Binecuvântare la început de an școlar pentru Grădinița și Școala gimnazială „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava

Cea de a patra zi a lunii septembrie a însemnat începutul noului an școlar pentru elevii și preșcolarii Grădiniței și Școlii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Pășind cu emoție, cu zâmbet sau poate cu sfială, cu flori în mâini pentru dascălii dragi, cei mici s-au bucurat încă o dată de binecuvântarea Sfântului ocrotitor al Cetății Sucevei.

Festivitatea de deschidere a anului școlar 2023-2024 a debutat cu săvârșirea slujbei Te Deum, în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni de mulțumire către Preamilostivul Dumnezeu pentru aceste zile binecuvântateSlujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar din sobor au făcut parte arhid. Ionuț Isopescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului Educațional-Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhim. Vartomeu Chira și pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I.

Alături de elevii și preșcolari emoționați și de părinții acestora, la evenimentul desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au participat și reprezentanți ai autorităților locale și ai Inspectoratului Județean Suceava, cadre didactice, precum și membri ai consiliilor administrative ale celor două instituții.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa le-a transmis copiilor, părinților și dascălilor binecuvântarea părintească a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și i-a îndemnat pe tinerii de toate vârstele să păstreze în suflet curăția și puritatea copilăriei.

Prof. Maria Doncean, director al școlii, le-a urat tuturor bun-venit, exprimându-și bucuria revederii în cel de-al optsprezecelea an al instituției de învățământ așezate sub ocrotirea Sfântului Ioan cel Nou.

Festivitatea a continuat cu alocuțiuni ale reprezentanților autorităților locale, precum domnul Ion Lungu, Primarul Municipiului Suceava, și ale delegaților Inspectoratului Județean Suceava și Universității „Ștefan cel Mare”, prof. Daniela Ceredeev, respectiv conf. univ. dr. Otilia Clipa.

A urmat apoi întâlnirea sau reîntâlnirea cu dascălul mult iubit și cu descoperirea sălilor de clasă. Nu au lipsit nici mult așteptatele îmbrățișări.

La Grădinița și Școala „Sfântul Ioan cel Nou” ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților sunt înscriși aproximativ 300 de copii, la nivel preșcolar (grădiniță cu program prelungit), primar și gimnazial, începând de anul trecut fiind organizate cursuri și pentru clasele a V-a.

 Irina Ursachi