Răspunsul ierarhului – 8 mai 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Înaltpreasfinția Voastră, Vă aduc în vedere că în parohiile de la sate nu prea se fac denii sau slujbe în Săptămâna Mare, suntem chiar ca pe timpul comuniștilor, decât începând de joi? De la Intrarea în Ierusalim a trecut Hristos și a fost prins și răstignit direct? Se cuvine ca preoții slujitori să acorde importanța datorată acestei săptămâni slujind în biserică cu credincioșii și vă rog să faceți încurajări către ei în acest sens. Știm că și în alte situații se poate îndrepta cu cuvântul ierarhului. Mulți dintre noi nu au putere fiind în vârstă sau nu au posibilitatea de deplasare la mănăstiri sau în oraș cu mașina unde aceste slujbe se fac. Puteți verifica că în satele din zona … de la Florii începând de duminică seara, luni seara, marți și miercuri seara nu se slujește, e închis, liniște, dar în calendar scrie Denie, abia joi seara prima denie. Și vorbim chiar de biserici unde sunt preoți tineri, în putere, sau chiar și doi preoți slujitori. În străinătate unde românii sunt între străini preoții noștri se străduiesc să facă Denii, să meargă cu Hristos în toate zilele Săptămânii Patimilor până la Înviere. Aici preoții nu slujesc decât spre sfârșitul săptămânii. Iertați și Hristos sa ne lumineze.”

Hristos a înviat!

Sesizarea dumneavoastră, pentru care vă mulțumim, ne va spori atenția în anul care va veni.

Sărbători cu bine!

„Înaltpreasfințite,

În calendar scrie Denie în paranteză în fiecare seară săptămâna asta, dar la noi în sat se face doar joi și vineri, nu s-ar putea mai des?

Cum considerați?”

G. M.

Hristos a înviat!

Ca să pot da un răspuns, vă rog să-mi spuneți despre ce parohie este vorba. Vă mulțumesc!

Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte,

Cu deosebit respect vă scriu acest email punându-vă 3 întrebări în așteptarea unor clarificări/răspunsuri mai detaliate, dând un mesaj clar clericilor care au uitat de reguli, bun simț și omenie:

  1. Înaltpreasfințite, cum comentați și analizați mâncărimea/dușmănia asta în toată țara de la bani/donații între frații preoți (parohi), dar în special în câteva localități (… etc.) de pe cuprinsul … (alte arhiepiscopii/eparhii) unde au ajuns unii clerici să își piardă omenia doar în disperarea și de a construi/zidi foarte mult în parohie?
  2. Dacă unii clerici își doresc cu disperare distincții și cruci și nu mai au o limită normală în a construi/zidi într-o parohie, arhiereul locului prin decizie poate opri/interzice unele construcții inutile?
  3. Când ești preot în parohia ta și vrei cu disperare bani de la alte parohii/primării pentru a zidi și construi, de ce se intră/dau bani pe ascuns și se cer bani în disperare de la enoriași/primării, ieșind certuri și scandaluri mari între ei?

Vă doresc Sărbători Pascale binecuvântate în Lumina Slavei Lui Hristos cel Răstignit și Înviat!”

E. Ș.

Hristos a înviat!

Vă rugăm să adresați întrebările ierarhilor în eparhiile cărora se întâmplă ceea ce expuneți dumneavoastră. Iar dacă întrebările dumneavoastră vizează eparhia gestionată spiritual și administrativ de subsemnatul, vă rog să enumerați cazurile în care se întâmplă ceea ce spuneți.

Vă mulțumesc.

Sărbători pascale binecuvântate!

„Bună ziua!

Am și eu o întrebare legată de parcarea din spatele Mănăstirii Sfântul Ioan și anume, credincioșii nu pot parca acolo? E numai pentru anumite persoane? Știu că e în construcție și se lucrează, dar am văzut că totuși se parchează acolo și cei de la pază nu dau voie. Venim cu copilași mici și nu avem unde parca sau parcăm undeva foarte departe, iar alte persoane sunt lăsate să intre „pe pile”. Nu mi se pare corect atâta timp cât noi donăm pentru biserică, din banii noștri se fac aceste lucrări și avem dreptul să ne folosim de acea parcare ce nu e tocmai mică.

Mulțumesc!”

A. T.

Hristos a înviat!

Nemulțumirile dumneavoastră privind parcarea despre care faceți vorbire sunt și nemulțumirile noastre. Din păcate, suntem neputincioși în fața unor specialiști care împiedică finalizarea lucrărilor.

Ne cerem scuze!

„HRISTOS A ÎNVIAT!

Înaltpreasfinția Voastră, am observat pe rețelele de socializare că … candidează pentru funcția de … din partea …. Conform Hotărârii Sinodale nr. 1676 din 6 martie 2008, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic sau al unei organizaţii care poate fi asimilată unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale în calitate de susţinători şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local, în statul român sau în alte state. Clericul sau monahul care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susţinerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie, prevederile Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române şi ale Regulamentului pentru organizarea vieţii monahale şi funcţionarea administrativă şi disciplinară a mănăstirilor şi va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viaţa monahală. A fost preotul … suspendat din preoție? Nu îmi dau seama dacă am ratat vreun punct de vedere al Arhiepiscopiei pe acest subiect sau nu a fost emis un punct de vedere.”

F. M.

Hristos a înviat!

După cum am răspuns anterior, părintele la care faceți referire s-a autosuspendat, fiind deferit, potrivit Hotărârilor Sfântului Sinod, Consistoriului Eparhial.

Pace și bucurie!

„Stimate Arhiepiscop Calinic,

Cu respect și în lumina responsabilității mele spirituale, doresc să vă aduc la cunoștință o situație îngrijorătoare care afectează credința și moralitatea în parohia noastră.

Am fost informat recent despre îndemnul preotului … din Parohia … de a promova …, … care, conform informațiilor mele, conține elemente care contravin valorilor sistemului și credinței ortodoxe. Această acțiune mă îngrijorează profund, deoarece un duhovnic ar trebui să îndrume credincioșii pe calea credinței și a moralității, nu să îi încurajeze să abordeze conținut care poate influența negativ valorile morale ale credinței noastre.

În calitate de membru al acestei comunități și de credincios al Bisericii Ortodoxe, simt că este important să vă informez despre această situație și să vă rog să acționați în consecință. Este esențial ca preoții să fie modele de integritate și să promoveze valorile creștine autentice în toate acțiunile lor.

Vă rog să luați în considerare această problemă cu seriozitate și să inițiați măsurile necesare pentru a investiga această situație și a îndruma parohia noastră către calea adevărului și a dreptății. Este imperativ să protejăm integritatea și moralitatea comunității noastre și să ne asigurăm că acțiunile preoților sunt în concordanță cu învățăturile Bisericii și cuvântul lui Dumnezeu.

Vă mulțumesc pentru atenția acordată acestei chestiuni și pentru grija dvs. față de credincioșii noștri.

Cu toată stima și devotamentul meu.”

V. C.

Hristos a înviat!

Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre cercetare inspectorului bisericesc.

Neîntârziat, veți fi contactat!