120 ani de tradiție în arta corală – Concert vocal-simfonic aniversar al Coralei „Ciprian Porumbescu”

Ciprian Porumbescu, geniu al Baladei românești, ne este și astăzi aproape prin moștenirea muzicală deosebită pe care a dăruit-o urmașilor, dar și prin activitatea cultural-artistică pe care o desfășoară corala care îi poartă cu cinste numele, aceasta împlinind 120 de ani de la înființare.

Cu acest prilej, în cea de a unsprezecea zi a lunii noiembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Municipiul Suceava, a avut loc un concert vocal-simfonic deosebit, în cadrul căruia artiști talentați au interpretat compoziții semnate de Ciprian Porumbescu și de alți compozitori români, evidențiind, astfel, potrivit organizatorilor, perioada de existență a coralei, cei 120 de ani în care s-a consacrat și consolidat practicarea și dezvoltarea artei corale.

Alături de membrii Coralei Ciprian Porumbescu, în cadrul concertului vocal-simfonic intitulat „Corala Ciprian Porumbescu – 120 de ani de tradiție în arta corală” au evoluat artiștii Orchestrei Operei din Brașov, sub bagheta maestrului Mircea Holiartoc. Conducerea artistică a coralei sucevene i-a revenit pr. Ionuț Lucian Tablan-Popescu, dirijorul corului fiind Alexandru Semeniuc.

Concertul aniversar a încununat proiectul „Ciprian Porumbescu – promotor al culturii române și al valorilor religioase”, inițiat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților prin Sectorul Cultural, organizat cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului României prin Serviciul Dezvoltare Comunitară. Astfel, seria manifestărilor dedicate memoriei unuia dintre cei mai cunoscuți compozitori români, prilejuite de împlinirea a 170 de ani de la naștere și a 140 de ani de la trecerea la Domnul, continuă în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pe parcursul întregului an 2023, declarat de Guvernul României ca „Anul cultural Ciprian Porumbescu”.

Pășind spre regalul de muzică ce avea să le bucure sufletul, spectatorii au avut ocazia de a vizita în foaier o expoziție fotografică în cadrul căreia au descoperit repere importante din istoricul Coralei. Materialele fac parte din colecțiile personale: Dimitrie Balint, Haralambie Florin Mitre, Viorica Sadovei, Lucian Tablan-Popescu, cartofiliesv.ro, și grupul „Suceava, leagănul sufletului meu”.

Seara a început cu o rugăciune și cu cuvântul de bun venit al pr. Constantin Oprea, consilier în cadrul Sectorului Cultural, evenimentul, menit să aducă în prim plan opera compozitorului bucovinean, fiind prezentat de actrița Daniela Nane.

Concertul a debutat cu Uvertura Operetei Crai nou de Ciprian Porumbescu și a continuat cu Cântec de leagăn de Nicolae Lungu, aranjament de Alexandru Semeniuc, și cu Cât îi țara românească, ambele piese având semnătura orchestrală a lui Dragoș Cohal. A urmat una dintre compozițiile de seamă ale lui Ciprian Porumbescu, Dormi ușor, în orchestrația aceluiași Dragoș Cohal, și Cântecul Dochiței, „Te-ai dus iubite”.

Au fost interpretate lucrările Suita corală nr. 1 de Lucian Nireșteanu, iar mai apoi Sârba pe loc de Gheorghe Danga, și Frunză verde mărgărit de Ciprian Porumbescu.

Alături de soliștii corului Valentina Tablan-Popescu, Adriana-Ioana Iacob, Antonia Cucerenco, Celina-Brigita Mateeș, Elena Șvedchi și Petru Pavel, între cei care au oferit daruri muzicale a fost și artistul Ilie Caraș, care a interpretat romanța Car frumos cu patru boi.

Unul dintre cele mai emoționante momente ale serii a fost interpretarea la vioară a cunoscutei Balade de către concert maestru Decebal Costache. A urmat audierea a două lucrări de excepție, Mi-e dor de voi și Mama, prima dintre acestea scrisă de Valentin Budilevschi, iar cea de-a doua semnată de Alexandru Semeniuc, precum și a compozițiilor Hora staccato de Grigoraș Dinicu, aranjament coral Nicolae Gîscă, și Cântă cucu-a-nstrăinare de Tudor Chiriac.

Una dintre surprizele serii a fost recitarea poeziei lui Costache Ioanid, Ștergarul, de către îndrăgita actriță Daniela Nane, iar buchetul de bucurii lăuntrice a fost completat cu audiția rugăciunii Tatăl Nostru de Ciprian Porumbescu, orchestrația scrisă de către Alexandru Ianoș. Momentul solemn a fost prezentat alături de Corul de copiii al Parohiei „Sfânta Ecaterina” din Suceava, coordonat de arhid. Marian Ungureanu, împreună cu soția sa, Rada, sub îndrumarea pr. Răzvan Cîmpulungeanu.

La finalul periplului muzical, managerul Coralei „Ciprian Porumbescu”, al Asociației „Sing Bucovina” și producător al evenimentului, domnul Ionuț-Vichentie Ilisoi, le-a mulțumit tuturor celor care au făcut ca acest concert aniversar să devină posibil.

A urmat oferirea unor distincții de vrednicie din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, delegat al chiriarhului locului, a înmânat Ordinul „Ciprian Porumbescu”, în semn de prețuire „pentru contribuția semnificativă adusă de-a lungul timpului la păstrarea și promovarea valorii Bisericii și Neamului”: Operei din Brașov, domnului dirijor Alexandru Semeniuc, doamnei prof. Valentina Tablan-Popescu, pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu, managerului Ionut-Vichentie Ilisoi și doamnei Daniela Nane.

Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost oferit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Coralei „Ciprian Porumbescu” din Suceava, dublu medaliată în acest an la World Choir Games, Coreea de Sud, pentru „remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.

Gânduri de recunoștință au fost transmise și de pr. Constantin Oprea, coordonator al Sectorului Cultural și al Proiectului „Ciprian Porumbescu – promotor al culturii române și al valorilor religioase”.

Corala suceveană a oferit apoi mai multe Diplome de excelență unor personalități sucevene care au sprijinit activitatea coralei de-a lungul timpului, între care fotograful Dimitrie Balint, doamna Viorica Sadovei și dirijorul Mircea Holiartoc.

Din partea Primăriei Suceava, reprezentată de domnul Ion Lungu, au fost înmânate Diplome de excelență și medalii aniversare Operei din Brașov și Coralei „Ciprian Porumbescu”.

Sute de spectatori de toate vârstele s-au bucurat de opera celui care a dăruit din lumina sa, încercând să transmită tuturor dragostea față de neamul românesc, respectul față de muzică, tradițiile și obiceiurile populare și iubirea față de aproapele.

Concertul a fost transmis LIVE pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava.

Corala Ciprian Porumbescu din Suceava a fost reînființată în anul 2012 la inițiativa domnului Ionuț-Vichentie Ilisoi, manager, și a părintelui profesor Ionuț Lucian Tablan Popescu, dirijorul coralei. Aceștia continuă tradiția istorică începută în anul 1867 de către Ciprian Porumbescu și profesorul de muzică al acestuia, Ștefan Nosievici.

Denumirea de Corul Ciprian Porumbescu a fost folosită la 16 iulie 1903, atunci când s-a înființat, de fapt, Reuniunea de cântări, devenită mai apoi Reuniunea muzical dramatică Ciprian Porumbescu. Astfel, în luna iulie a acestui an Corala „Ciprian Porumbescu” a împlinit 120 de ani de la înființare.

Deși în componența coralei mixte există membri din mai multe orașe ale țării, ca Bacău, Neamț, Iași, Botoșani, Cluj, Oradea, dar și din Republica Moldova, majoritatea acestora se regăsesc și în Corul Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Prezența acestui cor împodobește în mod deosebit slujbele săvârșite în fiecare duminică la mănăstirea care adăpostește moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni.

De la reînființare, corala care aparține astăzi Asociației Sing Bucovina din Suceava a dobândit o experiență bogată în concursurile europene, obținând mai multe medalii de aur și argint de-a lungul anilor.

Începând cu anul 2012, Corala „Ciprian Porumbescu” și-a asumat rolul de ambasador al muzicii polifonice din Nord-Estul României, mai ales de pe meleagurile bucovinene, în toți acești ani realizându-se parteneriate cu Ambasada României din Elveția și Israel, Consulatele României din Genova, Milano, Lyon și München, Parlamentul Bavarez din München, Centrul Cultural Român din Neuchâtel, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, precum și cu alte multe comunități românești din diaspora.

Anul acesta, România a fost reprezentată cu cinste de către Corala suceveană „Ciprian Porumbescu” la cea mai mare competiție din lume dedicată muzicii corale, World Choir Games, desfășurată în luna iulie a acestui an la Gangeung, Coreea de Sud. În cadrul acestui concurs mondial, interpretarea extraordinară și tehnica deosebită demonstrate de membrii coralei au adus două medalii de aur țării noastre.

Irina Ursachi