Sfântul Serafim de Sarov a  fost cinstit la Mănăstirea Eşanca, jud.  Botoşani 

Luni, 2 ianuarie, în ziua sa de pomenire, Sf. Cuv. Serafim de Sarov a  fost cinstit la Mănăstirea Eşanca.  Credincioşiii din Darbani şi din zonele învecinate, au participat  la Sfânta Liturghie  săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi din zonă,  dar şi din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, sub protia  Preacuviosului Părinte  Arhim Ioan Harpa, exarhul de Botoşani.

În cadrul Predicii rostite  de P.C. Arhid Vasile M. Demciuc, consilier  Sectorul Monumente din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rpădăuţilor a subliniat faptul, că acum la început de an,  trebuie să ne  gândim mai bine la etapele  vieţii în general dar în mod  special  să ne  gândim la etapele vieţii spirituale care luminează etapele vieţii bilogice şi le dezbracă de tragicul  în care sunt îmbrăcate când sunt lăsate numai la realitatea şi dimensiunea lor. În continuare a afirmat părintele arhidiacon  că începutul de an este  un moment de bilanţ, de sfârşit de an vechi şi de început de An Nou şi că în acest moment este bine să ne facem  o verificare a sufletului nostru, să fie  zi de bilanţ pentru viaţa din afară de toate zilele şi să fie şi zi de bilanţ  pentru sufletele noastre.  A insistat în cuvântul său, pe ideea că trebuie să privim fiecare clipă pe care ne-o dă Dumnezeu  ca pe un dar imens, minunat, ca pe o biruinţă a vieţii împotriva morţii.  Să preţuim  clipa care ne dată în viaţa aceasta atât de scurtă, atât de repede trecătoare. În continuare a făcut câteva referiri la viaţa Sf. Cuv. Serafim de Sarov, crescut în smerenie şi dragoste faţă de Biserică, cel pentru care Meditaţia continuă pe textele Sf. Scripturi nu-i dăruia numai cunoaşterea adevărului dar şi curăţenia sufletului şi străpungerea inimii.

Multumind pentru cuvântul rostit de arhid. Vasile M Demciuc, preacuviosul părinte arhim. Ioan Harpă exarhul de Botoşani a  subliniat în mod special blândeţea neobişnuită  a Sf. Cuv. Serafim de Sarov, blândeţe ce înmuia  inimile cele mai aspre, umilinţa sa  îi smerea pe cei mândri. Din cuvintele Sf Cuv. Serafim de Sarov, rămase ca  pildă de vieţuire creştină, a fost rostit următorul cuvânt  Rugăciunea este întotdeauna la îndemâna oricui, bogat sau sărac, nobil sau om simplu, puternic sau slab, sănătos  sau bolnav, drepţi sau păcătoşi.

La  sfârşitul Sf. Liturghii un grup de colindătoare  din parohia Straja II  judeţul Suceava  a  interpretat un frumos  buchet  de  colinde tradiţionale.

Preacuviosul părinte Arhim. Serafim Grigoraş, stareţul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, ctitor  principal  alături de alţi ctitori şi binefăcătorii  ai acestei sfinte mănăstiri, fiu al locului, a mulţumit  părinţilor slujitori şi mai ales  credincioşilor  prezenţi în număr  mare atât la  slujba   din seara  premergătoare  sărbătorii cât şi celor prezenţi în ziua  pomenirii Sf. Cuv. Serafim de Sarov, înmânând din încerdinţarea şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic Ordinul Crucea Bucovinei preacuvioasei Maici stareţe  Stavrofora  Petronia Ilaş.

Piatra  de temelie  a Bisericii Mănăstirii Eşanca a fost pusă  la data de 20 iulie 1998, de către Preafericitul Părinte  Patriarh Daniel, în vremea  arhipăstoririi ca Mitropolit  al Moldovei şi Bucovinei. Din 14 decembrie 2009  stavrofora Petronia  Ilaş  de la Mănăstirea Agapia este numită în ascultarea de stareţă a Mănăstirii Sf. Treime  Eşanca.