Răspunsul ierarhului – 28 aprilie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Hristos a înviat, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic!

Binecuvântați și iertați!

Nu mai este mult timp și se împlinesc 3 ani de la moartea Înaltpreasfințitului Pimen. Vreau să știu, dacă se poate, pe ce dată va fi rânduit anul acesta parastasul de 3 ani de la moartea vrednicului de pomenire Pimen Arhiepiscopul, părintele nostru? Și anul acesta va fi rânduit ca anul trecut în ziua când se pomenesc sfinții Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei? Sau în altă zi? Al vostru împreună rugător, N.A.”

N.A.

Adevărat a înviat!

Se va face în cadrul Sinaxei Monahale din 19 mai 2023.

Pace și bucurie!

„Cine au fost frații (veri) lui Iisus?”
A.M.C.

Hristos a înviat!

Problema „fraților lui Iisus“ este abordată atât în comentariile exegetice la Evanghelii, dar și în lucrări de specialitate. Un prim punct de pornire îl pot constitui „Dicționarul biblic” și „Studiul Noului Testament”.

Mult succes!

„Hristos a înviat!

Înaltpreasfințite Calinic, cum să fac să fiu un om mai bun? Și mai bun.”

A.M.C.

Adevărat a înviat!

Sfătuiți-vă cu duhovnicul dumneavoastră.

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfințite Arhiepiscop Calinic,

O parte din episcopii și mitropoliții români (ortodocși) luptă pe față împotriva adevărului învederat științific care, conform îndreptarului de spovedanie recunoscut de Patriarhia Română, este un păcat. Oare ierarhii ortodocși se consideră deasupra acestui păcat, conform presupunerii ca Episcopul (al Romei) nu poate greși?

Mai pe larg:

În răspunsul dumneavoastră din data de 25.04.2023 susțineți un lucru fals, și anume data Paștilor este conform Sinodului I Ecumenic. Conform acestui sinod, data Paștilor este în prima duminică după luna plină din primăvara astronomică (după echinocțiul de primăvară), având grijă ca aceasta să nu pice înaintea Pesahului evreiesc.

În anul 2023, conform observațiilor astronomice (științifice), echinocțiul de primăvară este în 21 martie și luna plina în 6 aprilie, după oricare calendar lucrați. Pesah a început în 5 aprilie. Conform celor menționate mai sus, Paștile ar fi trebuit ținute pe 9 aprilie.

În plus, cu rare excepții, Paștele a fost ținut împreună cu catolicii până în 1572 (adică mult după schisma din 1054), când papa Grigorie a schimbat calendarul. Practic, Ortodoxia nu a REUȘIT să treacă peste schimbarea calendarului. Oare ziua echinocțiului se schimbă dacă o numim 21 martie sau 3 aprilie (21 martie+13 zile disputate) sau 10 august (o altă dată aleasă aleatoriu)? În niciun caz. Sau luna plină apare în altă zi? În niciun caz.

De aici se trage ușor concluzia că episcopii ortodocși beneficiază de INFAIBILITATEA PAPALĂ întrucât stau împotriva adevărului învederat științific pentru simplul motiv că îndreptarea calendarului pe baze științifice a fost făcută de un catolic. Probabil ar trebui eliminată și Legea gravitației emisă de Newton (catolic sau anglican).

Vă mulțumesc pentru timpul acordat.

Cu smerenie, D.B.”

D.B.

Hristos a înviat!

Nu voi comenta afirmațiile dumneavoastră, fiindcă deja v-ați pronunțat. Voi face doar o mică precizare: sărbătoarea Paștilor evreiești durează 7 zile (anul acesta a fost în perioada 5-12 aprilie), deci prăznuirea Sfintelor Paști în Bisericile Ortodoxe la 16 aprilie respectă întru totul hotărârea Sinodului I Ecumenic.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Calinic. Hristos a înviat!

Vă rog să îmi spuneți dacă părintele Savatie Baștovoi este recunoscut de către Biserica Ortodoxă Română.

Vă mulțumesc!”

B.V.

Hristos a înviat!

Da, prin multitudinea scrierilor sale.

Pace și bucurie!

„Hristos a înviat!

În calitate de membru al Sfântului Sinod, sunteți de acord cu opinia părintelui profesor?

https://basilica.ro/pr-prof-viorel-ionita-reflexii-pe-marginea-petitiei-adresate-conducerii-bisericii-ortodoxe-romane-pentru-a-schimba-data-pastilor/

I.A.

Adevărat a înviat!

Părintele profesor este un intelectual de mare ținută și cu expertiză în problematica în discuție, astfel încât opiniile sfinției sale sunt pertinente. Evident, abordarea nu este exhaustivă.

Pace și bucurie!

„Sărut dreapta!

Înaltpreasfinția Voastră, sunteți un om de cultură și un ierarh care pune în toate rugăciunea, îmi doresc, dacă se poate, să realizez un interviu cu dumneavoastră, pentru a rămâne celor tineri și nu numai, ci și celor însetați după Cuvânt.

Iertați îndrăzneala!”

C.B.

Hristos a înviat!

Regret, dar în acest moment timpul nu îmi permite.

Pace și bucurie!