Binele tău e al meu – despre prietenie, Boroaia-iulie 2022

În Evanghelia după Matei, în capitolul 17, acolo unde este relatată Schimbarea la Față a lui Hristos, Sf. Apostol Petru zice, cuprins de uimire la vederea tainelor de nedescris pentru mintea omenească: Doamne, bine este pentru noi să fim aici…(Matei 17, 4). Așadar, atitudinea petrică denotă un comportament exemplar, adecvat creștinilor, indiferent de vârstă, anume că în prezența lui Dumnezeu orice manifestare e una de har, de bunătate și de binecuvântare.

Știind aceste aspecte, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, al Sucevei și Rădăuților, în perioada 4-5 iulie s-a desfășurat tabăra intitulată sugestiv „Binele tău e al meu – despre prietenie”. Astfel, bucuria și bunătatea au fost prezente în sufletele și inimile a 40 de copii, din patru parohii: „Sf. Părinți Ioachim și Ana”- Boroaia I (pr. Maxim Silviu), „Sf. Mercurie și Ecaterina”– Rădășeni (pr. Rotar Georgian), „Sf. Ilie”- Fălticeni (pr. Dulgheru Adrian) și „Sf. Arh. Mihail și Gavril”- Siliștea Nouă (pr. Agafiței Mihai).

Activitatea a fost organizată și coordonată de pr. paroh Maxim Silviu și doamna preoteasă Anca cu ajutorul voluntarilor din sat, având ca obiectiv principal conștientizarea sensului real al prieteniei și al importanței încrederii dintre două persoane, dar, în egală măsură, cultivarea relației de prietenie dintre om și Dumnezeu. Desigur, caracteristica definitorie pentru ambele direcții fiind dragostea sinceră, în care nu-și are loc nicio urmă de egoism.

Chiar dacă întâlnirea copiilor s-a desfășurat pe parcursul a două zile, aceștia au avut parte de numeroase activități precum și ore de cateheză. Astfel copii au vizionat scurte pilde despre prietenie, au citit în Biblie despe prietenia dintre David și Ionatan, au discutat despre exemplele prezentate atât în Vechiul cât și în Noul Testament referitoare la această temă. Iar la final împreună cu doamna preoteasă au răspuns la întrebările: „Ce calități trebuie să prezinte un prieten?”, „Poate exista o prietenie bolnăvicioasă?”, „Cum să-ți păstrezi prietenii?”.

Bineînțeles, nu au lipsit jocurile care s-au desfășurat sub atenta supraveghere a voluntarilor. Fie că au fost jocuri de comunicare, de coordonare, de mișcare, de cunoștere, scopul a fost de valorificare a potențialului fizic și psihic al fiecărui participant pentru a sprijini dezvoltarea armoniasă a sănătății și personalității, dar și lărgirea orizontului de cultură generală, stimularea curiozității pentru diferite domenii ale religiei, științei, artei, culturii și tehnicii.

Copiii au participat astfel la activități sportive, de dans și coregrafie, au învățat cum să confecționeze coșuri din hărtie, cum să lucreze în echipă dar poate cel mai important să lege prietenii. Motiv pentru care întâlnirea a început cu jocul „Îngerașul” care a presupus ca fiecare participant să aibă în grija sa un coleg fără a da de bănuit pe cine anume, iar la finalul taberei acesta să-și descrie protejatul.

De asemenea, tinerii au avut posibilitatea să participe în biserica parohială la rugăciunile de dimineaţă şi de seară, simțindu-se uniți în cadrul rugăciunilor. Scopul taberei a fost şi unul misionar, aceștia petrecându-și timpul la umbra merilor din curtea bisericii și ascultând povețele părintelui.

Bucuria copiilor a fost oferită și de nelipsitul foc de tabăra, moment potrivit pentru aceștia de a-și împărtăși impresiile.

Mulțumiri alese și recunoștință celor care ne-au fost alături și au ajutat la realizarea unei întâlniri de neuitat.

Pr. Silviu și prez. Anca Maxim