Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, bucuria copiilor.

În ziua în care Biserica îl cinstește pe Sfântul Ioan cel Nou, sfântul ocrotitor al Eparhiei Sucevei și Rădăuților și prieten de nădejde al copiilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, am organizat în parteneriat cu Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, prima ediție a evenimentului Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, bucuria copiilor.

Evenimentul care a avut loc la Teatrul Municipal Matei Vișniec din Suceava a fost prilej de bucurie și de comuniune, împletind armonios o serie de activități cultural-catehetice și artistice deopotrivă, cu scopul de a promova valorile morale ca piatră de temelie în formarea caracterelor copiilor.

Prima secțiune, Copilăria într-un cântec,  a cuprins momente artistice susținute de câteva dintre corurile Centrelor Ecclesia, precum și de câțiva soliști, interpretând cântări dedicate Zilei Copilului.

În cadrul celei de-a doua secțiuni,  Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului a avut loc premierea proiectelor câștigătoare la nivelul eparhial a Concursului Național Catehetic, ediția a XV-a, și anume proiectul Suflarea toată să laude pe Domnul, coordonat de Pr. Lupăștean-Barfă Bogdan și de Pr. Adrian Platon, și proiectul Prin cântare și lucrare să-L descoperim pe Hristos în sufletele bătrânilor!, coordonat de Pr. Florin Grigorescu.

Asociația Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta” a coordonat vernisajul de icoane Sfântul Ioan cel Nou pictat în suflet de copil, amenajat în foaierul teatrului. La finalul evenimentului, icoanele realizate de copii și-au găsit un loc în casa participanților la eveniment, iar suma astfel adunată a fost oferită în dar familiei lui Emanuel Holca din Parohia Pătrăuți, un băiețel de doar un an și două luni a cărui poveste ne-a emoționat și, deopotrivă, ne-a mobilizat pe toți.

Astfel, în această zi de sărbătoare, în comuniune, a fost adus un elogiu deopotrivă copiilor, copilăriei, bucuriei, purtând cununa ocrotitoare a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Ioana Rusu,

Reprezentant (președinte) al Asociației preoteselor sucevene „Sfânta Elisabeta”