Răspunsul ierarhului –  4 mai 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

Având ca punct de plecare articolul de pe site-ul Radio Top (https://www.radiotop.ro/tableta-zilei/parca-arhiepiscopia-sucevei-era-o-institutie-serioasa.html), se cuvin următoarele precizări:

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, dincolo de constatările anumitor persoane, a rămas o instituție serioasă, chiar și atunci când la rubrica Răspunsul ierarhului apar unele răspunsuri mai puțin „serioase” potrivit unora. Consider că în Biserică și întrebările care par mai puțin credibile, dacă nu primesc un răspuns, pot aduce prejudicii Bisericii. Nu este nesemnificativ faptul că din pricina unui paracliser care are o viață mai puțin morală (și vă asigur că nu este vorba doar despre o față care nu îi este pe plac celui care a făcut sesizarea, cum în mod pripit s-a tras concluzia!) unii creștini nu mai doresc să participe la slujbele săvârșite în acel locaș de cult. Noi avem obligația să verificăm comportamentul acelei persoane și să luăm o hotărâre în cunoștință de cauză; iar comisia întrunită are tocmai acest rol, asumat în cel mai serios mod. Sunt convins că dacă într-o instituție i s-ar aduce la cunoștințā directorului că angajații sunt afectați în împlinirea atribuțiilor lor de comportamentul unui coleg, fie el al femeii de serviciu ori al paznicului, al căror statut de multe ori este tendențios minimalizat, acesta nu ar rămâne indiferent, fără a lua anumite măsuri. Și apoi, nu înțelegem supărarea dlui S.A. legată de aceasta rubrică, fiindcă, slavă Domnului, multe dintre articolele jurnaliștilor suceveni sunt croite pe astfel de răspunsuri. Felicitări lor că își croiesc articolele profesionist, pe baza unor informații pertinente.

Cât privește răspunsul ierarhului la întrebările venite de la diferite persoane din eparhie pe adresa acestei rubrici, care au fel de fel de nemulțumiri, acestea sunt ale ierarhului și, ca atare, nu trebuie să aveți îndoieli privind acest adevăr. Că unele întrebări nu se ridică la standardul așteptărilor unora și par inventate, nu depinde de noi. Pe fiecare în parte am tratat-o cu seriozitate, acordând timp pentru a răspunde. Din fericire, înclin să cred că timpul scenariilor a trecut! Doamne, ajută!