Răspunsul ierarhului – 6 mai 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Hristos a înviat! Am o stare proastă și din cauză că simt energii rele nu am liniște în suflet, mi se întâmplă niște chestii ciudate și anorme cu vremurile astea anormale, și nu mă simt foarte bine. Ce să mai fac să îmi treacă și să uit? Vă rog, ajutați-mă că nu știu ce să mai fac.”
A.C.M.

Adevărat a înviat!

Pentru neliniștile dumneavoastră sufletești sfătuiți-vă cu duhovnicul. Fiindcă nici fizic nu vă simțiți bine, adresați-vă medicului de familie, iar ulterior, medicului specialist recomandat pentru problema dumneavoastră. Însă ca eu să vă recomand un tratament care să vă rezolve cele două suferințe, iertat să îmi fie, îmi declin competența.

Pace și multă sănătate!

„Sărut dreapta, Înaltpreasfinția Voastră!

Sunt ortodox, aparțin de Patriarhia Ortodoxă Română și urmează să mă căsătoresc, însă viitorii nași sunt stiliști, aparțin de Slătioara.

Se poate oficia Taina Cununiei fără să intrăm sub incidența Sfintelor Canoane?

Vă mulțumim anticipat!”

B.V.P.

Hristos a înviat!

Ar fi de preferat să aveți nași care să aparțină de o parohie canonică din cadrul Patriarhiei Ortodoxe Române.

Nuntă binecuvântată!

„Hristos a înviat!

Spuneți-mi, vă rog, în perioada Cincizecimii putem îngenunchea la citirea Sfintei Evanghelii sau în alte momente ale Sfintei Liturghii?”

R.B.

Adevărat a înviat!

În perioada Cincizecimii, în duminici, nu se îngenunchează în timpul Sfintei Liturghii; nu însă și în timpul săptămânii, când slujbele și gesturile liturgice sunt intrate în rânduiala lor. Dar dacă simțiți nevoia să îngenuncheați, să fiți încredințată că nu se va supăra Dumnezeu.

Doamne, ajută!

„Hristos a înviat!

Sper că sunteți bine.

Vă scriu în legătură cu o situație un pic delicată legată de creștinarea pruncului nostru. Am fost refuzați de preotul …., slujitor la …. din …… pentru faptul că am dorit o zi de vineri 9 iunie, marcată cu harți în calendarul creștin-ortodox, fără să ni se propună o alternativă. Am primit un categoric NU, într-o conversație de 1 minut.

Venim de departe (…..) să ne creștinăm copilul pe pământ românesc bucovinean și mare ne-a fost mirarea și dezamăgirea să primim un astfel de refuz.

Cu ce tragere de inimă să ne întoarcem spre Biserică? Cum poate Biserica să refuze creștinarea unui copil?

Ne-am fi dorit să fie clare regulile Bisericii și dacă e harți atunci să se aplice.

Noi nu ne pierdem speranța, încă avem credința ca un duhovnic să ne creștineze copilul, dar tare am fost descurajați de atitudinea acestui slujitor al Bisericii.

Doamne, ajută! să reușim să ne creștinăm copilul.

Cu stimă și respect, I.I.”

Adevărat a înviat!

Știu că părintele despre care dumneavoastră faceți vorbire este o persoană extrem de amabilă în relație cu credincioșii. De aceea, vă rog să-l contactați în vederea planificării botezului pruncului în ziua în care vă este cel mai la îndemână.

Să fiți binecuvântați!

„Doamne, ajută!

În lunile mai și iunie se pot oficia nunți, cununii religioase?”

A.M.C.

Hristos a înviat!

Da, se pot oficia, mai puțin în zilele oprite, respectiv în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Doamne, ajută!