Un nou capitol din „Comorile satului”

La cumpăna dintre anotimpuri, când ultimele clipe ale verii treceau parcă pe nesimțite, lăsând loc anotimpului sufletului și culorilor, Comorile satului au poposit în parohia Zamostea, din județul Suceava . Astfel, cu binecuvantarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, 100 de copii și tineri  ai parohiei s-au bucurat de trei zile de poveste, împletite cu  felurite activități, zâmbete și bucurie .

Și le-au  fost – cu adevărat – zilele pline de drag și de senin. Pentru tinerii și copiii pe care i-au întâlnit, echipa de voluntari a Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață a încercat și de această dată să facă, din ultimele zile de vacanță, povești de purtat în gând și-n suflet de acum încolo, bine înrădăcinate.

Și, cu siguranță, au și reușit. Au văzut în ochii copiilor bucurie, lumină, nădejde și recunoștință. Au fost încredințați, și de acesată dată, de misiunea lor înaltă, și s-au străduit, ca de fiecare dată, să le ofere copiilor tot ce e mai bun.

Toate activitățile s-au desfășurat sub streașina bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”, unde părintele paroh, Dorel Haiduc, i-a primit pe copii cu brațele deschise.

Atelierele de teambuilding, atelierele de comunicare, handmade și cateheză , atelierele de dans, jocurile olimpice, tirul cu arcul, atelierele de airsoft și atelierele de muzică, atelierele de prim ajutor, Spovedania și Sfânta Liturghie, vânatoarea de comori și focul de tabără le-au fost punți de legătură către sufletele copiilor.

Zilele de tabără au început cu sfială, cu  nerăbdare și cu lacrimi de emoție vărsate pe furiș, care s-au risipit, însă, în câteva secunde, lăsând loc zâmbetelor și râsetelor, îmbrățișărilor și mai ales bucuriei.

Atelierele de teambuilding și cele de comunicare le-au oferit tuturor participanțior posibilitatea să se cunoască și să interacționeze. Mai apoi, i-au învățat să lucreze în comuniune, să se asculte, să se accepte și să se respecte.

Atelierele de handmade, dans, tir cu arcul și airsoft le-au pus la încercare dexteritatea, îndemânarea, creativitatea și atenția, și le-au demonstrat, într-un mod frumos, cât de diferiți și de speciali sunt.

Atelierul de prim ajutor a fost sustinut de către o echipă de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina”, al județului Suceava. Cei prezenți au învățat cum să acorde primul ajutor în cazul unui accident, ce trebuie și ce nu trebuie făcut în cazul unui incendiu, și de asemenea, au putut chiar cunoaște îndeaproape o autospecială a pompierilor .

Apoi, atelierele de cateheză și Taina Sfintei Spovedanii au înfrumusețat și încununat deopotrivă Sfânta Liturghie, unde toți copiii prezenți, cât și o parte dintre voluntari s-au împărtășit .

Vânătoarea de comori a fost cea care i-a pus pe jar pe tinerii participanți, în după-amiază ultimei zile de tabără. Atenți la indiciile primite, punând în practică toate cele învățate la atelierele din cele trei zile,  comunicând cu echipele pe care le-au avut și colaborând, au reușit să ducă la bun sfârșit toate probele la care au fost supuși,  ajungând astfel la comoara mult așteptată.

De asemenea, în cea de-a treia zi a taberei, în mijlocul tinerilor s-a aflat părintele protopop Ionel-Constantin Maloș. Acesta le-a vorbit tinerilor despre bucuriile și folosul zilelor petrecute împreună, bucurându-se totodată să vadă mulțime de tineri și copii adunați în sânul bisericii.

Fiecare zi a taberei s-a sfârșit într-un mod firesc, aducând slavă lui Dumnezeu pentru toate. Pentru învățăturile și prieteniile dobândite din orele petrecute împreună, pentru emoție, zâmbete, armonie și înțelegere.

Cele trei zile au fost încheiate de nelipsitul foc de tabără. Nu au lipsit bezelele, dansul sau cântecele în jurul focului. De altfel, nici îmbrățișările, ultima  sesiune de feedback și nici lampioanele pe care fiecare grupă le-a înălțat împreună cu voluntarii, odată cu promisiunea că se vor păstra în suflete până la următoarea tabără.

Astfel, Comorile satului și-au îndeplinit și de această dată scopul. Au descoperit neprețuite daruri ascunse în inimile satelor și ale parohiilor în care au poposit, apoi în sufletele copiilor și tinerilor pe care i-au întâlnit .

A fost despre lumină, speranță, bucurie, dragoste, liniște, credință, sprijin, prietenie, ascultare, respect, armonie, empatie, bunătate și recunostință.

„Emoție, suspans și multă dragoste. Acestea sunt câteva dintre miile de emoții pe care le-am trăit doar alături de voi. Toate jocurile voluntarilor ne-au antrenat să ajungem la adevărata comoară: prieteniile pe care le-am legat la sfârșitul acestor minunate zile. Mulțumim că ne-ați făcut vara mult mai frumoasă!” (Gabriel L., 17 ani)

Bianca-Gabriela Roman,

referent Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață