Veșmântul resfințirii pentru Biserica „Sfântul M. Mc. Dimitrie” – Deia, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc

În Duminica a XXIII-a după Rusalii, ziua în care în bisericile ortodoxe se lecturează Evanghelia vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor, 24 octombrie 2021, credincioșii Parohiei Deia au avut bucuria de a participa la târnosirea bisericii parohiale, cu prilejul finalizării lucrărilor de renovare, consolidare și înfrumusețare.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, a săvârșit slujba de sfințire a locașului de cult al cărui ocrotitor este „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Fiind singura biserică din zonă fără pictură interioară, începând cu anul 2016, aceasta a trecut printr-un amplu proces de restaurare și împodobire: a fost schimbată forma acoperișului și a fost înlocuită învelitoarea, pereții au fost consolidați, iar fațada exterioară refăcută în totalitate. De asemenea, a fost realizată pictura interioară în tehnică fresco de către pictorul bisericesc Buraciuc Constantin și ucenicii săi.

La intrarea în sat, potrivit obiceiului strămoșesc, ierarhul a fost întâmpinat cu o caleașcă și de călăreți îmbrăcați în costume populare specifice locului. La biserică, Preasfinția Sa a fost primit cu pâine și sare, iar copii ai parohiei i-au oferit flori.

Ierarhul a pecetluit Masa Sfântului Altar și a binecuvântat interiorul și exteriorul bisericii prin stropire cu apă sfințită și prin însemnarea Sfintei Cruci cu Sfântul și Marele Mir.

În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat, lângă lăcașul de cult. Din soborul slujitor au făcut parte și pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc și pr. Emil Bărboșelu, inspector în cadrul Departamentului Cimitire, Monumente și Servicii funerare.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesul minunii Vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor, evidențiind importanța ascultării și împlinirii Cuvântului lui Dumnezeu în eliberarea și vindecarea sufletului nostru. „Aș vrea să ne vedem fiecare stând jos, la picioarele Domnului Iisus, ascultând cuvintele Lui. Și așa suntem de fiecare dată în această ipostază, în această postură, atunci când venim la Sfânta Biserică și da, suntem și noi vindecați, suntem și noi izbăviți. Domnul izgonește demonii din viețile și sufletele noastre, din lumea întreagă, iar noi stăm acolo jos la picioarele Lui, ascultând cuvintele Lui, pentru că doar a Lui voie dorim să o împlinim, ai Lui suntem și nu dorim a asculta de cuvintele demonului, nu dorim a face voia demonului și nu dorim să fim ai lui. Asta credem și asta mărturisim, chiar dacă nu reușim totdeauna. Noi suntem ai lui Dumnezeu, la picioarele Domnului vrem să fim și cele ale diavolului să se ducă și să se risipească, pentru că noi nu dorim a avea nicio legătură cu el.”

Ierarhul a subliniat faptul că dovada iubirii noastre față de Atotputernicul Dumnezeu este dată de asumarea și respectarea poruncilor Lui. „Nu este suficient doar să spui că tu ești creștin, nu este suficient doar să declari că ai credință în Dumnezeu, nu este suficient să spui cu gura, ci să se vadă și din fapta ta că ești creștin, că urmezi și că asculți de Dumnezeu, că tu crezi, că te cutremuri și că asculți mai mult decât ceea ce fac demonii, care doar cred și se cutremură. Noi credem, ne cutremurăm de Dumnezeu, dar în același timp Îl iubim pe Dumnezeu și iubirea față de Dumnezeu se vede în împlinirea poruncilor Sale. Cine nu împlinește cuvântul lui Dumnezeu, cine nu ascultă de Dumnezeu, cine nu-și urmează, nu-și ghidează viața după Dumnezeu, poate să spună de multe ori, chiar și în fiecare zi, că este creștin, dar nu este, nu-L urmează pe Dumnezeu.”

În încheiere, Preasfinția Sa le-a explicat celor prezenți faptul că trebuie să alegem pe cine urmăm, să hotărâm care este singurul stăpân, călăuzitor al vieții noastre. „În inima noastră, numai Dumnezeu poate să troneze. (…) Nu împarte Dumnezeu locul cu nimeni, pentru că știe că nu are cum să fie și lumină și întuneric. (…) Noi să fim mărturisitori cu toată inima ai Domnului Iisus, Fiul lui Dumnezeu celui Preaînalt și să credem și să ne cutremurăm, dar și să ascultăm de El. Această ascultare de El înseamnă că nu mai avem părtășie cu cel rău, înseamnă că stăm la picioarele Domnului, ascultăm de cuvântul Lui și ducându-ne de acolo, din biserică, în lume și în viețile noastre să spunem și noi precum acest om vindecat: Cât bine ne-a făcut, ne face și ne va mai face nouă Dumnezeu!”

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava.

La finalul Sfintei Liturghii, un grup de copii a susținut un scurt moment artistic în cadrul căruia cei mici au recitat poezii, în dulcele grai bucovinean.

Părintele paroh Ovidiu Macovei i-a mulțumit ierarhului pentru prezență, Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, soborului slujitor și tuturor celor prezenți pentru comuna rugăciune. Gândul de mulțumire s-a îndreptat și către toți cei care au devenit ctitori ai bisericii din Deia prin darurile pe care le-au făcut acesteia și Sfântului ocrotitor Dimitrie, Izvorâtorul de mir.

În cele ce au urmat, în semn de apreciere pentru bogata activitate pe plan cultural, pastoral-misionar și gospodăresc-edilitar, părintele paroh a fost hirotesit iconom stavrofor, iar preotul Nicolae Niga, de la parohia „Nașterea Maicii Domnului” Frumosu, a fost hirotesit duhovnic.

Ierarhul a transmis gândul de binecuvântare și încurajare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, precum și felicitările Înaltpreasfinției Sale pentru toți cei care s-au implicat în lucrarea de înfrumusețare a Casei lui Dumnezeu.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a primit în dar, din partea consiliului parohial, un epitrahil și un omofor. De asemenea, primarul comunei Frumosu, domnul Constantin Buga, pictorul Buraciuc Constantin și Codreanu Ioan Bogdan, primarul comunei Pojorâta, au primit distincții de vrednicie.

Scurt istoric

Biserica parohiei cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din satul Deia, comuna Frumosu, a fost construită din lemn, pe temelie de piatră și a fost cumpărată de la comunitatea credincioșilor din Pojorâta în anul 1902. Lucrările de strămutare au durat 2 ani, iar în anul 1904, cu binecuvântarea lui Dumnezeu a fost sfințită de către Pr. Dr. Emilian Voituski, delegat al Mitropolitului Vladimir de Repta. Până în anul 1936 a activat ca filie a parohiei Frumosu, iar de atunci, neîntrerupt, ca biserică parohială.

Irina Ursachi