Restaurarea – conservarea Patrimoniului cultural la Mănăstirea Bogdana

whatsapp_image_2021-05-21_at_14

În ziua de 20 mai 2021 a avut loc Seminarul de promovare la Finalizare a proiectului Restaurarea – conservarea Patrimoniului cultural la Mănăstirea Bogdana .

La acest eveniment a participat arhim. Justin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana, iniţiatorul acestui Program, P.C. arhid. Vasile M. Demciuc Consilier Eparhial Sectorul Monumente, Patrimoniu Arhitectură bisericească, Pr. Bogdan Adrian Pojoga manager de proiect , Doina acoban, din partea  firmei Regional Consulting, domnul Bogdan Andrei Loghin primarul oraşului Rădăuţi ş.a.

Deschiderea acestui seminar a fost făcută de către pr. Bogdan Adrian Pojoga care a arătat âteva date despre acest Proiect finanţat rin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 Axa prioritară – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a Patrimoniului cultural, prioritatea e investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea , promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural . A subliniat că valoarea totală a proiectului a fost de 21.286.342, 92 lei din care asistenţa financiară nerambursabilă 20.851.981, 52 lei. Perioada de implementare a fost de 46 de luni. Lucrările au fost efectuate în timp şi de calitate.
A urmat apoi cuvântul reprezentantului echipei de restaurare a picturii murale, echipa care a arătat ce minuată a fost epoca în care s-a aşternut pe zidurile acestei biserici trei straturi de pictură. Nu a fost o restaurare uşoară dar a dat rezultatele care erau de aşteptat .

In cuvântul său arhid. Vasile M Demciuc consilier eparhial a remarcat acuratetea, disciplina si buna desfăşurare a acestor lucrări de restaurare conform regulilor internaţionale. A  subliniat faptul că aceast biserică are un loc important în Istoria noastră Românilor pentru că aici se află mormintele primilor domnitori ai Ţării Moldovei. Asa cum la Catedrala St .Denis în Paris sunt înmormântaţi primii Ludovici ai Franţei. A apreciat în mod pecial locul şi rolul cercetărilor arheologice efectuate Adrian şi Lia Batrâna în colaborare cu Georgeta Cardaş. Alexander Rodewald, Gheorghe Sion pentru a dovedi genealogia omnitorilor nmormantaţi în Biserica  Sf. Nicolae – Mănăstirea Bogdana Rădăuţi .

În cuvântul său Părintele stareţ  Arhim Justin Dragomir a mulţumit că a ajuns la acest moment atât de important în istoria restaurării şi punerii în valoare a acestei biserici mentionând că nu poate uita faptul că are şi o contribuţie la începutul restaurării Mănăstirii Putna, şi că această restaurare este o mică ofrandă ca semn de recunoştinţă pe care poate să o aducă Sf. Ierarh Leontie Patronul şi ocrotitorul Aşezământului pentru copii din Rădăuţi, aşezământ organizat de Mănăstirea Bogdana Rădăuţi, locul unde se află moaştele Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuţi alături de moaştele Sf. Ierarh Teodosie de la Brazi.

Doamna Doina Iacoban din partea firmei Regional Consulting care a urmărit modul în care au fost folosite fondurile europene a apreciat acurateţea şi corectitudinea decontării tuturor lucrărilor

În concluzie s-a apreciat faptul că Restaurarea – conservarea Patrimoniului cultural la Mănăstirea Bogdana este un model de urmat în toată ţara.