Întâlnirea preoților pensionari din Protopopiatul Fălticeni

Rugăciune și cinstire la Cetatea de Scaun a Sucevei și anul acesta, în ziua în care Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Dreptcredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, Asociația Umanitară „Credință și Faptă” Fălticeni, în parteneriat cu
Protopopiatul Fălticeni  și  Muzeul Național al Bucovinei, au organizat o activitate, în care s-au adus rugăciune și cinstire marelui voievod al Moldovei și apărător al creștinătății, la Cetatea de Scaun a Sucevei.

După Sfânta Liturghie oficiată în prima parte a zilei, în timpul amiezii, la Cetatea Sucevei, s-a săvârșit slujba Acatistului Sfântului Ștefan cel Mare și s-a făcut pomenire pentru vitejii ostași ai cetății, după care s-au împărțit colăcei vizitatorilor și celor care au participat la rugăciune.

S-a vorbit despre importanța aducerii aminte a bravilor înaintași, despre valoroasa moștenire transmisă urmașilor (Țara, Neamul și Credința), despre ținutele militare de epocă purtate cu respect de elevii școlii militare la eveniment, despre Drapelele de luptă ale Regimentului „16 Dorobanți” Fălticeni și despre icoana Sfântului Ștefan cel Mare, în care este reprezentat cu un picior neîncălțat.

Slujba a fost oficiată de un sobor de părinți din care au făcut parte preoții militari de la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni, I.J.J. Suceava, I.S.U. Suceava și preoți pensionari din Protopopiatul Fălticeni.

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare, a fost domnul Moldovei între anii 1457-1504, având cea mai lungă domnie din epoca medievală în Țările Române. Înzestrat cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar, a considerat că toate realizările din timpul domniei sale au fost dar de la Dumnezeu.

Una din condițiile principale ale canonizării este evlavia poporului, de care domnul Moldovei s-a bucurat ca nimeni altul. Astfel se face că, după canonizarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 20 iunie 1992, îl avem pomenit pe marele domnitor cu numele Dreptcredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, cu data de pomenire 2 iulie. Sfintele moaște se află de 517 ani la Mănăstirea Putna.

,,Mulțumim Bunului Dumnezeu și sfântului bineplăcut Lui pentru gândul bun și împlinirea acestui”.

Preot militar Cătălin Simion