Tabăra de vară – Comorile Satului și Școala de Vară – Copii la Altar (Broșteni 11 – 17 august 2022)

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în perioada 11 – 17  august 2022, la parohia ,,Sfântul Nicolae” – Broșteni I, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, s-a desfășurat Tabăra de vară – ,,Comorile Satului” și Școala de vară – ,,Copii la Altar”.

În acest sens, parohia Broșteni I în calitate de organizator, s-a bucurat de prezența a șase voluntari de la Departamentul de Tabere al  Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților coordonați de Părintele Arhidiacon Paul – Vlad Lungu.

Cu ajutorul acestor tineri pregătiți, copiii din Parohia Broșteni I și din parohiile învecinate, au participat la ateliere hand made, au învățat tehnici de comunicare, dar și jocuri interactive.

Programul a început pe data de 11 august, cu rugăciunile dimineții, apoi pe tot parcursul zilei, afară de pauza de masă, atelierele s-au desfășurat până în ora 16:00.

A doua zi copiii au deprins o serie de jocuri noi, au împletit brățări și și-au dezvoltat capacitatea creativă folosind tehnica origami. După amiază au avut prilejul să intre într-o competiție de tir cu arcul, ca mai apoi domnul Consilier Eparhial Hurjui  Gabriel – Cristi de la Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață, să le prezinte copiilor o cateheză despre reprezentarea Maica Domnului în iconografia catapetesmei.

În a treia zi, copiilor li s-au prezentat cărțile și obiectele de cult, au învățat lucruri noi despre Taina Botezului, prezentate de părintele coslujitor Gabriel Mandache de la parohia susmenționată, ca mai apoi să participe în mod real, la Taina Botezului micuței creștine Ilinca – Teodora. A urmat apoi Spovedania Copiilor.

În a patra și a cincea zi, copiii au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, unde o parte din aceștia au dat răspunsurile la strană, iar cealaltă parte au stat în Sf. Altar îmbrăcați în stihare. La sfârșitul Sfintei Liturghii, copiii participanți care au fost spovediți, au primit Sfânta Împărtășanie. Seara de la ora 18, copiii au participat la Slujba Prohodului Maicii Domnului.

A șasea zi doamna preoteasă Doinița Dolgu, a prezentat copiilor prezenți fragmente din povestea „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă. Atmosfera a fost deosebit de plăcută întrucât aceste lecturi au fost prezentate în Bisericuța Monument Istoric, unde a învățat carte marele povestitor Ion Creangă.

În aceeași zi, Poliția Orașului Broșteni, prin Șef pol. Ursu Vasile – Dragoș și pol. Chifu Marius, au prezentat copiilor reguli de disciplină rutieră și conduită socială. Întrebările și răspunsurile la curiozitățile copiilor nu au întârziat să apară, astfel că, imediat copiii au avut voie să probeze unele accesorii de uniformă cât și să intre în mașinile de serviciu ale polițiștilor.

În a șaptea zi, au fost derulate două filme religioase, ca mai apoi doamna preoteasă Ancuța Mandache, să prezinte copiilor Codul Bunelor Maniere.

La sfârșit, fiecare copil participant la activitățile parohiei a primit câte o Diplomă de participare, alături de o cărticică de Rugăciuni și câte o iconiță. 

 

                                                                                                       Preot coslujitor Gabriel Mandache

                                                                                                       Responsabil activități cu tinerii