Răspunsul ierarhului – 4 septembrie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

Având în vedere readucerea în atenția publicului a problematicii privind cimitirul din cartierul Ițcani, facem următoarele precizări:

  1. Încă de la venirea mea ca arhiepiscop, aflând despre această nevoie a comunității, am analizat oportunitatea înființării unui cimitir în administrarea Arhiepiscopiei, însă nu pe 9 ari (varianta avansată de autorități), ci pe 24 de hectare, din terenul Bisericii. Deși cele două parohii limitrofe au pus terenul la dispoziție, având calitatea de proprietar, inițiativa nu s-a putut concretiza întrucât există câteva ilustre persoane care revendică acel teren, fără să fi fost vreodată proprietare. În momentul în care litigiul se va încheia, vom face pe cele 24 de hectare un cimitir eparhial.
  2. Terenul la care face referire domnul consilier Cristian Timoficiuc  a fost atribuit prin Hotărârea Consiliului Local nr. 266/31.08.2017 (nicidecum acum 10 ani). Atribuirea s-a făcut ca urmare a unei alte hotărâri a Consiliului Local, prin care terenul de aproximativ 9 ari (900 m2) era atribuit celor patru culte solicitante, cu o cotă indiviză. Ar fi rezultat însă un cimitir cu o suprafață foarte mică.
  3. În consecință, a fost emis actul adițional nr. 1/14769/25.05.2020 privind modificarea HCL 238 din 06.09.2017. În luna iunie 2022 s-a solicitat certificatul de urbanism în vederea edificării cimitirului, act care, deși a fost emis în același an, a fost adus la cunoștință parohiei un an mai târziu, în data de 03.08.2023.

Întrebăm în mod firesc, când să se fi făcut cimitirul? Sau ar fi trebuit să nu se aștepte îndeplinirea tuturor procedurilor?

  1. Cât despre cimitirul vechi de lângă Centrofarm, parohia a solicitat Consiliului Local un ajutor financiar însă cererea este în așteptare. O discuție cu preotul paroh, cu care de altfel domnul consilier este înrudit spiritual, ar fi clarificat multe aspecte, iar Arhiepiscopia nu ar mai fi fost acuzată în mod gratuit de tergiversarea lucrurilor. Nădăjduim că nu este doar o strategie de a deveni mai vizibil în această perioadă.

„Părinte Arhiepiscop, cu iertare și rugăminte vă rog să ne dați sfatul domniei voastre înțelept.

Suntem fii al Parohiei …… din ……. și suntem îngrijorați de întâmplările sufletești care îl frământă pe părintele nostru. În urmă cu mai bine de câțiva ani a …….. Am fost cu toții întristați și necăjiți cum în familia părintelui a putut izbucni un astfel de necaz. Părintele …… a fost multă vreme tulburat și a încercat, pe toate căile posibile, să ……..

Urmărindu-vă activitatea dumneavoastră, Părinte Arhiepiscop, și sfaturile pline de har și înțelepciune, v-am ruga foarte mult ca, pe lângă părintele duhovnic al părintelui, să dați un sfat de trebuință cu speranța ca lucrurile să se reînnoade.

Din păcate, problemele părintelui se răsfrâng și asupra noastră a enoriașilor, iar noi nu putem sta neputincioși privind încercările ce se abat asupra domniei sale. De aceea ne-am dori ca activitatea sa plină de har să fie ca la început, iar liniștea sa sufletească să revină.

Rugați-vă pentru noi păcătoși și pentru iertarea păcatelor noastre.”

G.P.

Doamne, ajută!

Părintele paroh la care faceți referire a avut într-adevăr ceva „tulburări” în plan familial, dar așa cum și dumneavoastră afirmați, a încercat să le gestioneze în cele mai înțelepte moduri.

În speranța că lucrurile vor reintra in firescul lor, vă mulțumim pentru dragostea cu care îl susțineți și înconjurați.

Pace si bucurie!