Răspunsul ierarhului – 5 iunie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
  1. C. D.

„Hristos a înviat! Înaltpreasfinția Voastră, după cum este bine-cunoscut, o parte din cimitirele parohiale (în mediul rural) din A.S.R sunt în propietatea Primăriilor. Altfel spus, parohiile nu pot investi pe proprietatea primăriilor (împrejmuire gard, alei betonate etc.). Pe lângă alte «ziceri» ale primarilor este și aceasta: «Dacă vreți cimitir, ne întâlnim în instanță». În astfel de situații, care este responsabilitatea preotului și care este a primarilor? Preoții sunt păstori de suflete, nu «gunoieri» în cimitirele primăriilor!”

 

C.D.

Adevărat a înviat!

Trebuie să remarc că aveți un dar deosebit de „a despica firul în patru” și de a interpreta tendențios și cu rea-credință orice recomandare. Altfel nu îmi explic de unde ați tras concluzia că îi consider pe preoți „gunoieri”. Nicidecum! Deşi am putea spune că în Taina Sfintei Spovedanii au şi o astfel de prerogativă.

  1. În contextul adus în discuție, faptul că preotul mobilizează, atenţie, mobilizează, lumea să facă puțină curățenie în cimitir, sau în biserică, sau în incinta acesteia, nu înseamnă că se transformă în „gunoier”, ci împlineşte o lucrare care, dincolo de faptul că este prevăzută în fişa postului şi face parte din multele activităţi care ar trebui desfăşurate de către preot şi dascăl în parohie, intră în firescul slujirii la care a fost chemat, și anume să fie bun chivernisitor – deci și îngrijitor – al Bisericii încredințate lui spre păstorire  (I Timotei 3, 4-5). Chiar dacă cimitirul este în administrarea primăriei, fiecare este dator să îngrijească mormântul celor din familia sa.  
  2. Cât despre relaţia preoţilor cu primarii, chiar dacă unii dintre edili sunt protestanţi, neoprotestanţi sau catolici, din cele constatate în teren reiese că, într-un procent impresionant, aceștia susţin activităţile parohiilor din municipiile sau comunele pe raza cărora activează.
  3. Sigur, depinde însă şi de cât de mult s-au implicat preoţii în perioada alegerilor, într-un mod răuvoitor, sau de cât de echidistanţi, după recomandările Sfântului Sinod, au fost.
  4. În concluzie, acolo unde cimitirele sunt administrate de primării, lucrările de întreţinere ale cimitirelor pot fi rezultatul unei împreună-colaborări dintre preot, primar şi credincioşi, mai ales că primarii pot dispune şi de unii credincioşi din parohii care primesc ajutorul social.
  5. Avem obligaţia morală, pe de o parte, să ne respectăm morţii care, deşi nu sunt canonizaţi, unii dintre ei aduc un plus de sfinţenie acestei glii, iar pe de alta, omul dintotdeauna și-a făcut singur curat la locul de muncă! Doamne, ajută!