Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou (Suceava, 2021)

comunicat_de_presa

Ziua de 24 iunie reprezintă pentru Suceava și pentru întreaga Ortodoxie românească o sărbătoare a bucuriei duhovnicești, a credinței vii și mărturisitoare și o dovadă a dragostei poporului român pentru sfinții și Biserica lui Dumnezeu. Credința, nădejdea și răbdarea mulțimii mari de pelerini, veniți din toate colțurile țării, dar și din afara granițelor ei, ca să îl cinstească pe cel dintâi sfânt ocrotitor al Moldovei, sunt adevărate lecții de viață și surse de inspirație pentru creștinul de astăzi.

Anul acesta, pelerinii care doresc să îl cinstească pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou vor putea să se închine la moaștele Sfântului începând cu dimineața zilei de 22 iunie, când racla va fi scoasă în procesiune la ora 6:30 și depusă pe baldachinul special amenajat în curtea mănăstirii.

De la ora 18:00 va avea loc procesiunea „Calea Sfinților”, când moaștele Sfântului Ioan cel Nou vor fi purtate de clerici și monahi pe străzile orașului Suceava, iar la ora 21:00 se va oficia slujba Privegherii.

Miercuri, 23 iunie, de la ora 19:00, în biserica mănăstirii va avea loc un Concert de Muzică Bizantină. Începând cu ora 21:00 va fi oficiată slujba de Priveghere a Sfântului Ioan cel Nou.

În data de 24 iunie 2021, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi pe un podium amplasat în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”.

Credincioșii sunt rugați să respecte recomandările autorităților cauzate de contextul epidemiologic și să urmeze indicațiile forțelor de ordine.

Vă invităm să accesați site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților www.arhiepiscopiasucevei.ro, unde vor fi postate informații utile despre evenimentele dedicate sărbătorii Sfântului Ioan cel Nou, desfășurate în intervalul 22-24 iunie (inclusiv eventualele modificări de program).

Evenimentele prilejuite de sărbătoarea hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou vor fi transmise LIVE pe portalul Doxologia Media, Bucovina TV, pe pagina oficială de Facebook și pe canalul de YouTube al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

La evenimentele organizate în perioada 22-24 iunie 2021, jurnaliștii vor avea acces pe baza acreditărilor de presă, emise la cerere de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Pentru primirea acreditării, jurnaliștii vor completa un formular pe care trebuie să îl trimită scanat, însoțit de o fotografie tip legitimație (format .jpg), prin e-mail, la adresa [email protected], până sâmbătă, 19 iunie 2021. Acreditarea și dosarul de presă vor putea fi ridicate de la Registratura Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților (Str. Iancu Flondor nr. 2 ), marți, 22 iunie 2021.

Precizăm că, fără acreditare, nicio persoană nu va avea acces în spațiile special amenajate pentru reprezentanții presei.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților