Școala de vară „Copii la altar”, săptămâna 01 – 09 iulie 2021

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în perioada 01 – 09 iulie, au debutat în eparhia noastră activitățile Școlii de vară, Copii la altar. Proiectul face parte dintr-un parteneriat încheiat între Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Casa Corpului Didactic „George Tofan” și Sectorul Educațional – Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În ziua de joi, 1 iulie, am efectuat prima vizită de lucru în cadrul proiectului Școlii de vară, ajungând în parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Adâncata. În această parohie, activitățile s-au desfășurat între 28 iunie – 4 iulie, iar coordonator al proiectului a fost părintele paroh, Mitu Pascal, înconjurat de cadre didactice și de elevi ai școlii din localitate.

Am aflat cu mare bucurie că anul acesta școala de vară de la Adâncata se află la cea de-a zecea ediție.

După cateheză, a urmat un dialog al prieteniei coordonat de către doamna inspector Daniela Ceredeev, în care cunoștințele copiilor au dat dovadă de o pregătire demnă de frumusețea bisericii în care ne regăseam. Trebuie sa amintim faptul că biserica – monument istoric, a fost reînviată prin ample lucrări de restaurare finanțate printr-un proiect european, cu purtarea de grijă a părintelui paroh și a comunității locale.

Tema catehezei susținute în cadrul acestei întâlniri a fost Simbolismul și erminia culorilor folosite în pictarea sfintelor icoane – Icoana Sfintei Treimi a sfântului Andrei Rubliov. Această temă a fost aleasă pentru a completa activitățile atelierului de pictură de icoane pe lemn și pe sticlă, la care au participat 30 de copii și tineri de vârste diferite.

Cea de-a doua vizită de lucru efectuată în această săptămână împreună cu doamna inspector Daniela Ceredeev s-a desfășurat miercuri, 7 iulie, în parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva din localitatea Pătrăuți.

În această parohie, activitățile școlii de vară se derulează în perioada 05-11 iulie. Gazda evenimentului fiind părintele paroh, Mihoc Cristian împreună cu doamna preoteasă, Mihoc Aura și cadre didactice care reprezintă atât școala din localitate, cât și Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava.

În cadrul școlii de vară de la Pătrăuți am întâlnit cu precădere elevi din învățământul primar, iar tema catehezei a fost: Modele de femei sfinte: Maica Domnului, Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfânta Muceniță Chiriachi.

Am prezentat copiilor icoana Maicii Domnului – Povățuitoarea, explicând faptul că Fecioara Maria este pentru noi creștinii un model de sfințenie și de dragoste jertfelnică. Copiii au fost răsplătiți de către doamna inspector Daniela Ceredeev cu cărți pentru răspunsurile minunate pe care le-au oferit.

Activitatea a continuat în biserica parohiei unde copiii au învățat rânduiala închinării corecte în fața sfintelor icoane. Apoi au fost interpretate pricesne și cântece folclorice învățate în cadrul întâlnirilor săptămânale la școala de duminică.

Ieșind din biserică, ne-am reamintit cu toții de unele jocuri ale copilăriei, bucurându-ne de vremea frumoasă de afară și de curtea generoasă și înverzită.

Ne bucurăm de faptul că proiectul Școala de vară Copii la altar, a debutat încă din prima săptămână cu două activități bogate și frumos organizate, ocazie cu care îi felicităm pe părinții parohi, pe doamnele preotese și pe cadrele didactice care au depus efort în organizarea acestor zile de bucurie sub streașina bisericii.

Invităm pe această cale preoții parohi cât și profesorii de religie din cuprinsul Eparhiei Sucevei și Rădăuților, să se înscrie în acest frumos proiect. Cu nădejdea că mulți copii și tineri vor avea ocazia petrecerii unui timp frumos și de folos într-o atmosferă sfântă și plină de frumusețe, urăm tuturor elevilor și studenților, să aibă parte de o vacanță frumoasă, plină de experiențe ziditoare de suflet, pline de bucurie și de veselie, precum ne îndeamnă și cartea Ecclesiast a Vechiului Testament: Bucură-te, omule, cât eşti tânăr şi inima ta să fie veselă în zilele tinereţii tale… (Ecclesiastul 11, 9).

Prof. Cristi-Gabriel Hurjui,

Inspector pentru cateheză