Răspunsul ierarhului II – 10 februarie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna, Înaltpreasfinția Voastră!

Avem mult scandal în familie și între neamuri din cauza unei situații create de fratele meu care trăiește în concubinaj cu fiica verișoarei noastre de primul grad. Vă rog mult să ne luminați ce grad de rudenie suntem și dacă este îngăduită și binecuvântată de Biserica Ortodoxă o eventuală căsătorie?

Vă mulțumesc anticipat.”

F.D.

Răspuns

Doamne, ajută! Canoanele Bisericii opresc căsătoria între rude până în gradul al șaptelea. Se poate acorda dispensă pentru gradele de rudenie VII, VI și V. În cazul fratelui și al fiicei verișoarei, este vorba de grad de rudenie de sânge în linie colaterală. Așadar, legătura acestora nu este binecuvântată de Biserică. Pace și bucurii!

„Bună ziua,

Vă rog îndrumare pentru următoarea situație. Urmează să mă căsătoresc și ne dorim două perechi de nași ce ne sunt foarte apropiați. Din păcate, o pereche de nași nu sunt căsătoriți deși sunt mai în vârstă ca noi și ne-au fost mereu în sprijin. Vă rog să ne îndrumați dacă există posibilitatea ca și ei să ne poată fi nași ca necăsătoriți și dacă se poate face pentru ei o slujbă de logodnă sau ce ar trebui să facă pentru ai putea avea ca nași și pe ei?

Mulțumesc.”

A.F.

Răspuns

Doamne, ajută! Din păcate, cea de-a doua pereche pe care intentionați să îi puneți nași, așa cum ați intuit, nu vă pot fi nași până nu se căsătoresc religios. Pace și bucurie!

„Sărut mâna, Părinte Arhiepiscop,

Mă numesc …… in ……, creștin-ortodoxă practicantă în ……….

Duminică, 6.02.2022, după Sfânta Liturghie, pr. paroh a ținut un cuvânt de învățătură peste care se suprapunea, din Sfântul Altar, o discuție susținută cu multă tărie de preotul cel tânăr către o altă persoană. Este a doua oară când admonestează în loc nepotrivit, răstit, o persoană.

Vă rog să interveniți.

Vă mulțumesc!”

M.Z.

Răspuns

Doamne, ajută! Nădăjduim că nu peste mult timp lucrurile vor intra în firescul lor. Cu Dumnezeu înainte!

„Înaltpreasfinția Voastră, se aude un zvon că din primăvara anului 2022 se va construi înapoi mănăstirea Laura este adevărat?”

V.I.

Răspuns

Doamne, ajută! Locul unde a fost schitul din Laura este astăzi foarte aproape de graniță. Or, în atari condiții, nu este foarte ușor să primim aprobările ce se impun pentru construirea unui așezământ monahal cu hramul „Sfinții Laurențiu și Daniil Sihastrul”. Împlinirea unui astfel de deziderat depinde foarte mult de obținerea unei suprafețe de teren mai generoase. Dumnezeu să ne ajute!

„Mă scuzați că vă deranjez. Am o întrebare, pe ce criterii poate fi acordat Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, trebuie depus un dosar?”

A.B.

Răspuns

Doamne, ajută! Această distincție se conferă, la propunerea părinților protopopi sau consilieri, sau la propunerea arhiereilor eparhiei, preoților meritorii, precum și persoanelor care susțin lucrarea Bisericii, pe plan cultural, social, filantropic, edilitar etc. Pace și bucurie!