Răspunsul ierarhului – 5 martie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfințite Calinic, de ce lingușirea naște prieteni, iar adevărul stârnește ură?” 

C. D.

Doamne, ajută!

Nu cunosc fenomenele de lingușire sau de ură, motiv pentru care nu vă pot oferi un răspuns.

Pace și liniște sufletească!

„Răspunsul Înaltpreasfinției voastre este evaziv. Înțeleg că nu doriți să răspundeți la întrebările incomode. Pr. … este paroh la Parohia .. din …, iar pr. … este paroh la Parohia …. Amândoi locuiesc în … și fac naveta din acest oraș în județul Suceava, la parohiile lor. Iar referitor la ultimul preot menționat, probabil faptul că este cununat de cineva sus-pus îl recomandă pentru viitoarea parohie.”

F. M.

Doamne, ajută!

Aveți dreptate că cei doi părinți fac naveta din alt oraș, însă fără a-și neglija parohiile, după cum ne-au transmis părinții protopopi de care aparțin jurisdicțional cele două parohii. Motivul acestei navete îl constituie faptul că doamnele preotese au locul de muncă în acel oraș și nu s-au mutat până acum în parohii. Desigur, această absență din parohie nu se va putea prelungi la nesfârșit. Vă asigur că în viitorul apropiat, cu puțină răbdare, toți preoții se vor alinia hotărârilor sinodale. Primul pas presupune construirea sau renovarea și amenajarea caselor parohiale.

Pace și liniște sufletească!

„Doamne, ajută!

De ce nu i se impune domnului … să poarte barbă? Înaltpreasfințitul Teodosie a spus că cei fără barbă sunt ciuntiți.”

A.

Doamne, ajută! Întrucât Dumnezeu nu îngrădește libertatea omului, nici eu nu sunt în măsură să fac aceasta.

Vă doresc timp cu preocupări mult mai serioase!

  1. Înaltpreasfințite Părinte Calinic, vă rog să mă lămuriți și pe mine, chiar suntem considerați niște tolomaci de Cancelaria Sfântului Sinod?
  2. Ați spus în urmă cu câteva zile că nu se va înființa DNA-ul bisericesc și uite că s-a înființat.
  3. Hotărârile Sfântului Sinod mai sunt valide sau se dau doar pentru prosti, ieri ați hotărât că ce spune domnul Vasile Bănescu sunt opinii proprii și nu sunt ale Bisericii Ortodoxe Române și azi s-au/v-ați sucit, l-au reactivat pe Vasile Bănescu (parcă era vorba că nu se mai ocupă de comunicare). 
  4. De ce se vine mereu cu confuzii și minciuni de la Cancelaria Sfântului Sinod, cine are interes să mențină această stare de tensiune în Biserica Ortodoxă Română și de dezbinare?!
  5. Singurul vinovat și oaia neagră a ieșit Înaltpreasfințitul Teodosie, de ce nu-l „împușcați” odatăși să scăpați de el dacăvă incomodează așa tare!!!
  6. Ce încredere să mai avem în ierarhii noștri când una spuneți pe față și alta faceți după ușile închise?! 
  7. Domnului Vasile Bănescu îi mai pune cineva frână să nu mai vorbească prostii?!

IERTAȚI-MĂ.”

M. E.

Doamne, ajută!

Hotărârile Sfântului Sinod sunt hotărâri care vizează viața Bisericii, inclusiv mântuirea credincioșilor. Dacă vizați cumva postul de purtător de cuvânt al Patriarhiei și aveți și competență în acest sens, adresați-vă Cancelariei Sfântului Sinod.

Pace și liniște sufletească!

„Doamne, ajută!

Pun această întrebare cu privire la o problemă la care am tot avut-o în mănăstirea la care obișnuiesc să merg săptămânal. Nu o să dau numele mănăstirii momentan. În strană, un călugăr cântăreț are dreptul să te dea la o parte de pe locul în care te-ai pus ca să stea el? Sau să fii tot mutat sau chiar să fii dat complet de pe locuri de cei importanți pentru altcineva? Mi se întâmplă de foarte multe ori. Și aș vrea doar să întreb dacă nu este un păcat să îl ferești pe altul de pe loc doar pe motiv că acolo vrei să stai tu sau altul care este „mai bun ca tine” la muzica psaltică! Nu e o întrebare pusă cu răutate! Cum eu nu doresc să îmi dau numele la această întrebare, nu voi da nici eu numele celor care fac asta. Însă voi da numele mănăstirii dacă va fi nevoie, dar fără să se creeze probleme.” 

Anonim

Doamne, ajută!

Răspunsul la nemulțumirea dumneavoastră îl găsiți în cuvintele Mântuitorului:

„Când vei fi chemat de cineva la nuntă, nu te aşeza în locul cel dintâi, ca nu cumva să fie chemat de el altul mai de cinste decât tine. Şi venind cel care te-a chemat pe tine şi pe el, îţi va zice: Dă acestuia locul. Şi atunci, cu ruşine, te vei duce săte aşezi pe locul cel mai de pe urmă. Ci, când vei fi chemat, mergând aşază-te în cel din urmă loc, ca atunci când va veni cel ce te-a chemat, el săţi zică: Prietene, mută-te mai sus. Atunci vei avea cinstea în faţa tuturor celor care vor şedea împreună cu tine. Căci, oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa.” (Luca 14, 8-11)

Pace și liniște sufletească!

„Înaltpreasfințite Părinte,

Cu frică de Dumnezeu și mare mahnire vin în fața dumneavoastră prin acest mesaj, ca și consătean, ca și voce a multor credincioși din …, …, cu privire la acuzele ce s-au adus în mediul online la adresa ….

În attachment se vor regăsi mai multe mărturisiri, ce au ca scop susținerea, apartenența și, nu în ultimul rând, iubirea noastră față de …. Aceste mărturisiri le voi aduce și în format fizic la sediul Arhiepiscopiei.

Nu dorim să acuzăm pe nimeni, să punem la zid pe nimeni, ci avem nădejdea că toate cele spuse se vor cântări și cu faptele bune făcute în decursul anilor de ….

Dorim să avem parte de o Biserică unită, liniștită, așa cum ne-a învățat părintele în tot acest timp, să fim oameni cu frică de Dumnezeu.”

A. C. M.

Doamne, ajută!

Vă asigurăm de toate eforturile noastre în păstrarea unității și liniștii credincioșilor din parohia amintită.

Pace și liniște sufletească!