Răspunsul ierarhului – 7 martie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărutăm dreapta!

Vă rugăm să ne lămuriți cu privire la limitarea canonică a serviciilor religioase pe care le poate săvârși un preot pentru membrii familiei sale. De pildă, spovedania prezbiterei la soțul ei preot este canonică? Taina Botezului asupra propriilor copii este permisă? Din ce motiv nu este permisă?

Vă mulțumim!”

T.R.

Doamne, ajută!

Nu cunosc interdicții canonice legate de Sfintele Taine primite de preot la hirotonie. Din motive de jenă nu este recomandat ca soția să se spovedească soțului ei, preot, fiind în familie. Duhovnicului trebuie să-i mărturisești până și gândurile. Același lucru se întâmplă și în cazul copiilor preoților. Dar, vă asigur că sunt foarte mulți preoți care-și spovedesc soțiile și copiii.

Pace și bucurie!

„Sărut dreapta, ce putem face cu un preot care nu face Liturghia Darurilor, iar în Duminica Ortodoxiei a săvârșit, îmbrăcat în veșminte roșii, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur?”
Ș.

Doamne, ajută!

Dacă preotul este din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, vă rog să ne dați câteva indicii: parohia, numele preotului, ca să-l chemăm pentru explicații.

Dacă este din altă eparhie, încercați să aveți o discuție cu sfinția sa, ca să vă spună motivele pentru care nu slujește Liturghia Darurilor, și, dacă nu sunteți mulțumit de răspuns, încercați să vorbiți cu protopopul protopopiatului pe raza căruia se află parohia respectivă.

Cât despre culoarea veșmintelor purtate în Duminica Ortodoxiei, aceasta nu influențează cu nimic valabilitatea Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare.

Post binecuvântat!

„Bună seara!

Să îmi fie cu iertare, nici nu știu cum să formulez acest mesaj! Este vorba despre …….! Aș dori să știu de ce la parohia din sat nu sunt lumânări și la 1,5 lei, doar la 5 și 8 lei?

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsul primit!”

M.U.

Doamne, ajută!

Cu 30 ani în urmă, preotul a hotărât împreună cu consilierii să folosească doar lumânări mari. Sfinția sa spune că nu s-au folosit niciodată lumânări mici în acea biserică și nici nu au existat solicitări.

Post binecuvântat!

„Înaltpreasfinția Voastră, aș dori să vă întreb, noi, ca și credincioși ce aparținem de Biserica Ortodoxă Română, putem merge la Mănăstirea Hadgigadar? Unde se zice că e mănăstirea dorințelor și oamenii înconjoară biserica în sens invers față de cum sunt eu obișnuit în biserica noastră și unde vă pot asigura că vin o mulțime de credincioși de pe raza județului nostru și din întreaga țară…”
C.

Doamne, ajută!

Da, puteți merge. Cât despre împlinirea dorințelor, nu cred că aceasta constă în mersul în genunchi în sensul invers al acelor de ceasornic, ci aceasta rămâne o prerogativă a lui Dumnezeu, în funcție de credința în El.

Post binecuvântat!