Răspunsul ierarhului – 3 martie 2023 II

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută, Înaltpreasfințite Părinte Calinic!

Aș dori să vă întreb dacă în Arhipiscopia Sucevei și Rădăuților se țin cursuri de asimilare pentru cântăreți bisericești. Aș dori să fac cursurile. Mulțumesc din suflet.”

V.F.F.

Doamne, ajută!

Din păcate, cursurile de asimilare nu mai sunt de actualitate. Acum, mulți dintre teologi, din lipsa parohiilor vacante, și seminariști se angajează pe posturile de cântăreți.

Post binecuvântat!

„Doamne, ajută!

  1. Dezlegarea arhierească, cât și slujba înmormântării, în special a preoților, diaconilor și a ieromonahilor, săvârșită de către arhiereu, are putere mai mare de dezlegare și de iertare a păcatelor?

Mai exact, la mireni, preotul de mir (duhovnic al celui răposat) citește aceleași rugăciuni de dezlegare. De ce, în cazul celor hirotoniți, prezența arhiereului devine o practică uzuală?

  1. La slujba înmormântării acestui tânăr creștin din parohia părintelui protopop Minu Mititelu veți participa dumneavoastră sau episcopul-vicar?

Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.”

D.T.

Doamne, ajută!

  1. Nu v-aș putea spune care dintre slujbe are o putere mai mare, dacă cea săvârșită de arhiereu sau cea săvârșită de preot, având în vedere faptul că în Sfânta Liturghie pâinea și vinul se transformă, nici mai mult, nici mai puțin, în Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Ce vă pot spune este că unele prerogative ale arhiereului, mai ales cele liturgice (hirotoniile, sfințirea Sfântului și Marelui Mir, sfințirea Antimiselor ș.a), nu le are un preot.
  2. Prezența arhiereilor la înmormântările clericilor ar trebui să fie o practică uzuală, ca în perioada primară a Bisericii, dar, din păcate, nu tot timpul arhiereii pot să fie prezenți.
  3. Cât despre înmormântarea tânărului strămutat la cele veșnice, – Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze în ceata tinerilor iubitori de Hristos –, nu vă pot da niciun răspuns privind participarea vreunui ierarh.

Post binecuvântat!