Viitorul luminos al Bisericii văzut prin ochii copiilor, adunați într-o nouă tabără, organizată de Parohia Boroaia I

Una dintre apoftegmele Părinților, păstrare și rediscoperite  recent, odată cu reeditarea Patericului copt, zice așa : Apa Evagrios a mai spus : „Mare lucru este rugăciunea fără grijă” (Cf. *** Versiunea coptă sahidică sau Patericul copt , Editura Humanitas, 2021, p. 111. Gândindu-ne la cuvintele scurte, dar pline de înțelepciune de mai sus, 60 de copii din 6 parohii din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, respectiv : Parohiile „Sfântul Ilie” din Fălticeni (Pr Protopop Adrian Dulgheriu), „Învierea Domnului” din Dolhasca (Pr. paroh Mihail Saftiuc), „Sfântul Ilie” Suha Mălini (Pr. Paroh Pavel Norocel), „Sfinții Părinți Ioachim și Ana din Boroaia pr. Paroh Maxim Silviu, Sfântul Mercurie și Ecaterina din Rădășeni” (Pr. paroh Georgian Rotar) și, nu în ultimul rând, Bodănești, au fost întâmpinați la biserica parohială cu hramul „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din Boroaia, de preotul paroh Silviu Maxim, în data de 8 iulie 2021, la ora 8:00.

Așa cum se cuvine, respectând cuvântul Patericului, de care aminteam mai sus, pr. Paroh Marcel Ursuțu împreună cu copiii – au închinat în Biserică, apoi au fost rostite rugăciunile dimineții, dar și rugăciunea specifică fiecărui început de tabără,după care, în Casa socială tot participanții au servit micul dejun. Apoi mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile Sale, revărsate asupra noastră cu prisosință, copiii au fost împărțiți în 4 grupe de către doamna preoteasă Maxim Anca, în vederea începerii activităților specifice celor patru ateliere tematice.

Astfel, participanții din prima grupă și-au îndreptat pașii din nou către Biserică unde, sub coordonarea Pr. Paroh Maxim Silviu și a Pr. Prof. Ciprian Meștereanu, au urmărit un scurt metraj despre rugăciune. Din discuțiile pe această temă s-a dorit de către organizatori familiarizarea copiilor cu importanța și beneficiile rugăciunii, numită în vechile cărți bisericești plugăria sufletului.S-a evidențiat și faptul că Biserica Ortodoxă, prin idealul ascetic și, firește, cu ajutorul rugăciunii a avut tăria de a rezista în încercările dure ale vieții de zi cu zi, rugăciunea conferindu-i esențialul echilibru duhovnicesc. Folosind numeroase pilde și exemple din Proloage și din Sinaxar, copii au redescoperit valoarea rugăciunii care merge pe aceeași linie cu experiența de viață a sfinților.

Dacă primul atelier a fost organizat în Biserică, cel de-al doilea a avut ca temă familiarizarea copiilor cu arta culinară. Supravegheați și ajutați de unele gospodine care au dorit să participe voluntar la această acțiune, în bucătăria de la Casa Socială copiii au pregătit gogoși. După cum au mărturisit doamnele bucătărese, pe chipurile copiilor se putea citi satisfacția și, mai ales, faptul că au conștientizat că pot fi utili atunci când învață, dar și când realizează câte ceva în mod practic.

Cel de-al treilea atelier al zilei s-a desfășurat la Casa Culturală, spațiu propice activităților de atelier. Acolo, copiii au realizatcu măiestrie semne de carte și fluturași ca articole de decor. Și la acest atelier entuziasmul a fost garantat, observându se faptul că munca în echipă reușește să aducă nu doar beneficii practice, dar, poate că în primul rând, beneficii spirituale care s-au manifestat în spiritul comuniunii frățești. Și acest atelier s-a focalizat pe experiențele împărtășite de unii altora, din acest motiv, criteriul selecției pe grupe a urmărit împărțirea copiilor cu vârste între 8 și 16 ani în așa fel încât să fie păstrat un echilibru, dorindu-se ca cei mai mari sa fie oarecum dascălii celor mai mici și să se ajute unii pe alții. Acest atelier a fost coordonat de doamna Monica Balațchi din Suceava.

Cel de-al patrulea atelier, organizat în spațiul din proximitatea Bisericii parohiale, a fost coordonat de către doamna Delia Crăița de la Asociația „Aripi din Europa”. Acolo, participanții au desfășurat activități ludice, prin jocuri specifice vârstei, menite a le dezvolta imaginația și perspicacitatea.

După ora 14 : 00, când s a servit masa de prânz, copiii s au îndreptat spre Școala Gimnazială „Vasile Tomegea”, unde, timp de 4 ore, s-au desfășurat activități recreative, prin jocuri, dansuri și activități sportive, sub directa supraveghiere a voluntarilor din cadrul Asociației amintite mai sus.

La orele Vecerniei, în Casa Socială , cu toții au servit cina, la finalul căreia    s-a cântat Axionul, Cuvine-se cu adevărat, intonat de toți participanții, apoi fiecare copil a primit diplomă de participare. La final despărțirea a fost centrată cu gândul și speranța că în viitorul apropiat activitățile și interacțiunile dintre tineri vor continua.

Protoieria Fălticeni