Răspunsul ierarhului – 31 iulie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Binecuvântați și iertați!

Înaltpreasfințite Părinte,

Zilele trecute am citit un studiu științific al Părintelui Lector Doctor Răzvan Perșa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, publicat în revista Altarul Reîntregirii nr. 1/2023, legat de problematica sărbătoririi Sfintelor Paști.

Cu toate că pleacă de la premise obiective, cred că ajunge la niște concluzii surprinzătoare, acuzând direct Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de calcule greșite intenționate ale datei pascale, dând apă la moară celor care doresc modificarea acestei date (am marcat cu roșu pasajele pe care le consider problematice) sau celor care sunt împotriva Bisericii, în general.

Ce vor spune simplii credincioși în această privință, dacă până și calendarul aprobat de Sfântul Sinod este greșit, în privința datei pascale, după părerea acestui părinte?”

T.S.

Doamne, ajută!

În paragrafele semnalate de dumneavoastră, autorul evidențiază poziția echilibrată a Bisericii Ortodoxe Române cu privire la problematica semnalată: 1. calendarul este important ca instrument de măsurare a timpului, motiv pentru care se ține cont de calculele științifice, dar nu are caracter de dogmă în Biserică; 2. în duhul Sfinţilor Părinţi, preocuparea principală este cea de a rămâne în comuniunea cu Mântuitorul Iisus Hristos şi în unitatea Bisericii. La această concluzie ajunge de altfel și autorul în rezumatul articolului.

Părintele lector dr. Răzvan Perșa poate trimite materialul Sfântului Sinod, iar dacă președintele acestui for va considera că este potrivit, îl va trimite spre analiză Comisiei Liturgice, care la rândul ei va veni cu un punct de vedere pe care îl va propune spre dezbatere plenului Sfântului Sinod. Hotărârea din plen va fi asumată de fiecare ierarh.

Pace și bucurie!

„Blagosloviți, Înaltpreasfinția Voastră,

Sunt un fiu duhovnicesc al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și urmăresc cu interes rubrica online „Răspunsul Ierarhului”.

Vă adresez, cu respect, pe această cale o întrebare în legătură cu slujba Sfintei Liturghii de la Mănăstirea „Sfântul Ioan”  mai ales din sărbătorile marcate cu cruce roșie în calendar care cad în zile lucrătoare.

Oare ar fi posibilă slujirea Sfintei Liturghii dimineața devreme și în paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan”? Nu în sobor neapărat, ci în funcție de posibilități, un preot, un cântăreț +/- un diacon.

Așa încât cei care lucrează de la 8 sau de la 9 și pot și doresc, să poată participa la Sfânta Liturghie în aceste sărbători?

Mulțumesc.

Cu fiască plecăciune,

C.P.”

Doamne, ajută!

Nu este exclus ca într-un timp foarte apropiat să împlinim propunerea dumneavoastră. În prezent, părinții slujitori trebuie să asigure slujbele și la mănăstirile Bălinești, Mănăstioara și Șcheia, ceea ce face puțin dificilă programarea lor.

Pace și bucurie!

„Bună ziua,

Am trecut recent printr-un deces în familie. În ….., județul Suceava sunt două biserici. Slujba a fost săvârșită la Parohia ….

Problema a fost la Parohia ….. unde  am solicitat să fie trase clopotele, două zile și în ziua înmormântării. Surprinzător a fost faptul că s-a cerut suma de ….., motivând că sunt două persoane care participă la această activitate. Menționez că am achitat suma, fără a primi bon sau chitanță. Iar ca bonus, a primit un pachet cu catering și colac mare cu prosop.

Există sau nu această taxă? Dacă este, care este suma și modul de justificare legală de încasare?”

C.P.

Doamne, ajută!

Consilierul de resort, inspectorul bisericesc și părintele protopop vor analiza în teritoriu sesizarea dumneavoastră și vor înainta un raport, cu rugămintea să îngăduiți până se întorc din concediu.

Vă mulțumesc!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Calinic.

În Postul Adormirii Maicii Domnului, când putem citi Acatistele și Paraclisul Adormirii Maicii Domnului? În ziua de hram, adică pe 15 august, sau se poate citi și în zilele din post de pe 1 august până pe 14 august?

Vă mulțumesc!”

B.V.

Doamne, ajută!

În ziua hramului este cel mai potrivit să se citească Acatistului Adormirii Maicii Domnului. În timpul postului este bine să se citească acatistul fiecărei zile, iar seara Paraclisul Maicii Domnului, primul sau al doilea sau alternativ. De altfel, și părintele paroh va afișa programul liturgic specific Postului Adormirii Maicii Domnului, dacă veți dori să vă rugați în comuniune cu cei din parohia dumneavoastră.

Post binecuvântat!