Simpozionul „Moștenirea spirituală a Mitropolitului Petru Movilă în spațiul românesc”

La 375 de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează în zilele de 22 și 23 noiembrie 2021, Simpozionul Național „Moștenirea spirituală a Mitropolitului Petru Movilă în spațiul românesc”.

Invitați de seamă, reprezentanți ai spațiului cultural românesc și profesori de la facultățile de teologie din țară, s-au întâlnit la Mănăstirea Sucevița pentru a susține prelegeri care îl au în centru pe Sfântul Ierarh Mitropolit al Kievului și pe familia acestuia. Au fost aduse în atenție aspecte legate de activitatea culturală, politică și clericală a marelui cărturar, subliniindu-se totodată rolul pe care acesta l-a avut în acțiunile de apărare a Ortodoxiei.

Înainte de prezentarea lucrărilor științifice ale conferinței, invitații au luat parte la slujba de pomenire a membrilor familiei Movileștilor, ctitorii așezământului monahal, săvârșită de preacuviosul arhimandrit Melchisedec Velnic alături de clericii prezenți la simpozion.

Evenimentul, transmis online pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost moderat de arhid. lector univ. dr. Vasile M. Demciuc, consiler eparhial în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească.

Sesiunea comunicărilor a debutat cu prezentarea „Cultură și politică în activitatea lui Petru Movilă”, susținută de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu de la Universitatea Bucureşti.

În continuare, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a vorbit despre rolul familiei în activitatea desfășurată de mitropolitul Kievului și despre întărirea vieții cultural-religioase din Ucraina în lupta pentru păstrare credinței, în studiulSfântul Ierarh Petru Movilă, mare apărător al Ortodoxiei: contextul, lucrarea, importanța.”

Pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, a prezentat fragmente din lucrarea „Doi apărători ai Ortodoxiei în veacul al XVII-lea – Mitropolitul Petru Movilă al Kievului şi Galiţiei. Exarh al Constantinopolului, Arhimandrit al Lavrei Pecerska, şi mitropolitul Varlaam al Moldovei”, în care a vorbit despre rolul pe care l-au avut cei doi titani ai Ortodoxiei în transmiterea mesajului unității de neam și de credință.

Pr. prof. univ. dr. Alexandru M. Ioniţă, tot de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa a susținut prelegerea „Binecredinciosul Voievod Miron Barnovschi Movilă”, în care a prezentat activitatea primului domn martir al românilor.

Pr. prof. univ. dr. Ionel Ene, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, a adus în atenția celor prezenți cea mai reprezentativă lucrare a mitropolitului Kievului, conferențiind pe tema „Sfântul Mitropolit Petru Movilă – Mărturisirea de credinţă şi implicaţiile ei asupra Tainei Sfintei Euharistii în Răsăritul Ortodox”.

A urmat discursul părintelui prof. univ. dr. Ştefan Iloaie de la Universitatea „Babeş- Bolyai” din Cluj Napoca, intitulat „Mărturisirea de credință a Sfântului Petru Movilă”.

Domnul lect. dr. Bogdan Neculau a vorbit despre cele „Două instituții de învățământ înrudite: Academia Movileană din Kiev și Academia Vasiliană din Iași”.

În continuare, pr. prof. dr. Florin Ţuscanu, reprezentant al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a susținut comunicarea: „Episcopia Romanului în epoca Movileștilor. Câteva considerații”, iar doamna prof. univ. dr. Olimpia Mitric, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, a prezentat lucrarea Considerații asupra prezenței operei tipărite a lui Petru Movilă în colecții din Moldova”.

Despre reverberația în timp și peste timp a sinodului din capitala Moldovei a vorbit arhim. dr. Mihail Daniliuc, de la Schitul Vovidenia – Neamţ, în discursul intitulat „Sinodul de la Iași și importanța lui în Ortodoxie.”

Pr. prof. Viorel Laiu, de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” din Târgu Neamţ, le-a prezentat celor prezenți în cadrul întâlnirii transmise online aspecte din lucrarea „Familia Movileştilor şi sprijinul oferit mănăstirilor nemţene”.

Sesiunea comunicărilor a continuat cu lucrarea protosinghelului dr. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „Principii duhovnicești ortodoxe și apologetica harului Duhul Sfânt în consemnarea minunilor de către Petru Movilă”.

Monahul Alexie Cojocaru, de la Mănăstirea Putna, a vorbit despre „Egumenii Mănăstirii Sucevița, contemporani cu Petru Movilă”, referindu-se la prima jumătate a veacului al XVII-lea.

Pr. Mihai Cobziuc, director al Departamentului Minorități și Misiune culturală, socială și identitară din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a prezentat lucrarea „Un uriaş – Petru Movilă – Arhiepiscop şi Mitropolit al Kievului şi Galiţiei. Exarh al Constantinopolului, Arhimandrit al Lavrei Pecerska”.

Arhidiaconul drd. Ionuț Isopescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului Educațional Teologic al Centrului Eparhial Suceava, a susținut prelegerea cu titlul „11 martie 1643 în istorie: adoptarea Mărturisirii de credință a Mitropolitului Petru Movilă”. În cadrul prezentării a fost evidențiat faptul că Mărturisirea Sfântului Ierarh Petru Movilă a avut un rol esențial pentru Biserica Ortodoxă, în ciuda perioadelor dificile cu care se confrunta aceasta.

Domnul conf. univ. dr. Aurel Buzincu, președintele Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Suceava, a ilustrat „Câteva repere ale asimilării ierarhului şi cărturarului Petru Movilă în cultura românească”.

La finalul întâlnirii, părintele Constantin Oprea, consilier al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, le-a mulțumit invitaților și celor care s-au alăturat conferinței online. Gândul de mulțumire s-a îndreptat și către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, către Ministerul Culturii și reprezentanții acestuia, precum și către toți cei care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentului dedicat Sfântului Mitropolit Petru Movilă, considerat fiu al credinței și ctitor de cultură al neamului românesc și un dar românesc făcut Ortodoxiei.