Viață trăită frumos în Hristos, colocviul seniorilor

În contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, pe 9 martie a.c., în ziua consacrată și Comemorării Deținuților Politici Anticomuniști în România, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Mănăstirea Cămârzani, Arhiepiescopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectoarele Cultural și Media și comunicare, și Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop” organizează o serie de activități cu și pentru seniori, pentru a rememora seria evenimentelor și acțiunilor derulate la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca, în anul 2023, Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română, și a lansa programul eparhial Vizidom, bine de la om la om, ediția a II-a, ce se va desfășura în  Eparhia noastră,  în întreg anul 2024.

Evenimentul, pe care îl organizăm cu binecuvântarea și susținerea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și cu contribuția semnificativă a maicii starețe, stavr. Maria Deac, se va desfășura sâmbătă, în ziua de prăznuire a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, începând cu ora 14.00, la Mănăstirea Câmârzani, și va cuprinde:

  • Trisaghion pentru Episcopul Gherasim (Cucoșel) Putneanul, la 100 de ani de la naștere și, respectiv, 20 de ani de la strămutarea la cele veșnice;
  • tur ghidat al mănăstirii, Pelerin în mănăstirea în care îngerul păzitor îți numără pașii; vor fi vizitate biserica Nașterea Maicii Domnului,  muzeul, prescurăria și atelierele (sculptură, pictură, croitorie, tricotaje);
  • itinerar Artă și cultură la Mănăstirea Cămârzani, vizitarea tipografiei, prezentare de carte a Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților;
  • depunere de flori la mormântul Episcopului Gherasim (Cucoșel) Putneanul;
  • vernisareaExpoziției Bunicii de la Solca, truda mâinilor care spun povești, în care exponatele vor fi însoțite de instalații-document și fotografice, ilustrative pentru viața bătrânilor protagoniști ai galeriei;
  • răgaz de rugăciune, Mănăstirea Cămârzani – scărița pământenilor către cer, participarea unora dintre invitați la măcar șiun singur ceas de priveghere.

Vor fi prezenți acolo unii dintre bunicii de la Solca, și pregătim daruri și pentru ei, și pentru cei care vor rămâne în acea zi în saloanele care le-au devenit „acasă”.

L-am invitat și va fi acolo, și ne va și face mare-mare bucurie, și maestrul Radu Bercea, pictor și grafician român, octogenar, fost deținut politic sub regimul comunist, „humoreanul pictat de Dumnezeu cu cele mai bune acuarele”, artist cu aproape 300 de expoziții în țară și-n străinătate.

Vă invităm să împărtășiți cu noi și astfel sărbătoarea! Și vă puteți face și-un mic dar. O rugăciune împreună cu noi, un prinos de recunoștință în amintirea Vlădicului Gherasim, o bucurie câtă încape într-o floare, oferită bunicilor de la Solca.

Așteptăm confirmările că veți fi, împreună cu noi, bucurie, pe adresa de email [email protected], până joi, 07.03.2024. ora 20,00.

prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie