Răspunsul ierarhului – 9 ianuarie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

42. P.M.

„În Parohia V. se cere câte 500 lei de preot, 200 lei pentru dascăl, 150 lei pentru pălimar. La înmormântare participă întotdeauna 2 preoți (ginere şi tata socru – 1000 lei). Vi se pare normal? Am o înregistrare în acest sens. Să o fac publică sau veți lua măsuri?” (P.M.)

Stimate domnule! Ca să putem dispune o verificare a celor semnalate, înaintaţi înregistrarea despre care faceţi vorbire către Protopopiatul Suceava II. Să aveţi un an cu sănătate şi cu multă linişte sufletească!

 

43. D.T.

„Sărut dreapta, IPS Părinte. Văzând ca sunteți deschis spre răspunsuri, doresc a vă lăsa un comentariu de pe social media, cu privire la „Răspunsul Ierarhului” din 6 ianuarie. Aş dori să văd răspunsul Înaltpreasfinției Voastre, deoarece presa, după cum se vede, dorește dezbinare și imediat promovează doar ce vor. Iertare să îmi fie!

«Acest „inalt” si „prea” si „sfintit”, obisnuit cu minciuna, dezinformarea, manipularea, prin afirmatia facuta urmareste ceva anume impotriva preotilor bucovineni – slujitori daruiti credintei ortodoxe, cu mult har, cu lumina pe chip si in suflet. Desigur ca un nebucovinean cum este acest Calinic nu are cum supune corpul preotilor, decat dezbinand unitatea existenta intre slujitorii bisericii. El stie foarte bine ca se percep taxe. Prin negarea acestui fapt, are acum motive sa porneasca un alt „asalt” impotriva preotilor, pentru a-i supune total, pentru a-i umili, pentru a-i tine sub „atenta observatie”, ca nu cumva sa i se opuna vreunul dintre ei. „Dezbina si condu” pare a fi deviza „inaltului”, „prea”-ului si, pe deasupra, „sfintitului”.» (preluat Facebook) (D.T.)

Stimate domn! Realitatea arată contrariul celor afirmate de respectiva persoană şi, din acest motiv, îmi rezerv dreptul de a nu comenta. Doamne, ajută!

 

44. M.M.C.

„Sărut dreapta, ÎPS Părinte Calinic! La sfatul duhovnicului meu și printr-o fericită întâmplare, în 2014 am început Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire ÎPS Pimen și a ÎPS Teodosie. Am terminat Facultatea de Teologie Pastorală în anul 2018 și Masterul Managementul turismului religios în 2020. Vă deranjez cu o întrebare: Trebuie să fac vreun demers pentru a fi luat în evidență și a-mi fi recunoscute actele de studii de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților? Menționez că am domiciliul în jud. Suceava.” (M.M.C.)

Domnule teolog! Adresaţi-vă Sectorului Învăţământ şi cereţi informaţii privind organizarea examenului de capacitate, respectiv programa. Cât priveşte recunoaşterea studiilor, acest lucru nu este necesar dacă sunt îndeplinite toate condiţiile legale. Mult succes!

 

45. A.G.

„Înaltpreasfinția Voastră, vă felicit pentru toate demersurile pe care le-ați inițiat în A.S.R. Am înțeles că nu puteți lua măsuri cu preoții numiți în parohii nestatutar, dar totuși pentru personalul neclerical, unde avem angajați rude ale preoților (soacre, mama, soții etc.) tot nu puteți lua nici o măsură?” (A.G.)

Stimată doamnă! Eu sunt episcopul Calinic şi nu Vlad Ţepeş! O hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu se poate implementa peste noapte, ci în timp şi în urma unei analize serioase. Cu Dumnezeu înainte!

 

46. V.M.

„Ce trebuie făcut în cazul când preotul cere o sumă de 400 lei pentru o înmormântare, indiferent dacă este sărac sau nu?” (V.M.)

Stimată doamnă! Nu vi se poate impune o anumită sumă. Iar dacă vă condiţionează înmormântarea de plata respectivei sume, adresaţi-vă protopopiatului de pe raza căruia face parte parohia respectivă. Să aveţi un an cu sănătate şi cu multă linişte sufletească!