Inaugurarea bustului reputatului pictor sucevean Dimitrie Loghin

Într-o participare destul de numeroasă, astăzi 13 octombrie 2023, ora 10.00, în Parcul Central din Municipiul Suceava, vizavi de biserica ”Sf. Înviere”, Trei Clopote, a avut loc inaugurarea bustului reputatului pictor sucevean Dimitrie Loghin. Acesta a fost realizat la solicitarea fiicei sale profesor Viorela-Victoria Braicu de către sculptorul Augustin Asimionesei, fiind apoi donat municipalității. Momentul a fost marcat printr-o slujbă de binecuvântare a statuii și apoi săvârșirea unui Trisaghion pentru maestru. La final au luat cuvântul oficialitățile locale, județene, precum și parte din foștii elevi și din cei ce l-au cunoscut, după care s-au depus jerbe și flori la baza statuii.

Dimitrie LOGHIN s-a născut in data de 13 octombrie 1910, in Botești, Horodniceni, Suceava, și a încetat din viaţă in data de 18 iulie 1982.

Studiază pictura la Academia de Arte Frumoase din Iași cu Stefan Dimitrescu și apoi cu Nicolae Tonitza, influența celor doi maeștri resimțindu-se mai târziu în opera sa.

Din 1935 îmbrățișează cariera didactică, combinând în chip fericit activitatea de dascăl cu cea de pictor, ajungând unul din cei mai apreciați profesori și un plastician de certă valoare.

Dimitrie Loghin are lucrări de pictură și sculptură la Muzeul Național al Bucovinei și Biblioteca Județeană Suceava, la Muzeul din Fălticeni, în colecțiile unor instituții de cultură, în colecții particulare din țară și străinătate.

Cancelaria Protopopiatului Suceava I