Răspunsul ierarhului – 5 martie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

102. V.I.

„Sărut dreapta, Înaltpreasfinţite Părinte. Îndrăznesc cu firească preţuire şi smerenie să vă întreb cum să ne implicăm în activitatea misionară în parohie noi, ca enoriași, să fim de ajutor şi preotului pentru a combate sectarismul care în parohia din care fac parte a luat cu exces amploare. Bine-înţeles că este un pic alimentat şi de conflictele din ultimii ani a unor enoriaşi cu preotul paroh. Acum este alt preot, dar am sesizat că cei de la alte culte influenţează foarte mult creştinii cu argumente negative despre preot şi aşa atrag oameni la cultul lor …. Sunt unele nemulţumiri şi referitoare la preot din partea credincioşilor. Mi aş dori să se stopeze această propagandă plină de răutate la adresa bisericii din parohia noastră. Vă mulţumesc, cu respect şi preţuire. Vă urmăresc cu drag activitatea de mic copil. Bunul Dumnezeu să vă dea putere şi sănătate în activitatea misionară şi administrativă a eparhiei pe care o păstoriţi. Cu firească preţuire şi respect, I. V., parohia …”

Stimată doamnă! Cum să vă implicaţi? Dacă timpul vă permite, vă puteţi implica în activităţile culturale, misionare, educaţionale, sociale, filantropice, gospodăreşti, liturgice organizate în parohie.

Într-un cuvânt, împreună cu alţi tineri voluntari, sub îndrumarea părintelui paroh, puteţi face foarte multe activităţi frumoase prin care să evidenţiaţi frumuseţile Ortodoxiei. Mult succes!

103 A.C.

„Sărut dreapta, Înaltpreasfinţite Părinte Calinic. O singură întrebare am: ce aveţi de gând să faceţi cu practica «cumpărării» unui loc călduţ într-o anume parohie, ca preot paroh sau preot simplu? Doamne, ajută!”

Stimate domnule! În Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, parohiile se câştigă astfel: cele din mediul urban, prin concurs scris şi oral; cele din mediul rural, prin concurs de dosare; iar cele până într-o sută de familii sunt date pentru tinerii care iau examenul de capacitate, în funcţie de nota obţinută şi opţiunea exprimată.

Cât despre locurile „călduţe” despre care faceţi vorbire, sau mai puţin călduţe (n.n), acestea se pot cumpăra, pe bază de chitanţe, doar în cimitirul parohiei. Doamne, ajută!