuc Mihai de la Parohia ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Udești.

La întâlnirea cercului pastoral au participat un număr de 15 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, aducând un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv, împreună cu următorii preoți: Pr. Brahariu Mihai; Pr. Mihoc Nicolae; Pr. Bujorean Ioan; Pr. Alexandriuc Mihai; Pr. Mihoc Mihai; Pr. Bărghier Adrian; Pr. Onea Valentin; Pr. Șalvar Dan-Leonte; Pr. Belei Ioan; Pr. Romega Ionel; Pr. Ciceu Eugen; Pr. Devisevici Ovidiu; Pr. Rusu Toader; Pr. Marișca Gheorghe; Pr. Păstrăv Ciprian.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Toate popoarele au felul lor de a-și serba sărbătorile creștine, însă neamul nostru românesc are tradițiile și obiceiurile pe care le țin, le păstrează și le transmit pe mai departe din copilăria pruncilor până la bătrânii care își așteaptă plecarea din această lume trecătoare. Nimeni nu ne întrece în această bogăție a sărbătorilor, oriunde s-ar afla românii, aici sau peste hotare”.

Au urmat discuții pe marginea temei discutate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:

  1. Educarea și implicarea tinerilor în diverse activități din cadrul bisericii legate de sărbătorile religioase și a celor naționale/patriotice;
  2. Promovarea graiului românesc și a tradițiilor strămoșești;
  3. Conștientizarea iubirii jertfelnice a eroilor neamului românesc și transmiterea dragostei de neam generațiilor viitoare.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Alexandriuc Mihai pentru prezentarea temei și celorlalți preoți pentru participare. 

CERCUL PASTORAL NR. 3
„SFÂNTUL IERARH PETRU MOVILĂ”

În data de 17. 11. 2021, ora 17:00 sub ocrotirea ,,Sfântului Ierarh Petru Movilă”, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3 în regim on-line, coordonat de Părintele Bardan Tiberiu.

Meditația cu titlul ,,Sărbătorile religioase și patriotice între trăire și formalism. Esența, locul și rolul lor în conștiința diasporei” a fost susținută de către Părintele Constantin Cristian de la Parohia ,,Adormirea Maicii Domnului” din Vornicenii Mici.

La întâlnirea cercului pastoral au participat  un număr de 13 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, aducând un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv, împreună cu următorii preoți: Pr. Bardan Tiberiu; Pr. Cormoș Mircea; Pr. Constantin Cristian; Pr. Bogdan Ioan Dumitriu; Pr. Niga Adrian; Pr. Cornel Fodor; Pr. Druță Ioan; Pr. Ungureanu Marius; Ungureanu Gheorghe; Pr. Oroșanu Ioan.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Formalismul omoară credința și asfixiază experiența comuniunii cu Dumnezeu. El Îl poate ucide pe Dumnezeu din sufletul nostru. Și sărbătorile religioase, omul le percepe în aceeași manieră: golite de sens și eșuate în formalism. Pentru că orice sărbătoare are un conținut sfânt și sfințitor, slăbirea în credință aduce cu sine și pierderea științei de a sărbători. Majoritatea oamenilor nu mai au nici o altă relație cu marile sărbători ( Crăciunul, Învierea Domnului) decât limitat la niște lucruri secundare ( împodobirea bradului de Crăciun, iepurașul de Paște etc) Crăciunul, adică Nașterea Domnului, nu este o sărbătoare folclorică, ci este cea mai importantă sărbătoare a Bisericii alături de Învierea Domnului. A folcloriza Crăciunul, a-l acoperi cu simboluri golite de sens, este o greșeală”.

Au urmat discuții pe marginea temei discutate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:

  1. Descurajarea comercializării sărbătorilor;
  2. Sprijinirea integrării sociale a românilor în țările gazdă, fără asimilare culturală și fără deznaționalizare;
  3. Păstrarea unității familiei şi cultivarea identității românești.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Constantin Cristian pentru prezentarea temei și celorlalți preoți pentru participare. 

CERCUL PASTORAL NR. 4
„SFÂNTUL DIONISIE ERHAN EPISCOPUL CETĂȚII ALBE-ISMAIL”

 

În data de 18. 11. 2021, ora 17:00 sub ocrotirea ,,Sfântului Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr 4 în regim on-line, coordonat de Părintele Aldea Florin.

Meditația cu titlul ,,Sărbătorile religioase și patriotice între trăire și formalism. Esența, locul și rolul lor în conștiința diasporei” a fost susținută de către Părintele Abageru Lucian de la Parohia ,,Adormirea Maicii Domnului” din Măzănăești.

La întâlnirea cercului pastoral au participat un număr de 11 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, aducând un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv, împreună cu următorii preoți: Pr. Mircea Ioan-Oniga ( Preot la Parohia ,,Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din Innsbruck, Austria) ; Pr. Aldea Florin; Pr. Lateș Dumitru; Pr. Dura Florin; Pr. Cojocar Marius; Pr. Niga Tiberiu; Pr. Coca Ionel; Pr. Curcă Ciprian; Pr. Gherasim Vasile; Pr. Abageru Lucian; Pr. Aluculesei Alexandru; Pr. Bîrsan Marius-Gheorghe.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

 „Atât sărbătorile religioase cât și cele patriotice le putem pune în același loc în conștiința poporului român care s-a născut creștin prin etnogeneză și respectiv prin prezența Sfântului Apostol Andrei la gurile Dunării[…]. Sfântul Sinod al B.O.R. a dat o importanță deosebită nu numai sărbătorilor religioase ci și celor patriotice alcătuind slujbe și rânduieli cu aceste prilejuri, introducând în cererile de la Sfânta Liturghie aspecte patriotice naționale prin pomenirea eroilor și luptătorilor români și în mod cu totul deosebit, a dedicat ziua Înălțării Domnului, ca zi de pomenire a tuturor eroilor în Patriarhia română”.

Au urmat discuții pe marginea temei discutate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, din care reținem:

  1. Datoria de a promova cinstirea înaintașilor, atât la sărbătorile patriotice , Ziua României, 24 Ianuarie, cât și în cadrul celor religioase, Sfântul Apostol Andrei și mai ales sărbătoarea Înălțării Domnului;
  2. Să cinstim hramurile și celelalte sărbători religioase și să renunțăm la formalism;
  3. Să acordăm importanța cuvenită acestor sărbători din dragoste față de Dumnezeu și din recunoștință pentru înaintașii noștri.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui invitat Oniga Mircea-Ioan de la Parohia ,,Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din Innsbruck, Austria pentru prezență și bună povățuire, părintelui Abageru Lucian pentru prezentarea temei și celorlalți preoți pentru participare.

CERCUL PASTORAL NR. 5
„SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST IOAN”

 

În data de 22. 11. 2021, ora 18:00, sub ocrotirea ,,Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan”, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar  Nr. 5 în regim on-line, coordonat de Părintele Nuțu Mircea.

Meditația cu titlul ,,Sărbătorile religioase și patriotice între trăire și formalism. Esența, locul și rolul lor în conștiința diasporei” a fost susținută de către Părintele Andrieș Cătălin de la Parohia ,,Înălțarea Sfintei Cruci” din Pârtești de Jos.

La întâlnirea cercului pastoral au participat un număr de 18 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, aducând un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv, împreună cu următorii preoți: Pr. Vâlcu George (Secretar al Biroului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române la Bruxelles); Pr. Nuțu Mircea (Președinte al Cercului Pastoral ,,Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”); Pr. Ruscan Filaret (Consilier al Sectorului de Misiune Pastorală în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților).

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Iniţial, creştinii au avut modele de sărbători la iudei (Paştele, Cincizecimea etc.) şi în lumea greco-romană (Floralia, Rozalia etc.). Însă, chiar dacă unele denumiri s-au păstrat, originea şi conţinutul sărbătorilor creştine sunt legate de evenimentele sfinte petrecute în viaţa Mântuitorului, a Maicii Sale, a Sfinţilor şi a Bisericii, în general.  De aceea, este important să ştim semnificaţia fiecărei sărbători în parte, propriu-zis, ce eveniment comemorează şi ce Persoană (Personalitate) sfântă evocă. Altfel, riscăm să rămânem înafara sărbătorii, aşa cum s-ar întâmpla, de pildă, să credem că ţinem zilele naţionale (1 decembrie, 24 ianuarie, 1-2 mai etc.) fără să ştim, practic, ce semnificaţii au ele în istoria poporului român”.

Au urmat discuții pe marginea temei discutate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:

  1. Orice creştin trebuie să ştie cel puţin care sunt sărbătorile principale din Biserica noastră, ce semnificaţie au şi faptul că bucuria sufletească deplină o poate avea doar prin participarea la Sfânta Liturghie din acea zi.
  2. Conștientizarea că sărbătorile creştine reprezintă prilejuri minunate de a retrăi bucuria acelor evenimente, cu gândul la faptele care s-au petrecut și care au dus la formarea identității noastre;
  3. Promovarea atitudinii patriotice, a dragostei pentru neamul din care am răsărit și față de valorile și credința strămoșilor, indiferent de locul în care viețuim.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit invitatului special, părintele Vâlcu George (Secretar al Biroului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române la Bruxelles) pentru prezență și cuvânt duhovnicesc, părintelui Andrieș Cătălin pentru prezentarea temei și celorlalți preoți pentru participare.

A consemnat: Pr. Arhidiacon Misionar Protopopesc,

Maloș Constantin