Liturghie de noapte în cinstea Sfintei Parascheva la Mânăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Pomenirea Sfintei Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, a fost sărbătorită în chip deosebit la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Credincioșii au avut bucuria de a participa la slujbele închinate acesteia încă din ziua de 13 octombrie când, începând cu ora 21:00, a fost oficiată slujba Privegherii. La miezul nopții, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cinstea Sfintei Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, înconjurat de numeroși preoți și diaconi, în Paraclisul închinat Sfântului Ioan cel Nou . Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și slujitori ai Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Cu acest prilej, veșmântul Sfintei Parascheva a fost așezat spre închinare în Paraclisul mănăstirii, lângă racla care adăpostește moaștele Sfântului Ioan cel Nou.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu”.

La momentul rânduit, teologul Pavel Chiriac, secretar în cadrul Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină al Centrului Eparhial Suceava, a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale, cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”.

În cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, postat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au fost evidențiate cele mai importante aspecte legate de viața, minunile și moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.

„Sfânta Cuvioasă Parascheva este o sfântă făcătoare de minuni. Pelerinii închinători pot da mărturii în acest sens. O parte din mărturiile acestora le găsiţi în lucrarea „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva” publicată de Editura Doxologia a Arhiepiscopiei Iaşilor. Cele mai multe au rămas însă neştiute, trăite în taină de cei ce s-au bucurat de grabnicul ajutor şi purtarea de grijă ale celei numită cu dragoste Ocrotitoarea Moldovei. Dincolo de minunea neputrezirii trupului, mireasma ce îl înconjoară şi căldura mâinilor, rămân bunătăţile nebănuite şi frumuseţile nespuse pe care le-a câştigat cu osârdia trupului şi cu purtarea crucii şi pe care cu îndrăzneală le cere Mirelui Ceresc pentru toţi cei care aleargă la racla ei cu încredere, ducându-i prinosul de rugăciune iubitoare. Iar Sfânta răspunde cu răbdare tuturor, mai devreme sau mai târziu, în numele Mântuitorului, Izvorul tuturor bunătăţilor!”

Sfânta Cuvioasă Parascheva alături de Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou ocrotește neîncetat Țara Moldovei, și nu numai, și le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.

Irina Ursachi