Răspunsul ierarhului – 9 ianuarie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută, Părinte Calinic!

Am câteva întrebări la care am nădejde că mă puteți lămuri:

  1. Este păcat să ținem o iconiță în portofel?
  2. Ce părere aveți de vorba: „Copiii suferă pentru păcatele părinților”? Are un adevăr duhovnicesc sau este o vorbă din popor?
  3. Cum mărturisim gândurile nepotrivite? În detaliu sau doar natura lor?

Mulțumesc și sănătate întru mulți ani!”

I.R.

Doamne, ajută!

  1. Ținută într-un loc de cinste al portofelului, într-un buzunărel separat, nu este păcat. Însă este lipsit de respect să ținem icoana în geantă alături de țigări, farduri, droguri sau alte substanțe nocive ori printre alte lucruri, ca pe un obiect lipsit de importanță.
  2. Este o afirmație care are sorginte scripturistică: Porunca a doua: „Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinţilor ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea şi al patrulea neam” (Ieșirea 20, 5), respectiv „Părinţii au mâncat aguridă (strugurele încă necopt, cu gust foarte acru) şi copiilor li s-au strepezit dinţii” (Iezechiel 18, 2). Aceste citate nu absolvă pe cineva de responsabilitatea păcatelor săvârșite; dimpotrivă, este subliniată importanța exemplului oferit de părinți copiilor, întrucât părinții sunt primele repere morale, spre bine sau spre mai puțin bine.
  3. Păcatul își are originea în gând; urmează învoirea, consimțirea, săvârșirea, păcatul și patima. Deci gândul păcătos, pentru a ne elibera de el, trebuie mărturisit în integralitatea lui, evitând însă detaliile nenecesare.

An binecuvântat!

Completare la răspunsul din 5 ianuarie 2023 II

„Părinte Arhiepiscop Calinic,

La mulți ani!

Vă apreciem mult și vă iubim!

Știm că faceți multe fapte bune pentru Bucovina și iubiți poporul, de aceea vă rugăm să ne sprijiniți în mod direct dumneavoastră.

În luna decembrie anul 2022, la Școala Generală …. din ….. cu acordul conducerii școlii, în timpul orelor, …. (probabil au fost ….) au intrat în clasele VII-VIII în timpul orelor de chimie, română, matematică și le-au împărțit pliante și pixuri despre religia lor copiilor, vorbindu-le și despre educația sexuală.

Vă facem precizarea că noi, părinții, nu ne-am dat acordul nici verbal, și nici scris pentru ca persoane de altă religie să ducă copiii în eroare.

Vă rugăm să luați măsuri, având în vedere puțina credință care a mai rămas în școală, luând în considerare supărarea copiilor care au rămas indignați după această întâlnire.

Le-au comunicat că vor mai veni în luna ianuarie la școală.

Vom sesiza și Ministerul Educației, însă nu vom permite ca să fie credința părinților noștri pusă în primejdie de diferite religii.

Vă mulțumim anticipat pentru implicarea dumneavoastră.

Numai bine!” (V.O.)

Doamne, ajută!

Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre analiză Sectorului Educațional-Teologic și inspectorului școlar pentru disciplina religie.

Vă mulțumim! An cu mult bine!

Doamne, ajută!

În urma verificării aspectelor semnalate de dumneavoastră, precizăm următoarele:

– În luna decembrie a anului 2022, niciun invitat nu a participat la activitățile școlii aduse în discuție, pentru a discuta cu elevii pe teme religioase sau de educație sexuală.

– Verificând adresele de email ale elevilor și părinților, introduse în baza de date a școlii pe platforma AdServio, reiese că niciun părinte nu poartă numele sau nu deține adresa de email de pe care a fost făcută sesizarea.

Dacă aveți informații că o astfel de acțiune s-a petrecut în acea școală, fără acceptul conducerii școlii, vă recomand să solicitați o audiență directorului, pentru a clarifica situația.

Pace și bucurie!

https://informatiasuceava.ro/urzica-cea-mandra07-01-2023/

În cadrul rubricii „Urzica cea mândră” din data de 7 ianuarie, autorul Dan Șarpe, după ce i-a urzicat cu a lui mândră urzică pe președinții dragi sufletului domniei sale, s-a gândit că nu i-ar strica și chiriarhului locului puțină urzicare, imputându-i traficul de pe strada care trece pe lângă Biserica Mirăuților. Însă ceea ce se pare că nu știe domnul este faptul ca episcopului nu-i intră în atribuțiuni și zona urbanistică ori circulația autovehiculelor pe drumurile publice.

Și pentru că domnia sa dă impresia unui „străin în Ierusalim”, îl informez că și Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” este agresată, chiar pe două laturi, de traficul rutier intens.

Așa se și explică nevoia urgentă de începere a lucrărilor de restaurare și consolidare a întregului ansamblu monastic. Dacă domnia sa are vreo propunere/soluție pentru a fi remediată situația,  nu însă cea a închiderii străzilor (măsură care cu siguranță ar urzica mulți șoferi), și care ține de episcop, promit, desigur, pentru a scăpa de urgia înțepăturilor făloasei urzici, deși acestea sunt recomandate pentru tratarea reumatismului, că mă voi conforma.

Însă până atunci încercăm să ne obișnuim cu tot soiul de vibrații, că doar nu suntem chiar atât de sensibili încât să nu le suportăm! Și puțin zgomot face bine, spun Sfinții Părinți!

An binecuvântat, cu recoltă bogată în urzici!