Răspunsul ierarhului – 5 aprilie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfințite Părinte Calinic,

Părinte Arhiepiscop, având în vedere unele scandaluri întâmplate deja în anumite parohii din țară cu aducerea altor preoți superiori (protopopi, consilieri eparhiali, inspectori eparhiali) la săvârșirea slujbei de înmormântare sau a parastaselor pe motiv de scandal că nu le convine preotul paroh respectiv, sau că nu le place atitudinea preotului paroh, puteți lua în discuție la următoarea ședință a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și după la Marele Sfânt Sinod de la București cu interzicerea definitivă a acestor practici în Biserică? Sincer, nu cred că este corect/moral ca un preot paroh care a depus jurământ la hirotonie pentru parohia respectivă și a semnat acte/documente pentru administrarea ei poate să stea acasă și să vină un superior să îi facă serviciile în parohie pentru că unii enoriași nu sunt în relații bune cu parohul respectiv sau că ar avea motive fără o justificare reală și se ajunge la astfel de scandaluri și vă rog frumos luați în discuție întărirea poziției de preot paroh în parohii pentru că unii ajung bătaia de joc a unor enoriași care vin din străinătate cu fel și fel de idei mizerabile contra Bisericii Ortodoxe Române.

Vă mulțumesc!” 

E. Ș

Doamne, ajută!

Statutul de organizare și funcționare al Bisericii Ortodoxe Române prevede:

Art. 88, alin. (27): Chiriarhul asigură disciplina clerului și a celorlalte categorii de personal în eparhia sa, direct sau prin organismele eparhiale competente.

Art. 88, alin. (28): Chiriarhul primește plângerile aduse împotriva personalului clerical și neclerical din administrația eparhială, de la protopopiate și parohii, precum și împotriva personalului monahal și dispune măsuri corespunzătoare potrivit prevederilor canonice, statutare și regulamentare bisericești.

Art. 88, alin. (29): În cazuri de vinovăție gravă, poate opri de la săvârșirea celor sfinte personalul clerical din eparhia sa și dispune, fără întârziere, cercetarea cazului.

Art. 71, alin. (1): Protopopul îndrumă, coordonează și supraveghează activitatea bisericească a parohiilor și filiilor din protopopiat.

Art. 71, alin. (27): Îndeplinește și alte atribuții date de organismele eparhiale sau de Chiriarh, pentru bunul mers al vieții bisericești.

Art. 72, alin. (2): Protopopul, cu aprobarea prealabilă scrisă a Chiriarhului, reprezintă protopopiatul și, când este cazul, unitățile bisericești din protopopiat, în justiție, în fața autorităților locale și față de terți, personal sau prin delegați.

Pace și liniște sufletească!

„Sărut mâna!

Recomandați citirea cărții „Războiul nevăzut”?”

D. G.

Doamne, ajută!

Sfântul Nicodim Aghioritul este un scriitor a cărui operă a fost și este de un real folos duhovnicesc atât pentru monahi, cât și pentru credincioși.

Lectură plăcută!

„Bună seara!

Legat de cimitirul din …, de ce stau porțile închise mereu? S-au făcut oamenii din jur șefi pe cimitir, dacă le ceri chestia strâmbă din nas. Am înțeles că noaptea se adunau mașini de șmecheri în curte, ok, înțeleg, dar ziua? Dacă tot și-au însușit rolul de a ține cheia ar putea dimineața să deschidă poarta și seara să o închidă. Dacă am o persoană care se deplasează greu trebuie să stau să știe jumătate de sat că vreau să intru în cimitir? Luați măsuri că prea fac enoriașii cu domnul părinte … legea în cimitir. Și totodată lângă Școala … stă un preot (nu îi știu numele), domn care mereu când cineva parchează aproape de poarta lui stă și țipă în ultimul hal. Asta este atitudine demnă de preot? Stă acolo, ar trebui să știe că la această școală este o problemă imensă cu locurile de parcare, nu stă nimeni cu orele în poarta lui, maxim, dar maxim 30 de minute, și nici alea, și el stă și țipă în ultimul hal la săracele femei. De asta nu mai au oamenii încredere în preoți…”

B. A. D.

Doamne, ajută!

Nemulțumirea dumneavoastră a fost trimisă Sectorului Bisericesc pentru a se face cercetările cuvenite.

Pace și liniște sufletească!

„Înaltpreasfinţia Voastră, cu prețuire și iertare vă scriu referitor la textul din …, cu privire la afirmația făcută de către „Autorul anonim” care nu se bazează pe nicio realitate.

Vă pot spune despre mine, că am lucrat în sistemul militar, care se bazează pe dreptate, onoare și adevăr. Eu sunt persoana care doresc să donez terenul pentru construirea bisericii din … și chiar eu împreună cu alți … consilieri am adunat … semnături de la … familii, de la oameni care au fost foarte deschiși și încântați de construirea unei noi biserici și care doresc a ne fi alături și a ne sprijini pe acest drum.

Înaltpreasfinţia Voastră, știți că orice pădure are lemne bune și lemne mai puțin bune și pe lângă toate, la tot pasul ne întâlnim cu „lupi îmbrăcați în piei de oaie”. Aberații de acest fel vă poate scrie oricine și să se semneze „Un creștin anonim”, dar eu nu pot să fac acest lucru, că zice Domnul Dumnezeu: „Cu vrednicie și cu dreptate este a ne închina Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt”.

Realitatea celor menționate anterior poate fi confirmată de multe persoane, dar dumneavoastră sunteți în măsură să analizați această situație.

Consilierii care au adunat aceste semnături sunt:

Cu respect și evlavie.” 

C. I.

Doamne, ajută!

Nemulțumirea dumneavoastră a fost trimisă Sectorului Bisericesc pentru a se face cercetările cuvenite.

Pace și liniște sufletească!

„Săru’mâna, Părinte Arhiepiscop.

Vă rog să ne lămuriți asupra unor întrebări la care, deși ați răspuns acum mai puțin de jumătate de an, noi vedem că ați făcut exact opusul!

În data de … ați răspuns la această rubrică spunând că preotul …, datorită problemelor sale „a fost canonisit de vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la acea vreme, care a hotărât „De vrei să mai slujești, o poți face doar la o mănăstire de canon și niciodată într-o parohie” (nu paroh, nu preot doi, nu preot trei).

Atunci, cum este posibil ca această persoană să fie transferată hoțește la …, …, chiar din …, adică la … luni după ce ați susținut sus și tare că acest fapt este imposibil? De ce îl țineți în brațe pe pr. …, numai că are …? Dar cele morale? Nu uitați că totuși … și-mi asum acest cuvânt, atâta timp cât cu bună știință …! Știți că acum în Postul Mare a produs tulburare în …? El a dat afară cântărețul bisericii și pălimarul cu o vechime de peste 20 de ani, pe motiv că lui nu-i place cum cântă? Și lista e lungă, deși timpul e scurt de când a venit. Nu știm motivul pentru care părintele nostru nu ia atitudine în fața acestui comportament, dar sigur noi nu putem tolera!

Ce ne puteți spune despre faptul că consilierii parohiali au depus o reclamație semnată de Consiliul Parohial la Protopopiat și în urma ei părintele protopop a fost azi … la … și pr. … a fost scos basma curată? Părintele protopop a făcut ancheta singur, cu toate că legal trebuia o comisie de anchetă din cel puțin două persoane și fără ca reclamanții să fie invitați să-și susțină plângerea. Acest protopop care i-a luat apărarea în fața oamenilor, ținându-i partea Pr. …, că doar na, este în … și …. Știm faptul că părintele nostru are probleme de sănătate, este aproape de pensie și i-ar prinde bine un preot ca ajutor, dar din toți candidații nu s-a găsit niciunul vrednic? Noi înțelegem că pr. … are familie de întreținut, dar din ce știm el este … cu normă întreagă comună, acuma … sunt plătiți bine, suficient cât să aibă cu ce se întreține, așa că funcția de preot pe care și-o dorește în satul nostru nu e decât un moft, care clar nu i se cuvine. Poate că legea l-a pedepsit pentru ce a făcut, dar pentru noi, oamenii, tot un preot ce …, și cu atitudinea cu care s a instalat la noi, cu aerele de superioritate și de „șef” pe care și le dă noi nu îl vrem să ne fie preot aici, în …. De ce nu-și ține canonul pe care l-a primit? Dacă el nu respectă un canon dat de arhiereu, noi ce ar trebui să facem când primim canonul de la duhovnic? Sau este negociabil? Credem că logica pr. … este ca odată ce a intrat ca preot 2 la biserica noastră, după ce iese pr … la pensie, tot cu susținerea părintelui protopop și a celor din jurul lor, să ocupe funcția de preot paroh, tot așa, pe furiș.

Tragem nădejde că nu vă veți lăsa impresionat de … ale pr. … și nici de influențele altora și veți respecta canonul pus de vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Pimen, iar nouă ne veți trimite un preot bun, slujitor, la momentul rânduit de dumneavoastră.”

M. M.

Doamne, ajută!

Nemulțumirea dumneavoastră a fost trimisă Sectorului Bisericesc pentru a se face cercetările cuvenite.

Pace și liniște sufletească!

„Săru’mâna, Înaltpreasfințite Părinte.

Mă numesc …, sunt din … (dintr-o localitate în apropiere de …). Aș dori să mă spovedesc la dumneavoastră. Ați putea să mă spovediți? Aveți disponibilitate, vă rog?”

N. C.

Doamne, ajută!

Din păcate, timpul îmi este atât de împărțit, încât nu aș putea să mă substitui părintelui dumneavoastră paroh.

Vă mulțumesc pentru înțelegere!

„Doamne, ajută!

Aș dori, dacă se poate, să îmi dați un răspuns la această nelămurire pe care o am. Rugăciunile, de orice fel, le putem citi și de pe telefon căutate pe Google sau este obligatoriu să fie citite doar din cărți?”

D. P.

Doamne, ajută!

Important este să fie citite.

Post binecuvântat!

„Înaltpreasfințite Părinte Calinic, vă rog să mă lămuriți și pe mine într-o problemă, eu la mormântul tatălui meu am făcut o cruce mare din mozaic, cum sunt acum prin cimitire, știți și dumneavoastră de care. Ce vreau să vă întreb, crucea de lemn ce a avut-o la mormânt, cea cu care l-am dus la groapă, am pus-o în mormântul lui, mai exact am săpat pe mormânt o groapă cam de vreo 20, 30 cm și am băgat-o acolo și am astupat-o. Am procedat bine că am făcut așa, nu am făcut cumva profanare? Întreb și pentru că nu am făcut din răutate pentru a-mi bate joc de Sfânta Cruce și asta pentru că nu voiam să o arunc sau să o las de izbeliște pe undeva, din păcate sunt pline cimitirele de cruci de lemn aruncate la tomberoanele de prin cimitir sau rupte și lăsate aruncate pe jos, scopul meu a fost tocmai de a nu o profana și am băgat-o în mormânt ca să putrezească acolo, așa am auzit că s-ar face în acest caz, se îngroapă în mormântul celui ce a adormit…

Vreau să mă lămuriți dacă am procedat corect sau nu și dacă nu, ce ar trebui să fac, să o dezgrop și să o pun în altă parte, nu mi s-a părut corect să o las aruncată pe mormânt pentru că-i mai ușor de profanat lăsată deasupra pe mormânt, dar nici nu am avut cum să o prind de cea de mozaic că nu aveam loc!

Iertați-mă!”

M. G. E.

Doamne, ajută!

Felicitări pentru inițiativă!