Ziua Națională a Lecturii, 15 februarie 2022, a adus emoție, bucurie și împlinire în sufletele celor prezenți în Aula Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Într-un cadru deosebit, atent pregătit, din care nu au lipsit lucrări artistice dedicate cărții, scrisului și autorilor consacrați, elevi, profesori, tineri artiști și oameni inimoși au fost martorii împletirii muzicii și literaturii cu arta plastică, în cadrul Programului cultural și educațional de promovare a lecturii „Citește și tu!”. Un moment cu adevărat special l-a reprezentat lansarea plachetei de versuri (ne)Absențe din privire, spre surprinderea autoarei, adolescenta Iulia Biriș.
După cuvântul de bun venit rostit de doamna prof. Alexandra Veronica Bejinaru, directorul instituției de învățământ, a urmat cel dintâi moment artistic al întâlnirii, audiția piesei „The First Date” compusă de Eugen Doga, interpretată la pian de către eleva Laura Ioana Budui, din clasa a VIII-a A, îndrumată de doamna profesoară Adriana Teodora Iftimiu.
Evenimentul a continuat cu activitatea intitulată Papirusul găsit. E despre citit, iubitorii de carte fiind invitați să aleagă din cufărul special pregătit un papirus modern și să dea citire gândurilor oamenilor de cultură despre carte, lectură și cititor. Arhid. Ionuț Isopescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului Educațional-Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a lecturat citatul scriitorului Ion Agârbiceanu, a mulțumit inițiatorilor Proiectului „Citește și tu!” și a transmis gândul de prețuire și de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.
După interpretarea cântecului popular cubanez „La Paloma”, de către elevele Ana-Maria Cureleț și Laura Ioana Budui, din clasa a VIII-a A, îndrumate de doamna profesoară Mihaela Săveanu, a urmat un moment dedicat poeziei lui Nichita Stănescu, eleva Emima Vrăbioru, din clasa a X-a, recitând unul dintre cele mai cunoscute creații ale poetului necuvintelor, „Cântec”. Piesele „Capriciu in La minor” de Ferdinando Carulli și „Dans cubanez”, de Hector Villa-Lobos au fost interpretate de Alexandru Dragomirescu din clasa a VII-a A, avându-l ca îndrumător pe domnul prof. Ilie Zugrav.
Surpriza zilei, pusă la cale de doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Județean Suceava, a fost lansarea plachetei de versuri de debut, „(ne)Absențe din privire”, publicată la Editura Performantica, semnată de Iulia Biriș, o adolescentă care provine din Casa de tip familial „Universul copiilor” din Rădăuți, elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuți. Bucuria împlinirii celui mai mare vis al tinerei autoare, menită să o încurajeze la acest început de drum scriitoricesc, s-a datorat în întregime doamnei inspector: „Iulia mi-a vorbit cu toate frământările și emoțiile și întrebările adolescenței așezate-n cuvinte care – numai și numai ele – știu, la această vârstă, să-și caute răspunsul. M-a fascinat. Și nu m-a părăsit, de atunci, sentimentul de uite-frumusețea-sufletească-adevărată-și-simplă-e-chiar-lângă-tine. Și poezia e un fel de muzică, nu-i așa? Îmi place să cred că i-am făcut Iuliei sufletul să fredoneze pentru câteva minute măcar și că adolescenții prezenți alături de noi au luat cu ei și un astfel de gând, azi, de Ziua Națională a Lecturii: poți vorbi și scrie mai ușor despre tine dacă ai citit ceea ce au scris alții, despre ei și despre lume, încă înaintea ta.”
La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, precum și prieteni din cadrul Casei de tip familial „Universul copiilor” din Rădăuți.
Copleșită de emoție, tânăra poetă Iulia Biriș a dat primele autografe și le-a oferit invitaților cele dintâi exemplare ale cărții în care le împărtășește cititorilor din experiențele mai mult sau mai puțin frumoase prin care a trecut. În versurile sale abordează teme diverse – doliul, iubirea, timpul și nu numai.
Proiectul cultural și educațional de promovare a lecturii „Citește și tu!”, organizat de Inspectoratul Județean Suceava în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților (prin Sectorul Media și Comunicare, Sectorul Educațional-Teologic și Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață) și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, își propune exersarea valorilor culturale în comunitățile școlare și eclesiale, în contextul nevoii desfășurării unor activități de literație de calitate pentru copii și tineri.
Programul, care se desfășoară în perioada 15 februarie – 15 august 2022, marchează prin activități culturale și de învățare colaborativă experențială Ziua Națională a Lecturii și Anul European a Tineretului.
În perioada imediat următoare vor avea loc și alte ateliere de lectură în spații convenționale și neconvenționale „Citește și tu!”, integrate în activitățile didactice curente și în activități educațional-catehetice complementare pentru copii și tineri, în cadrul Programelor Școala de Duminică și Școala de vară – Copii la altar, precum și în cadrul centrelor de tineret Ecclesia.