Serata culturală „Betleemul copiilor speciali”

Mesageri ai fericirii și ai iubirii, tineri și copii cu sindrom Down, daruri ale lui Dumnezeu trimise pe Pământ, s-au bucurat în seara zilei de 18 decembrie 2023 de un eveniment deosebit, menit să le rodească în suflet bucuria și lumina Praznicului Nașterii Domnului. Serata culturală „Betleemul copiilor speciali” a fost organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, de către Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”, în parteneriat cu Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava și cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Evenimentul, desfășurat în Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial, a cuprins mai multe activități simultane, fiind, potrivit organizatorilor, o reinterpretare a serilor de colinde și sfat cu Dumnezeu, de odinioară.

În seara în care sufletele și gândurile s-au așternut pe Calea către Betleem a avut loc serata culturală susținută de copii cu sindrom Down și de câteva grupuri de copii și tineri din județele Iași și Suceava care au dorit să-și reîntâlnească prietenii speciali și să le ofere un dar de emoție și bucurie.

Evenimentul, inițiat și moderat de prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina Religie, și-a propus să aducă împreună copii și tineri cu sindrom Down, din diferite localități ale județelor Suceava și Botoșani.

Între activitățile propuse s-au numărat și Atelierul de scris povești și felicitări de Crăciun, și Atelierul „Acadele cu răvaș: Citește și tu!”, misiunea pe care membrele Societății Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop” și-au asumat-o fiind aceea de a lansa invitații la lectură.

Întreaga seară copiii speciali au împodobit Brăduțul cu acadele, acesta fiind decorat cu produsele ambelor ateliere.

După rostirea rugăciunii Tatăl nostru, copiii și tinerii speciali, părinții acestora, dar și invitații speciali au ascultat buchete de colinde, atât cântece religioase, cât și folclorice, tradiționale românești, dar și din repertoriul internațional.

În mod deosebit pentru acest eveniment dedicat copiilor soarelui, doamna Ligia Deca, Ministrul Educației, a transmis un mesaj: „Stimați invitați, dragi părinți, mă bucur că vă pot transmite câteva gânduri în acest moment special. Și mă bucur că gândurile mele ajung la oameni inimoși, așa cum sunt cei prezenți, astăzi, aici. Evenimente precum acesta sunt căi de a construi comunități. Să construiești comunități înseamnă să ajuți oamenii să aibă sentimentul apartenenței – să știe că nu sunt singuri, să învețe unii de la alții și să crească împreună. Vă mulțumesc, dați sens unui împreună de care avem nevoie cu toții! Dragi copii, din tot ce se întâmplă în jurul vostru, alegeți să luați cu voi binele. Luați bucuria și încrederea, nu obosiți să fiți buni și nu încetați să credeți în voi și în ceilalți! Dragi părinți, stimați invitați, fiecare copil poartă în el ceva unic. Dacă reușim să-i vedem potențialul și dacă îl ajutăm să-l valorifice, va deveni adultul care nu doar că-și va găsi calea, dar va ști cum să dea înapoi comunității din ceea ce a primit. Continuați să construiți și să rămâneți parte din ceea ce ați construit! Copiii noștri au nevoie de exemple de bine. Au nevoie de „împreună”, de lecția generozității și a implicării – aceasta pe care, de altfel, le-o predați chiar acum, pentru că sunteți cu toții aici. Sărbători cu liniște tuturor și un An Nou cu energia de a construi mereu și mereu mai mult, pentru binele fiecărui copil!”

Serata culturală s-a deschis cu momentul pregătit de Școala de Duminică de la Bogdănești, coordonați de prof. dr. Nicoleta Ursuțu, director al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Bogdănești și de pr. dr. Marcel Ursuțu, și a continuat cu emoția dăruită de Asociația „Down Activ” Moldova, „organizație care, prin întreaga activitate, își propune să schimbe atitudinea societății față de persoanele cu Sindrom Down prin învățarea modului corect de a interacționa cu aceștia, încurajarea prieteniilor între copii, înțelegerea și acceptarea diferențelor între oameni.”

Manifestarea a fost împodobită cu alte două momente artistice, susținute de Yuri-Iustinian Boico și de Antonia-Elena Hisem, de la Academia de Arte „Modus Vivendi”, care au dorit să le ofere un dar muzical acestor copii ai soarelui.

Cei care au continuat șirul colindelor interpretate cu măiestrie au fost membrii Grupului vocal „Petale de flori” al clasei a II-a E, de la Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava, coordonați de prof. Elena Teodorescu.

Toți cei prezenți au fost colindați apoi de Grupul „Moldava” al Clubului Copiilor Fălticeni, coordonat de prof. Lenuța Rusu, precum și de Corala „Encanto” din Iași, de Teodor Holban, elev la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava și de sora lui, Elisabeta Holban, profesoară la Școala Gimnazială Nr. 1 Bogdănești.

Un alt mesaj pentru tinerii și copiii cu sindrom Down și pentru familiile acestora a fost transmis de doamna Adriana Săftoiu, specialist în comunicare: „E o mare onoare să pot să vă salut și să vă îmbrățișez, chiar și de la distanță. Mi-ar fi plăcut foarte mult să vă fiu alături, să fim împreună în această seară specială. Și e specială pentru că voi sunteți speciali. Gândurile mele bune se duc și spre organizatorii acestei seri care vă e dedicată, oameni cu suflete mari și de aleasă inspirație pentru cei din jur. Să vă bucurați din plin de tot ce aduce și ne oferă sărbătorile Crăciunului, să aveți parte doar de bine și frumos. Să înceapă bucuria și să nu ratați niciun moment din această seară care vă e dedicată cu toată inima.”

Întâlnirea a fost animată apoi de două formații ale Palatului Copiilor din Suceava: Formația „Piruet” și Formația „Dinamic”, ambele coordonate de doamna prof. Mirela Duminică.

De la Școala Gimnazială Nr. 2 Mălini a fost prezent Grupul vocal-instrumental Suha, coordonat de Paula și Ioan Ilica, cu susținerea doamnei director Angelica Ștefănoaia și a prof. Liliana-Lucica Popescu, iar de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus au fost invitați membrii Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, coordonat de prof. Vasile Schipor.

La final, tinerii speciali au primit daruri, jucării, dulciuri și cărți, iar toți cei prezenți s-au bucurat de expoziția de fotografie intitulată  „Copiii speciali și inima Bisericii”, o selecție de instantanee de la activitățile dedicate copiilor speciali, din arhiva fotografică a Sectorului Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Prin manifestarea dragostei și empatiei față de copiii și tinerii care sunt diagnosticați cu sindromul Down, aceștia sunt sprijiniți să ducă o viață activă. Comunicând, oferind afecțiune și fiind alături de sufletele celor care au nevoi speciale și de familiile acestora oferim un exemplu în ceea ce înseamnă beneficiile demersurilor pentru incluziunea socială.

Evenimentul, destinat persoanelor care au dorit să primească și să dăruiască bucurie, a fost transmis pe canalul de YouTube al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava.

Irina Ursachi