Cercurile pastoral-misionare din Protopopiatul Suceava II – decembrie 2021

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare, în luna decembrie întâlniri ale cercurilor pastorale.

CERCUL PASTORAL NR. 1

,,SFÂNTUL IACOB PUTNEANUL”

În data de 07. 12. 2021, ora 17:00, sub ocrotirea ,,Sfântului Iacob Putneanul”, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1 în regim on-line, coordonat de Părintele Onesim Cezar.

Meditația cu titlul ,,Vizitele pastorale cu prilejul Sfintelor sarbatori de iarna-prilej de cunoastere a credinciosilor. Aspecte, posibilitati si perspective actuale” a fost susținută de către Părintele Hirghiligiu Sorin-Paul de la Parohia ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Suceava.

La întâlnirea cercului pastoral au participat un număr de 16 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, aducând un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv, împreună cu următorii preoți: Pr. Argatu Petru, Pr. Aristarh Cojocar, Pr. Mures Cătălin, Pr. Hirghiligiu Sorin-Paul, Pr. Mocrei Lucian, Pr. Ciornovalic Mihai, Pr. Cezar Onesim, Pr. Gavrilei Eduard, Pr. Mihoc Dimitrie, Pr. Buta Dragos, Pr. Argatu Gavril, Pr. Baltag Vasile, Pr. Airinei Dumitru, Pr. Clipa Sorin, Pr. Argatu Stefan, Pr. Pascu Stefan.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Vizitele pastorale reprezintă una din căile cele mai directe și eficiente pentru cunoașterea parohiei. Ele se fac fie legate de marile praznice creștinești (Nașterea, Botezul, Paștele), fie la începutul unor perioade importante din anul bisericesc: începutul Postului Mare sau acolo unde este obiceiul, la fiecare „zi întâi” a lunii. Ele sunt importante și necesare pentru că preotul intra în legatură nemijlocită cu familiile păstoriților săi, cunoscându-i sub toate aspectele: religios, moral, economic, cultural, social, politic, sanitar, profesional. Vizitele pastorale sunt un prilej de a cunoaște la fața locului pe credincioși și starea lor, de a discuta cu ei, de a le constata bucuriile, necazurile, încercările prin care trec. Cu acest prilej, credincioșii sunt mai deschisi spre a impartași preotului stările lor sufletești si mai receptivi in a-i primi sfatul și îndrumarea lui. În acelasi timp, credincioșii se simt onorați, luați în seamă și ocrotiți de grija și dragostea păstorului lor sufletesc, care se interesează de viața lor, creând o adevarată legatură sufletească și o apropiere cât mai mare între păstor și păstoriți”.

Au urmat discuții pe marginea temei discutate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:

  1. Vizita pastorală cu prilejul Nașterii și Botezului Domnului nu trebuie să aibă ca scop strângerea contribuției credincioșilor, pentru că atunci accentul nu mai cade pe actul liturgic sau religios, ci pe cel financiar, economic sau pecuniar;
  2. Pe cat este posibil, umblatul cu icoana să aibă loc cu cateva zile înainte de Crăciun și nu după această sărbătoare;
  3. Atât în cazul vizitei pastorale de Craciun, cât și în cel al vizitei de Bobotează, preotul trebuie să păstreze o atitudine solemnă, arătând însemnătatea acestor acte liturgice ca momente de binecuvântare și de rugăciune.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Hirghiligiu Sorin-Paul pentru prezentarea temei și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 2
„SFÂNTUL IOAN IACOB DE LA NEAMȚ”

 

În data de 08. 12. 2021, ora 19: 00, sub ocrotirea „Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2 în regim on-line, coordonat de Părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.

Meditația cu titlul ,,Vizitele pastorale cu prilejul Sfintelor sărbători de iarnă-prilej de cunoaștere a credincioșilor. Aspecte, posibilități și perspective actuale” a fost susținută de către Părintele Barghier Adrian de la Parohia „Sfânta Treime” din Udești.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 15 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, aducând un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv, împreună cu următorii preoți: Pr. Brahariu Mihai, Pr. Mihoc Nicolae, Pr. Bujorean Ioan, Pr. Alexandriuc Mihai, Pr. Mihoc Mihai, Pr. Bărghier Adrian, Pr. Onea Valentin, Pr. Șalvar Dan-Leonte, Pr. Belei Ioan, Pr. Romega Ionel, Pr. Ciceu Eugen, Pr. Devisevici Ovidiu, Pr. Rusu Toader, Pr. Marișca Gheorghe, Pr. Păstrăv Ciprian.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Dacă vrem să vorbim despre o lucrare spirituală eficientă a preotului, pe lângă pregătirea teologică deosebită, râvnă și dăruire pentru a-și împlini cît mai bine slujirea preoțească trebuie să avem în vedere și o foarte bună cunoaștere a parohiei și a problemelor parohienilor”.

Au urmat discuții pe marginea temei discutate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:

  1. În cadrul vizitelor pastorale, preotul are datoria de a asculta cu răbdare și atenție destăinuirile enoriașilor, de a constata starea lor religioasă, încercând să-i cunoască pe fiecare dintre ei;
  2. Este îndicat ca vizita la domiciliul credincioșilor să nu fie numai una protocolară, oficială și rece;
  3. În cadrul vizitelor este recomandat ca preotul să aibă anumite materiale de colportaj bisericesc (iconițe, cruciulițe, cărți de rugăciuni) pe care să le ofere credincioșilor.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Barghier Adrian pentru prezentarea temei și celorlalți preoți pentru participare. 

 

CERCUL PASTORAL NR. 3
„SFÂNTUL IERARH PETRU MOVILĂ”

 

În data de 09. 12. 2021, ora 17: 00 sub ocrotirea „Sfântului Ierarh Petru Movilă”, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3 în regim on-line, coordonat de Părintele Bardan Tiberiu.

Meditația cu titlul ,,Vizitele pastorale cu prilejul Sfintelor sărbători de iarnă-prilej de cunoaștere a credincioșilor. Aspecte, posibilități și perspective actuale” a fost susținută de către Părintele Fodor Cornel de la Parohia „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din loc. Trei Movile Com. Șcheia.

La întâlnirea cercului pastoral au participat  un număr de 14 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, aducând un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv, împreună cu următorii preoți: Pr. Hulpoi Mircea, Pr. Cormoș Mircea, Pr. Constantin Cristian, Pr. Bogdan Ioan Dumitriu, Pr. Niga Adrian, Pr. Chira Cosmin, Pr. Cornel Fodor, Pr. Druță Ioan, Pr. Ungureanu Marius, Ungureanu Gheorghe, Pr. Oroșan Ioan, Pr. Hapca Gheorghe, Pr. Tutuianu Gheorghe, Pr. Tercovnic Adam.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Vizitele pastorale sunt un prilej de a cunoaște la fața locului pe credincioși și starea lor, de a discuta cu ei, de a le constata bucuriile, necazurile, încercarile prin care trec. Cu acest prilej, credincioșii sunt mai deschiși spre a împartăși preotului stările lor sufletești și mai receptivi în a-i primi sfatul și îndrumarea lui. În același timp, credincioșii se simt onorați, luați în seamă și ocrotiți de grija și dragostea păstorului lor sufletesc, care se interesează de viața lor, creând o adevarată legatură sufletească și o apropiere cât mai mare între păstor si păstoriți”.

Au urmat discuții pe marginea temei discutate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:

  1. Vizitarea credincioșilor de către preot trebuie înțeleasă ca un act liturgic, dar și ca un bun mod de cunoaștere a credincioșilor din parohie, cu bucuriile sau necazurile lor, iar, dupa caz, ajutorarea lor;
  2. Este eficient să se facă și o scurtă catehizare în adevărurile de credință și morală ale credinței noastre la fiecare enoriaș din familiile vizitate;
  3. Vizitele cu caracter liturgico-pastoral din cadrul Nașterii și a Botezului Domnului au o mare eficacitate pastorală, iar  ele trebuie înțelese în adevăratul lor sens, nu ca o invenție relativ nouă a preoților, ci ca obiceiuri străvechi ale Bisericii, menționate înca din secolul al IV-lea.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Fodor Cornel, pentru prezentarea temei și celorlalți preoți pentru participare. 

 

CERCUL PASTORAL NR. 4
„SFÂNTUL DIONISIE ERHAN EPISCOPUL CETĂȚII ALBE-ISMAIL”

În data de 13. 12. 2021, ora 17: 00 sub ocrotirea „Sfântul Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 4 în regim on-line, coordonat de Părintele Aldea Florin.

Meditația cu titlul „Vizitele pastorale cu prilejul Sfintelor sărbători de iarnă-prilej de cunoastere a credincioșilor. Aspecte, posibilități și perspective actuale” a fost susținută de către Părintele Simirea Constantin-Doru de la Parohia ,,Adormirea Maicii Domnului” din Mironu.

La întâlnirea cercului pastoral au participat un număr de 12 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, aducând un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv, împreună cu următorii preoți: Pr. Aldea Florin, Pr. Dura Florin, Pr. Niga Tiberiu, Pr. Coca Ionel, Pr. Gherasim Vasile, Pr. Abageru Lucian, Pr. Aluculesei Alexandru, Pr. Balan Mihai, Pr. Simirea Constantin-Doru.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„După cum este cunoscut, preotul este considerat, potrivit slujirii sale, ca fiind continuatorul întreitei slujiri a Mantuitorului Hristos: slujirea învățătorească, sfințitoare sau arhierească si cea împaratească sau conducătoare. Astfel, în virtutea harului primit prin Sfanta Taină a Preoției și ca urmare a trimiterii lui în parohie de către arhiereul care l-a hirotonit, preotul trebuie să împlinească aceste trei slujiri sau laturi ale lucrării sale pastorale cu convingerea că slujirea sa nu este de la oameni, ci de la Dumnezeu, că slujirea sa este <<arta artelor și știinta științelor>> și că de slujirea sa depinde atat mântuirea lui, cât și a credincioșilor, și de aceea trebuie să se dedice ei cu toata ființa sa”.

Au urmat discuții pe marginea temei discutate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, din care reținem:

  1. Vizitele pastorale ale preoților ortodocși trebuie cultivate și practicate cu asiduitate și responsabilitate, având scopul de a-i instrui pe credincioși în adevărurile de credință și morală;
  2. Să se acorde o atenţie deosebită familiilor care au copii mulţi, dar şi persoanelor singure, sărace, bolnave, bătrâne, descurajate, îndoliate şi îndurerate, oferindu-le un semn al iubirii lui Hristos faţă de ei, o faptă bună şi un cuvânt bun;
  3. Trebuie explicată credincioșilor semnificația umblatului cu icoana și înlăturată mentalitatea greșită că preotul vine pentru bani.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Simirea Constantin-Doru, pentru prezentarea temei și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 5
„SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST IOAN”

În data de 14. 12. 2021, ora 18: 00, sub ocrotirea ,,Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan”, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5 în regim on-line, coordonat de Părintele Nuțu Mircea.

Meditația cu titlul „Vizitele pastorale cu prilejul Sfintelor sărbători de iarnă-prilej de cunoaștere a credincioșilor. Aspecte, posibilități și perspective actuale.” a fost susținută de către Părintele Lazar Răzvan de la Parohia „Sfinții Arhangheli: Mihail și Gavriil” din Pârtești de Sus.

La întâlnirea cercului pastoral au participat un număr de 11preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, aducând un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv, împreună cu următorii preoți: Pr. Nuțu Mircea (Președinte al Cercului Pastoral ,,Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”), Pr. Florea Bogdan, Pr. Ciornei Danut.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Vizitele pastorale prin care preotul se întâlnește cu credincioșii din enoria sa, au intrat deja, de secole, în tradiția creștinilor ortodocși de la noi din țară. Reînnoirea sfințeniei făcută cu această ocazie, ce trebuie să pătrundă în casa și sufletul credinciosului, este foarte importantă și bine primită de credincioși. Aceasta este și o pregătire sufletească pentru a întâmpina sărbătoarea Bobotezei, dar și un semn al prezenței lui Dumnezeu în casele lor”.

Au urmat discuții pe marginea temei abordate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:

  1. Vizitele din cadrul sărbătorilor de iarnă trebuie privite ca acte liturgice îndeplinite de slujitorii bisericesti, îmbracând veșmintele liturgice adecvate (preotul-epitrahilul, iar diaconul-orarul) și făcând din această vizită la casele credincioșilor un moment deosebit de rugăciune. Preotul binecuvintează casa, cântă troparul Nașterii sau al Botezului Domnului și dă icoana spre sărutare celor din casă.
  2. Momentul respectiv trebuie să-și păstreze sobrietatea și solemnitatea și nu trebuie lăsat doar în seama cântăreților sau copiilor fiindcă își va pierde din semnificație.
  3. Copiii pot să contribuie la înfrumusețarea sărbătorii umblând pe la casele oamenilor si cântând colinde tradiționale.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit  părintelui Lazăr Răzvan pentru prezentarea temei și celorlalți preoți pentru participare.

A consemnat: Arhidiacon Misionar Protopopesc,

Maloș Constantin