Binecuvântarea Sfântului Vasile cel Mare la Parohia Straja II din Suceava – Aducerea moaștelor sfântului de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași

dsc08911

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, cu acordul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, și al Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, joi, 20 mai 2021, credincioșii Parohiei Straja II, protopopiatul Rădăuți, județul Suceava, au avut bucuria de a primi în vizită pentru trei zile părticele din moaștele Sfântului Vasile cel Mare, aduse de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași.

În acest fel continuă o frumoasă tradiție împământenită în Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din această localitate bucovineană, ca la hramul bisericii să se organizeze un moment deosebit pentru credincioși prin aducerea spre închinare a unor sfinte odoare.

Un sobor de preoți și diaconi, alături de credincioși și copii ai parohiei îmbrăcați în costum popular specific locului, l-au întâmpinat cu pâine și sare pe părintele protosinghel Elisei Nedescu, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, cel care a condus delegația care a adus sfintele moaște. Acestea au fost așezate spre închinare la loc de cinste în biserica parohială, într-un baldachin frumos împodobit, fiind săvârșită slujba acatistului Sfântului Vasile cel Mare, în semn de recunoștință.

Credincioșii din împrejurimi sunt așteptați ca în aceste trei zile să se închine la moaștele Sfântului Vasile cel Mare și să înalțe rugăciuni către cel care este considerat întemeietorului filantropiei creștine.

SCURT ISTORIC

Piatra de temelie a Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Straja, județul Suceava, a fost pusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, iar construcția a fost realizată între anii 2010-2016 în stil clasic moldovenesc, ștefanian, cu sprijinul credincioșilor din Straja și a binefăcătorilor din împrejurimi.

Biserica este construită pe o fundație solidă din fier-beton și este înălțată în întregime din lemn, având la demisol paraclisul închinat Acoperământului Maicii Domnului. Acoperișul bisericii a fost realizat din tablă de cupru, crucile de pe turle au fost aduse de la Kiev, iar catapeteasma și mobilierul interior au fost executate la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Noua parohie din jurul bisericii a fost înființată în anul 2016 prin decizia Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar preotul paroh al acestei comunități este părintele Constantin Oprea.

Biserica a fost sfințită la data de 21 februarie 2016. Slujba a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord.