Ziua Culturii Naționale sărbătorită de 100 de tineri din 50 de Parohii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

100 de tineri din 50 de parohii ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au sărbătorit Ziua Culturii Naționale în cadrul unui maraton de activități ale Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS). Au fost implicate Centrele de Tineret din zonele Suceava, Gura Humorului și Valea Suhei.

La Statuia Poetului Mihai Eminescu din Suceava!

Un moment extrem de emoționant și de frumos s-a petrecut în dimineața zilei de 15 ianuarie la statuia poetului Mihai Eminescu de lângă Biserica „Sfântul Nicolae” și Parcul „Simeon Florea Marian” din Suceava.

Tinerii noștri, îmbrăcați în portul popular și cu multe steaguri tricolore, au venit cu bucurie să-și arate dragostea față de frumos și recunoștința față de făuritorii și ctitorii culturii noastre românești. Ei au așezat un buchet frumos de flori, cu gândul la adevăratul român Mihai Eminescu care a rostit cu hotărâre: „Biserica Ortodoxă este maica neamului românesc!” Câțiva tineri au recitat poezii din Eminescu și au cântat.

S-au depus coroane de flori care au fost așezate împrejurul statuii, fiind expresia prețuirii pentru poetul nostru național care va trăi veșnic în sufletele românilor prin minunatele sale poezii. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Suceava și au fost prezenți prefectul județului – Alexandru Moldovan, vicepreședintele Consiliului Județean – Neculai Barbă, directorul Muzeului Național al Bucovinei – Emil Ursu, managerul Centrului Cultural Bucovina – Sorin Filip, directorul Teatrului „Matei Vișniec” Suceava – Angela Zarujanu, inspectorul de Limba și Literatura Română – Isabel Vintilă, reprezentanți ai Bibliotecii „I.G. Sbiera”, oameni de cultură din societățile și ONG-urile culturale sucevene, demnitari suceveni din Parlamentul României, profesori și elevi.

La Statuia Voievodului sfânt Ștefan cel Mare din Gura-Humorului!

La ceas de seară, tinerii ATOS din zona Humorului s-au întâlnit la Statuia Sfântului Voievod Ștefan cel Mare din centrul orașului Gura-Humorului, lângă Catedrală.

Domnitorul Ștefan cel Mare a fost un mare apărător al Creștinătății, ctitor de lăcașuri sfinte și sprijinitor al culturii românești.

Tinerii au avut steaguri tricolore, au așezat flori la picioarele Voievodului și au recitat poezii din poetul național Mihai Eminescu.

Un moment extraordinar de frumos a fost și interpretarea la Statuie, de către toți tinerii, a cântării frumoase „Avem o țară sfântă”, sub cortul luminos de beculețe care înfrumusețează zona centrală.

La Bucșoaia, seara a continuat minunat!

A fost o întâlnire rodnică pentru tinerii din parohiile din zona Sucevei, Humorului și Suha-Bucșoaia. Ei au cântat împreună și au recitat poezii din același poet național.

Vor urma și alte întâlniri ale tinerilor din Centrele diferitelor zone ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ei iubesc pe Dumnezeu, tradițiile și țara noastră, le place să comunice, să se implice în activitățile și proiectele minunatei organizații ATOS (Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni).

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

pr. Justinian-Remus A. Cojocar