Simpozionul Național Ciprian Porumbescu, promotor al culturii române şi al valorilor religioase

Seria manifestărilor dedicate memoriei unuia dintre cei mai cunoscuți compozitori români, prilejuite de împlinirea a 170 de ani de la naștere și a 140 de ani de la trecerea la Domnul, continuă în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pe parcursul întregului an 2023, declarat de Guvernul României ca „Anul cultural Ciprian Porumbescu”.

Între evenimentele menite să aducă în prim plan viața și opera geniului Baladei românești se numără și „Simpozionul Național Ciprian Porumbescu, promotor al culturii române şi al valorilor religioase”, desfășurat în perioada 19-21 octombrie 2023 la Centrul Eparhial Suceava.

Proiectul, finanțat cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, este organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic de Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Manifestarea prin care va fi evocat cel care este considerat „crai nou” al culturii și muzicii românești va reuni experți, cercetători și pasionați de muzică bisericească, într-un dialog care „va pune în lumină frumusețea și semnificația acestor creații spirituale” și care va „dezvolta și mai mult conexiunea existentă între Teologie, Literatură și Muzicologie”, proiectând-o pe o orbită tridimensională. Totodată, potrivit inițiatorilor, acest proiect își propune să prezinte „în mod direct personalitatea compozitorului Ciprian Porumbescu prin diferite hermeneutice: bio-bibliografia sa, compozițiile religioase, interacțiunile sale cu spațiul teologic”, dar și să aducă în atenție relația cu cei care i-au fost alături, între care tatăl său, Iraclie Porumbescu, preot bucovinean.

Având în vedere că de-a lungul timpului Ciprian Porumbescu a fost dirijor al numeroase coruri bisericești și compozitor al unor cântări liturgice, în cadrul acestui simpozion organizatorii își propun să aducă în prim plan și „moștenirea bogată a imnografiei și cântării bisericești în contextul Anului comemorativ 2023 al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română”, precum și să evidențieze „importanța lor în tradiția noastră religioasă și să exploreze modurile în care aceste arte au influențat și continuă să influențeze comunitățile noastre”, simpozionul incluzând prezentări, discuții și interpretări muzicale.

La evenimentul comemorativ sunt așteptați și reprezentanți ai instituțiilor publice județene și locale, credincioși, oameni de cultură, precum și iubitori ai muzicii domnișorului Țîprian.

Ciprian Porumbescu face parte dintre oamenii iluștri ai poporului nostru, fiind unul dintre cei care și-au dedicat viața muzicii, dar și apărării și promovării valorilor culturale și tradiționale românești, autorul imnurilor naționale „Trei culori” și „Pe-al nostru steag e scris Unire”, al „Baladei” și al primei operete românești, „Crai nou”.

A dăruit din lumina sa și a încercat să transmită tuturor dragostea față de neamul românesc, respectul față de muzică, tradițiile și obiceiurile populare și iubirea față de aproapele, el însuși implicându-se activ în numeroase acțiuni cu caracter patriotic.

Irina Ursachi