Răspunsul ierarhului – 4 septembrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna!

Am vrut să vă întreb de mai mult timp: de ce vă feriți mereu să dați binecuvântări cu mâna la oameni? După Sfântul Maslu, spuneți că nu dați, după slujbe de sfințire maxim dacă dați o cruce în cap… Vă rog să nu vă supărați și iertați-mă dacă v-ați supărat! Eram doar curioasă.”

A. M. P.

Doamne, ajută!

Imaginile acestea, extrase din galeriile foto postate pe pagina de Facebook ori pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, se pare că nu prea se potrivesc cu „acuzele”. Și apoi, nu este oare mai importantă slujirea și împreuna rugăciune?

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfinția Voastră, aș dori să vă întreb de ce nu l-ați invitat niciodată pe Înaltpreasfințitul Meletie al Cernăuțiului la o slujire liturgică comună (sic!), deoarece am văzut că aveți o relație bună cu Sfinția Sa, sau pe Înaltpreasfințitul Longhin, Mitropolitul de Bănceni? Cred cu precizie că amândoi mult s-ar bucura să onoreze o asemenea invitație și noi toți ne-am bucura să vă vedem slujind împreună întru dragoste frățească (Pe vremea vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Pimen să știți că era o mare apropriere frățească cu cei din Bucovina de nord, drept dovadă tin minte că în ziua când Înaltpreasfințitul Pimen a împlinit vârsta de 90 de ani, Mitropolitul Meletie a fost prezent la Catedrala Arhiepiscopală, speram că poate se va mai menține această apropiere).

Iertați-mă și binecuvântați!”

C. C.

Doamne, ajută!

Când vom avea ansamblul monahal restaurat, ne vom putea permite să invităm ierarhi din diaspora, fără ca ei să fie nevoiți să plece în aceeași zi. Și apoi cred că mobilizarea celor din Arhiepiscopia noastră în vremurile de restriște de la începutul anului au vorbit suficient despre purtarea de grijă și dragostea față de frații noștri de dincolo de graniță.

Pace și bucurie!

„Sfinția Voastră,

Vă apreciez foarte mult deoarece am auzit lucruri minunate despre Sfinția Voastră de la un fost coleg de liceu, absolvent de Teologie Ortodoxă, care nu a fost niciodată … deoarece … și nu a fost hirotonit de 25 de ani de când a terminat școala și pe care dumneavoastră l-ați făcut diacon. FELICITĂRI!

Trebuie să vă mărturisesc, în același timp, că m-a deranjat foarte tare că l-ați medaliat pe premierul Ciucă. Da, o icoană puteați  să-i dați, dar nu o medalie. Medalia se dă cuiva cu merite, nu … . Și gestul e și cu conotații mai profunde, deoarece a fost făcut în Vatra Dornei, orașul de unde este … . Sfinția Voastră, sunt profesoară de 25 de ani și știu că ceea ce oamenii iartă ușor unui alt om, nu iartă la fel de ușor unora ca profesorii, preoții, polițiștii, care trebuie să fie modele.

Bunica mea paternă – ortodoxă mi-a spus să nu judec niciodată un preot și chiar mă feresc, nu vă judec, mă confesez cumva și vreau să vă  spun că da, m-a deranjat că un prelat pe care nu-l cunosc, dar pe care-l apreciez a putut să facă un astfel de gest. Prefer să vă spun decât să gândesc urât. Nu vă cer socoteală, dar trebuia să vă spun.

Sunt catolică și așa voi rămâne, dar știu că Dumnezeu e al tuturor și e posibil să fiu cercetată de multe în purgatoriul catolic, dar nu pentru lipsa ecumenismului și înțelegerii (eu nu tolerez, eu înțeleg) celorlalți.

Deoarece mâine începe un nou an școlar și deoarece am nevoie de rugăciunea Sfinției Voastre, vă rog o rugăciune pentru sănătate, liniște și pace! Mă numesc … (asta ca să-mi pomeniți numele).

Mulțumesc, Sfinția Voastră, și mulți ani cu sănătate pe scaunul arhiepiscopal!

Cu deosebit respect și toată dragostea frățească.”

C. A. H.

Doamne, ajută!

Domnului premier i s-a conferit, cum era și firesc, Medalia Jubileu. Deși, pentru faptul că a aprobat proiectul de restaurare a ansamblului de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, un proiect atât de important și necesar pentru eparhia noastră, ar fi meritat chiar Ordinul „Crucea Bucovinei”.

Însă acesta îi va fi conferit când lucrările se vor finaliza. Cât despre acuzele ce îi sunt aduse, întrucât nu fac parte din comisia de acreditare națională, constatarea aceasta rămâne pe seama acelei comisii.

Dumnezeu să vă binecuvânteze în tot ceea ce faceți!