„Sunt român și sunt creștin”- Misiune Pastorală în localitatea Cajvana

„Un popor, ca şi orice om în parte, atâta preţuieşte cât a înţeles din Evanghelie şi cât poate să urmeze învăţăturii lui Iisus.” – Simion Mehedinți

În Duminica Sfinților Români, sărbătorită în a doua Duminică după Pogorârea Sfântului Duh, 26 iunie 2022, în orașul Cajvana a avut loc un eveniment pastoral-misionar intitulat „Sunt român și sunt creștin”.

Evenimentul a fost organizat de Sectorul Misiune Pastorală și actualitate creștină din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, în parteneriat cu Protopopiatul Suceava I, Parohiile Cajvana I și II, Primăria Orașului și Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana.

Evenimentul a debutat cu primirea Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, în sunetul clopotelor și al trâmbițelor, după care a urmat Sfânta Liturghie.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Așezământului „Sfântul Leontie de la Rădăuți”, coordonat de către părintele arhidiacon George Mironescu.

În a doua partea a zilei a avut loc un program artistic unde  câteva coruri de copii și tineri, formați de preoți și profesori destoinici au susținut un recital de cântece și poezii în cadrul căruia s-a accentuat faptul că educația nu este pregătirea pentru viață, educația este viața însăși.

Prima dată a concertat Corul de copii al Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Pătrăuți. Corul a luat ființă în preajma sărbătorilor pascale din anul 2021 la inițiativa părintelui paroh Constantin Cristian Mihoc. Acest cor este format din copiii care frecventează săptămânal „Școala din cerdacul Bisericii”. Până în momentul de față au înregistrat și filmat 4 pricesne și 3 colinde difuzate de Radio Trinitas și Trinitas TV.

După acest recitat a urmat conferința „Sfânt și sfințenie” susținută de către părintele profesor Mihai Vizitiu, care din binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic a primit în acceași zi Ordinul Crucea Bucovinei, ce mai înaltă distincție a Eparhiei noastre.

În continuare elevii Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare” din Cajvana au susținut un program artistic de cântece și poezii.

Programul artistic a continuat cu recitalul susținut de către Grupul vocal ,,Glas Divin” al parohiei Adormirea Maicii Domnului din Comănești. Acesta fost înființat la data de 20 Iunie 2021 din inițiativa părintelui Cătălin Teodor Popescu în vederea implicării tinerilor în viața Bisericii. Corul este format din aproximativ 20 de tineri.

În încheiere corul de copii al Parohiei Botoșana, coordonat de doamna preoteasă Ionela Nistor a susținut un recital de pricesne.

După un astfel moment de rugăciune preacucernicul părinte Filaret Ruscan, consilier al Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a rostit un cuvânt de folos.

La final, domnul primar a luat cuvântul mulțumind tuturor pentru participare.

Este foarte important ca noi, românii și creștinii să ne cunoaștem rădăcinile și să promovăm valorile acestui neam pentru că „Un popor care nu își cunoaște istoria e ca un copil care nu își cunoaște părinții”.

 

Prof. Chiriac Pavel

Secretar în cadrul sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină

foto credit: Constantin Agafiței